:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 14. 14:43

Linuxra épül a következő Palm OS

A japán Access Software, amely tavaly ősszel vásárolta fel a Palm OS-t fejlesztő PalmSource vállalatot, nyilvánosságra hozta a népszerű mobil operációs rendszerrel kapcsolatos terveit. A Palm OS következő változata ALP kódnéven már fejlesztés alatt áll. Az ALP az Access Linux Platform rövidítése, a szoftver pedig tulajdonképpen egy tenyérgépekre szabott Linux-disztribúció lesz grafikus kezelőfelülettel.

[HWSW] A japán Access Software, amely tavaly ősszel vásárolta fel a Palm OS-t fejlesztő PalmSource vállalatot, nyilvánosságra hozta a népszerű mobil operációs rendszerrel kapcsolatos terveit. A Palm OS következő változata ALP kódnéven már fejlesztés alatt áll. Az ALP az Access Linux Platform rövidítése, a szoftver pedig tulajdonképpen egy tenyérgépekre szabott Linux-disztribúció lesz grafikus kezelőfelülettel.

2007-ben várható az új változat

Az Access tervei szerint az idei év végén az operációs rendszert licencelő cégek megkaphatják a fejlesztőeszközöket, a végleges szoftver pedig valamikor 2007 közepén jelenhet majd meg a tenyérgépekben. Egyelőre nem tudni, hogy mely cégek dobnak majd piacra Palm OS-alapú tenyérgépeket és okostelefonokat, mivel már a Palm OS legnagyobb -- és mára szinte egyetlen -- támogatója, a Palm is a Windows felé kacsingat.

Ed Colligan, a Palm elnök-vezérigazgatója tavaly novemberben még úgy nyilatkozott, a Palmnak hosszú távú tervei vannak a Palm OS-szel. Colligan részleteket ugyan nem árult el, hogy kijelentette, hogy a Palm terveiben számos új, Palm OS-re épülő készülék szerepel. Colligan a fejlesztői közösséghez intézett levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a tenyérgépek és okostelefonok piaca gyorsan növekszik és amennyiben a Palm számára a legkedvezőbb lehetőségnek az bizoyul, hogy többféle operációs rendszerre épülő készüléket forgalmaz, akkor a vállalat ezt fogja tenni. A két cég közötti licencmegállapodás szerint a Palm 2009-ig jogosult a Palm OS operácós rendszer használatára

A linuxos irány nem meglepő, a PalmSource még 2003 decemberében vásárolta fel a China MobileSoft vállalatot, amely mobiltelefonos szoftvereket, valamint egy mobil készülékeken használható Linux-disztribúciót fejlesztett. A most megjelenő ALP a Linux kernelre, a GTK+ és GStreamer eszköztárra, valamint az SQLite adatbázisra épül majd, de az operációs rendszerbe beépítik az Access korábbi technológiáit, például a NetFront böngészőt is. A PalmSource illetékesei szerint az új Palm OS-t úgy írják meg, hogy képes legyen a régebbi változatokra írt szoftverek natív futtatására is.

Eltűnt

A Palm OS utóbbi évei bizonytalansággal terhesek. A szoftver legújabb változatára, a kifejezetten mobiltelefonokra írt Cobaltra például eddig egyetlen készülékgyártó sem épített terméket, noha az már 2004 ősze óta elérhető. Az operációs rendszert elhagyták a legnagyobb támogatói, a Sony visszavonult a PDA-piacról, a Handspringet pedig felvásárolta a Palm.

A tenyérgépek piacán egykor egyeduralkodónak számító Palm OS ma már csak másodhegedűs a Windows mobil változata mellett, a Microsofté a piac több mint fele, a Palm OS részesedése pedig 20 százalék alá csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.