dev archívum - 2006 augusztus

2006
augusztus

0

Boltokban a Core 2 Duo chipes noteszgépek

2006. augusztus 29. 12:58

Az Intel tegnap útjára indította a Core 2 Duo processzorcsalád mobil változatát, amely korábban Merom kódnéven volt ismert. A vállalat izraeli mérnökei által kifejlesztett lapka a kezdetektől mobil felhasználásra készült, ebből nőtte ki magát az asztali Core 2 Duo, és a szerverekbe szánt Woodcrest-magos Xeon is. A nagy PC-gyártók sorra jelentik meg Core 2 Duo chipes noteszgépeiket, az idén összesen több mint 200 ilyen modell jelenik meg a különféle cégek kínálatában -- adta hírül az Intel.

0

Google: kommunikációs szolgáltatások vállalatoknak

2006. augusztus 28. 10:58

A Google ma tervezi útjára indítani Google Apps for Your Domain nevű üzleti kommunikációs szolgáltatását, amelynek keretén belül a cég népszerű e-mail (Gmail), üzenetküldő (Google Talk), naptár (Google Calendar) és weboldal-szerkesztő (Google Page Creator) alkalmazásait ingyenesen elérhetővé teszi kisvállalatok, oktatási és más non-profit intézmények számára, amelyek a saját domain nevükön használhatják azokat.

0

Az Apple is visszahív 1,8 millió noteszgép-akkumulátort

2006. augusztus 25. 09:23

Az Apple Computer tegnap bejelentette, hogy a Dellhez hasonlóan nagyszabású akkumulátor-visszahívásba kezd. Az amerikai vállalat 1,8 millió iBook G4 és PowerBook G4 számítógépekhez csomagolt, illetve ezekhez utólag értékesített problémás akkumulátort cseréli ki térítésmentesen. Az érintett akkumulátorokat a Sony szálította az Apple részére, az egységek hibás gyártási technológiájából eredően a noteszgép tüzet és égési sérülést is okozhat.

0

Tízből kilenc számítógépen hemzsegnek a kémprogramok

2006. augusztus 24. 12:20

[Clubic.com, HWSW] Itt az ideje megkongatni a vészharangokat: a Webroot Software legfrissebb, 2006 második negyedéves eredményei szerint a világszerte internetezők számítógépeinek 89 százaléka, azaz 10 számítógépből 9 fertőzött kémprogramokkal, spyware-ekkel. A fertőzött gépeken ráadásul csak úgy hemzsegnek a rosszindulatú programok, mivel átlagban 30 különböző kémprogram található egy-egy áldozatul esett gépen.

0

Az Apple 100 millió dollárt fizet a Creative-nak az iPodokban használt felület kapcsán

2006. augusztus 24. 09:44

[News.com] Véget ért az Apple Computer és a Creative Technology közötti jogi csata: az Apple peren kívül 100 millió dollárt fizet a Creative-nak az iPod lejátszókban alkalmazott fa-struktúrába rendezett menü kapcsán. A cupertinói lejátszóóriás egyben ahhoz is hozzájárult, hogy a Creative által készített iPod-kiegészítőkön megjelenhessen a Made for iPod logó, mely a jóváhagyott tartozékokon szerepel. A megegyezés hatására a Creative részvényárfolyama 25 százalékkal emelkedett, majd valamennyit csökkent.

0

Tartósteszt: Nokia N80, a mindeNes

2006. augusztus 23. 12:17

A tavaly tavasszal bemutatott Nseries család képviselői rendkívül kedvező fogadtatásban részesültek, így nem csoda, hogy a gyártó újabb és újabb készülékekkel igyekszik bővíteni az immáron meglehetősen színes kínálatot. A megfelelő tesztalany kiválasztásánál az volt a cél, hogy minél inkább helyettesíteni tudja az üzletemberek tenyérgépét, ne kelljen lemondani a multimédiás képességekről, és mindez ne féltégla kivitelben öltsön testet.

0

Indul a TVNet internetes televíziójának éles ügyféltesztje

2006. augusztus 22. 11:19

A mai napon megkezdte a TVtévé, azaz IP-hálózaton nyújtott televíziószolgáltatásának éles tesztelését a TVnet Kft. A főváros 100 végpontján, 25 csatornás kínálattal induló próbaidőszak alatt lehetőség nyílik az IP-televíziós technológia lehetőségeinek kipróbálására, mint például a videotéka, a zenetár, az elektronikus műsorújság, vagy a 24 órás időeltolásos tévézés, azaz a timeshifting szolgáltatás. Az internettévézésre vágyók decembertől Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban köthetnek majd szerződést a TVnettel.

0

A névkiszolgáló szervereknek is fel kell venniük a lépést a szélessáv terjedésével?

2006. augusztus 18. 13:48

[News.com] A Nominum névszerver-alkalmazást fejlesztő vállalat szerint az internetszolgáltatóknak legalább annyira fejleszteniük kell DNS-szervereik teljesítményét, mint amennyire elérhető sávszélességet fejlesztenek, bővítenek felhasználóik számára. A vállalat szerint néhány szolgáltató nem szentel elegendő figyelmet a hálózat ezen pontjára, mely azt eredményezheti, hogy az előfizetők nem képesek teljesen kihasználni sávszélességüket.

0

Tüntessék el a Caps Lock billentyűt!

2006. augusztus 18. 10:25

[Wired News] Abszurd ugyan, de kampány indult a Caps Lock billentyű ellen. A hadjáratot Pieter Hintjens, aki az iMatx informatikai vállalat vezetője kezdeményezte egy külön ebből a célból felállított blogon , valamint egy Google Groupon indított listán , majd onnan terjedt tovább. Hintjens célja nem más, mint hogy rávegye a készülékgyártókat, tüntessék el billentyűzeteikről az általa utált Caps Lockot.

0

Földbe állt a Boeing repülőgépes internetszolgáltatása, a Connexion

2006. augusztus 18. 09:53

Ahogy azt várni lehetett, végleg beszünteti Connexion repülőgépes internetszolgáltatását a Boeing. A Connexion hatéves története során sosem tudott nyereséget termelni a vállalatnak, a megszüntetésével kapcsolatban 320 millió dolláros egyszeri költséget könyvel el a repülőgépgyártó.

0

Október végén érkezik a Firefox 2.0 végleges változata

2006. augusztus 17. 11:30

A Firefox 2.0-nak már tegnapelőtt meg kellett volna jelennie, a fejlesztők azonban október végére halasztották a végleges változat kiadását, a második béta a jövő hét közepén, augusztus 23-án érkezik.

0

Nyílt forrású lesz a Java

2006. augusztus 17. 10:08

A Sun Microsystems még az idén megnyitja a Java Standard Edition egyes komponenseinek forráskódját, kiadják többek között a Java bájtkód fordítót és a Hotspot virtuális gépet, a fennmaradó kódok pedig legkésőbb 2007 végére lesznek nyilvánosak. A licenckonstrukcióról egyelőre nem döntöttek a Sunnál, az első kódrészletek várhatóan októberben jelennek meg -- hangzott el a LinuxWorld konferencián.

0

Tovább csúszik a következő generációs Wi-Fi szabvány elfogadása

2006. augusztus 16. 10:02

[News.com] Hiába fogott össze több mint kéttucatnyi