dev archívum - 2006 július

2006
július

0

Az Internet Explorer 7 babérjaira pályázik az Opera 10

2006. július 31. 15:19

Alig egy hónapja, hogy az Opera Software kiadta böngészőjének 9-es változatát, a vállalat máris a 10-es verzióban várható újdonságokról beszél. A fejlesztők nem titkolt célja, hogy hadat üzenjenek az év végére ígért Internet Explorer 7-nek és felhasználókat csábítsanak el a Microsoft böngészőjétől. Egyelőre még nem tudni, az Opera 10 mikor készül el meg, a 8-as és 9-es verzió megjelenése között 1 év és 2 hónap telt el, ezek szerint a következő változat valamikor jövő ősszel esedékes.

0

A böngészőn keresztül feltérképezhető és támadható a vállalati hálózat

2006. július 31. 13:34

Biztonsági szakértők olyan módszert fedeztek fel, amely a böngészőben futó JavaScriptek által képes feltérképezni egy otthoni vagy vállalati hálózatot és megtámadni a hálózati eszközöket. Az ártó szándékú JavaScriptet tetszőleges weboldalba be lehet ágyazni és amikor a felhasználó megnyitja az oldalt, a kód mindenféle figyelmeztetés nélkül lefut a böngészőben.

0

Elindult az első hazai általános videomegosztó szolgáltatás, a Videa

2006. július 28. 11:54

Elindult a hazai YouTube: az internetezők által feltöltött videótartalomra épülő Videa szolgáltatás segítségével bárki közszemlére teheti neki tetsző videoklipjeit, illetve mókás házi felvételeit. A vadonatúj közösségi oldalon bárki szert tehet 15 perc hírnévre, ha megmutatja kreativitását, humorát és egyéni látásmódját.

0

Automatikus frissítésként települ az Internet Explorer 7

2006. július 27. 10:21

A Microsoft a fontos frissítések közé sorolta az Internet Explorer 7-et. A jelenlegi hírek szerint a böngésző végleges változata a negyedik negyedévben készül el és az automatikus frissítések segítségével jut majd el a Windows XP-t futtató PC-kre, mivel a redmondiak szerint az operációs rendszer biztonsága szempontjából rendkívül fontos komponensről van szó. A felhasználók természetesen maguk dönthetnek róla, hogy kívánják-e telepíteni.

0

Frissült a Firefox

2006. július 27. 09:22

A Mozilla új verziót (1.5.0.5) adott ki a népszerű Firefox böngészőből, amely számos fontos biztonsági javítást tartalmaz. A nyílt forrású szoftver böngészőit pop-up ablak értesíti a javítás érkezéséről, a telepítésről a Firefoxban található automatikus frissítőrutin gondoskodik.

0

Átláthatóbb lesz a Google AdWords hirdetési rendszer

2006. július 26. 14:18

Átláthatóbbá válik a hirdetők számára a Google AdWords hirdetési rendszere, a frissítést követően a hirdetők pontosan láthatják, hogy a hirdetésükre adott kattintások közül mennyit ítélt hamisnak, rosszindulatúnak, csalásnak a Google. Az AdWords rendszerben az átkattintások után kell fizetni a hirdetőknek, így ez az eddig hiányzó, elhallgatott paraméter nagyon fontos.

0

Először veszített csatát az Egyesült Államok a kéretlen levelek elleni harcban

2006. július 25. 12:54

[eWeek] Kiábrándító adatokat közölt az antivírus szoftvert fejlesztő, internetforgalmat is monitorozó Sophos: most először fordult elő az amerikai spamellenes törvény (can-spam act) elfogadása óta, hogy negyedévről negyedévre nem csökkent a tengerentúlról származó kéretlen levelek száma. Az elmúlt két évben fokozatosan csökkent a spamek aránya, most azonban megállt ezt a trend.

0

Az AMD felvásárolja az ATI Technologies-t

2006. július 24. 12:52

Mégis igaznak bizonyultak a pletykák, az AMD és az ATI Technologies ma bejelentették egyesülésüket: az ügylet során formailag az AMD veszi meg az ATI-t 4,2 milliárd dollár készpénzért és 57 millió saját részvényért. Az AMD a vételösszeg közel felét a Morgan Stanley által biztosított hitelből fedezi, további 3 milliárd dollárt pedig saját készpénzállományából egyenlít ki. A felek várakozásai szerint a tranzakció a negyedik negyedévben zárulhat le, amennyiben az ATI részvényesei is rábólintanak és a hatóságok sem gördítenek sem akadályt az ügylet elé.

0

Két új multifunkciós, nagyteljesítményű irodai nyomtató a Ricohtól

2006. július 24. 12:49

Két új multifunkciós színes nyomtatót mutatott be a Ricoh üzleti, partnerei számára. A kis- és középvállalatok, vállalkozások számára fejlesztett Aficio MP C2500 és az Aficio MP C3000 nyomtatók kezelését nagyméretű, színes LCD-kijelző segíti, időtállóságukat a fejleszthetőség, skálázhatóság biztosítja, a dokumentum finisher funkció pedig teljesen házon-belüli dokumentummenedzselést kínál.

0

Furkó Antivírus: víruskeresőnek látszó szoftver

2006. július 21. 08:06

Nem tudni pontosan, mit is csinál a magyar fejlesztésű vírusirtó, a Furkó Antivírus , hogy a vírusokat nem irtja, az egészen biztos. A demóváltozatban ingyen letölthető, teljes verzióban 3 ezer forintért megvásárolható szoftver körül több furcsaságot is felfedeztünk.

0

Fejlesztői migrációs központot nyitott Münchenben az Oracle

2006. július 19. 16:34

Az Oracle nemzetközi fejlesztői migrációs központot nyitott müncheni irodájában, a létesítményt azok az európai szoftverszállítók használhatják tesztelés és hitelesítés céljából, akik megoldásaikat az Oracle 10g platformra kívánják átvinni. Még a nyár folyamán hasonló migrációs központ nyílik Isztambulban is.

0

Magyarországon kevés a gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztő

2006. július 19. 12:05

A Grepton Informatikai Zrt. július elejétől fejlesztői csapatának bővítése érdekében a Microsoft Magyarország támogatásával intenzív képzést indított pályakezdő informatikusok számára .NET Iskola néven. A három hónapos kurzus megszervezését a cég munkaerő-toborzások során szerzett tapasztalatai indokolták, amely szerint kevés a gyakorlattal rendelkező fejlesztő.

0

Külföldön terjeszkedik az Xapt Hungary

2006. július 18. 12:45

Az Xapt Hungary Kft. kapta a Microsofttól a világszerte a legjobb Dynamics AX partnernek járó Microsoft Dynamics AX Excellence Partner of the Year 2006 címe, a múlt héten Bostonban tartott nemzetközi Microsoft partnerkonferencián dr. Schvarcz Zoltán ügyvezető igazgató vehette át a legmagasabb rangú kitüntetést. A Microsoft Business Solution üzletág 10 kategórában osztott ki ilyen magas elismerést, a győztesek köztük az Xapt az egyetlen, amely nem az amerikai kontinensről származik.

0

Összeszűrte a levet a Microsoft és a XenSource

2006. július 18. 09:28

Óriási meglepetést okozva stratégiai együttműködési megállapodást jelentett be tegnap a Microsoft és a XenSource. Az egyezség szerint a Microsoft jelenleg fejlesztés alatt álló virtualizációs hypervisora, a Viridian kompatibilis lesz a Xennel. Ez azt jelenti, hogy a Viridian megjelenésekor a felhasználók a linuxos virtuális gépeiket Windows Server környezetben is teljes sebességgel futtathatják.

0

Rangos elismerést kapott bulgáriai projektjéért az AAM

2006. július 17. 14:15

Egyetlen magyar résztvevőként az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. is elismerést kapott az idei Constantinus díjátadó gálán. A vezetési és IT-tanácsadókat tömörítő osztrák UBIT által idén negyedik alkalommal odaítélt Constantinus-díj az egyik legrangosabb elismerést jelenti a tanácsadói szakmában, melyre 2006-tól nemzetközi kategóriában az európai tanácsadókat tömörítő FEACO tagjai is pályázhatnak.

0

A Novell idei legfontosabb termékei: elrajtolt az új SUSE Linux

2006. július 17. 10:21

A Novell ma indítja útjára idei talán legfontosabb termékeit, a SUSE Linux Enterprise 10 asztali gépekre és szerverekre szánt változatát. A vállalat az eladások fellendítése érdekében számos új funkcióval növelte a szoftverek vonzerejét, illetve egyszerűbb árazási modellt is bevezetett. A szerverváltozat legfontosabb újdonsága a Xen megjelenése a disztribúcióban, az asztali SUSE Linux Enterprise Desktopba pedig annyi újítást zsúfoltak, hogy a szoftvert egyszerűen csak minden idők legjobb asztali operációs rendszereként aposztrofálja a cég.

0

Árszabályozással szüntetné meg a magas roamingdíjakat az EU

2006. július 14. 13:36

Hiábavalónak tűnik a mobilszolgáltatók korábbi önkéntes roaming díjcsökkentése, mivel az Európai Bizottság olyan rendeletet terjesztett elő, amely szabályozással szorítaná le a barangolási tarifákat. A Bizottság indoklása szerint az európai roaming indokolatlanul drága, egyáltalán nem tükrözi a költségeket. A beadvány lényege, hogy barangoláskor is a belföldi hívásdíjakat fizessük.

0

Ingyen letölthető a Microsoft Virtual PC 2004

2006. július 13. 14:10

A Microsoft ingyenesen elérhetővé tette a Virtual PC 2004-et és bejelentette, hogy a szoftver következő változatai -- kezdve a Virtual PC 2007-tel -- szintén ingyen letölthetők lesznek. A vállalat korábban hasonlóan járt el a Virtual Serverrel kapcsolatban is, amelyet áprilisban tettek ingyenessé. A Mac-ekre készített Virtual PC for Mac továbbra is fizetős maradt.

0

Szigor: Brüsszel újabb hatalmas bírságot vetett ki a Microsoftra

2006. július 12. 15:34

Nem tudta hatástalanítani Brüsszelt a Microsoft, így ma felrobbant a tavaly december 15-e óta ketyegő bírságbomba: a redmondi vállalatra 280,5 millió eurós bírságot vetett ki az Európai Bizottság. A büntetés indoka, hogy az EU szerint a Microsoft még mindig nem teljesítette maradéktalanul a két éve márciusban rá kirótt kötelezettségeket, amelyek monopolhelyzetéből fakadó előnyeit hivatottak csökkenteni.

0

Illegálisnak minősítették a "megtisztított" DVD-filmeket

2006. július 10. 17:10

[News.com] Hosszan elhúzódó jogi csatát nyertek a filmgyártók és rendezők: egy coloradói bíró illegálisnak minősítette a módosított, különböző jelenetektől megtisztított, megvágott, DVD-ken közzétett mozifilmek forgalmazását. Richard Matsch bíró arra szólította fel a CleanFlicks, CleanFilms, Play It Clean Video, és az arizonai Family Flix USA cégeket, hogy öt napon belül adják le a módosított filmek kópiáit a stúdiók képviselőinek. A vállalatok közölték, hogy tovább folytatják a harcot a stúdiók és az ítélet ellen.

0

Már rootkitek ellen is véd a BitDefender

2006. július 10. 11:57

A román BitDefender kiadta rootkitek ellen védő programjának bétaváltozatát, amelyet regisztráció után bárki ingyen letölthet . A szoftver egyelőre önálló életet él, a jövőben azonban valószínűleg a BitDefender többi biztonsági megoldásába is integrálják majd, elsőként az otthoni felhasználóknak szánt Internet Security Suite-ba.

0

Pletykák az AMD 65 nanométeres processzorairól és egy új foglalatról

2006. július 7. 15:50

Az utóbbi napokban több új információt is kiszivárogtatott az AMD jövőbeni terveivel kapcsolatban a DailyTech. A lap korábbi baklövései fényében ezeket érdemes gyanakvással fogadni, ugyanakkor ezúttal úgy tűnik, hiteles forrásból származnak, és a HWSW ismeretei szerint megfelelhetnek az AMD jelenlegi elképzeléseinek -- amelyek természetesen nincsenek kőbe vésve.

0

Ismét beperelték az orosz AllofMP3 zeneáruházat

2006. július 7. 12:02

[Neowin] A Brit Lemezkiadók Szövetsége (British Phonographic Industry, BPI) pert indított az orosz AllofMP3.com zeneáruház ellen. Az XTN Data adatai szerint az AllofMP3 weboldal az Apple iTunes mögött Nagy-Britannia második legnépszerűbb zeneboltja, a brit internetezők tehát előszeretettel használják az angol kezelőfelülettel is rendelkező orosz weboldalt a zeneszámok letöltésére, noha az érdekképviselet szerint ez illegális. A BPI keresete csakis a zenebolt üzemeltetői ellen irányul, a zeneszámok letöltőit nem pereli be a szövetség.

0

Új utakon érkezik a spam

2006. július 7. 11:15

Az e-mailek mellett a spammerek egyre inkább az alternatív kommunikációs csatornák felé is fordulnak és elárasztják az azonnali üzenetküldőket, valamint a közösségi oldalakat -- állítja a MessageLabs biztonsági cég. A vállalat szerint a távolabbi jövőben a blogok is a spammerek célpontjaivá válhatnak, a webnaplókba szánt kéretlen reklámoknak már neve is van: splog.

0

Eltűntek a katódsugárcsöves monitorok az Apple kínálatából

2006. július 6. 11:35

Az Apple bemutatta az iMac olcsóbb, kifejezetten oktatási intézményeknek szánt változatát. Az új iMac a már elöregedett eMac konfigurációt váltja le, amelynek eltűnésével együtt az Apple kínálatából végleg kikerülnek a katódsugárcsöves monitorok is. Ezzel a cég lett a jelentős PC-gyártók közül az első, amely kizárólag LCD-kijelzőket forgalmaz. Mióta az iMac 2002-ben LCD-kijelzőt kapott, azóta az eMac volt az Apple egyedüli olyan számítógépe, amely katódsugárcsöves kijelzőt tartalmazott.

0

Az Intel kigolyózta a Media Marktból az AMD-t?

2006. július 5. 14:00

Az Intel kizárólagos szerződést kötött a Media Markt és Saturn elektronikai áruházakat működtető német Media Saturn Holdinggal, így az üzletekből száműzésre kerültek az AMD processzort tartalmazó PC-k -- állítja a Financial Times Deutschland. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, az Intel akár százmillió eurós nagyságrendű bírságra számíthat, bár a németországi versenyügyi hivatal tagadta, hogy a birtokában lenne olyan dokumentumnak, amely az Intel és a Media Saturn Holding között létrejött, az AMD-t kiszorító szerződés létére utalna. A hivatal cáfolta, hogy vizsgálatot folytatna ebben az ügyben.

0

Frissült a magyar OpenOffice.org

2006. július 4. 13:28

Elkészült és azonnal letölthető az OpenOffice.org irodai programcsomag legújabb, 2.0.3-as verziójának magyar nyelvű változata. Magyarországon a honosítást és fejlesztést az FSF.hu Alapítvány és a Sun Microsystems Magyarország végzi az önkéntes közösség segítségével.

0

A Skype kapcsolja össze a francia eBay eladóit és vásárlóit

2006. július 4. 11:27

[Clubic.com, HWSW] Az aukciós portálokat működtető eBay egy pilot program keretében mától elérhetővé teszi a francia eBayen a Skype gombot, azt a kapcsolódási formát, melyre a Skype tavalyi felvásárlása óta minden eladó és leendő vásárló várt. A Skype internettelefon szoftver bizonyos funkcióinak integrálásával közelebb kerülhetnek egymáshoz a kereskedelmi szereplők, gyorsabban és egyszerűbben köttethetnek üzletek a virtuális piactereken.

0

CA: eszközök a könnyebb ITIL-bevezetéshez

2006. július 3. 15:44

A CA bejelentette új átfogó technológiai, szolgáltatási és oktatási portfolióját, amelynek segítségével az ügyfelei hatékonyabban alakíthatják ki és automatizálhatják az ITIL-lel kapcsolatos legjobb gyakorlataikat. A CA Service Management Accelerator egy tudásátadásból, módszertani elemekből és szoftverekből álló csomag, amelynek használatával az informatikai szervezet fejlettségi szintjétől függetlenül ki lehet alakítani az ITIL-alapú folyamatokat.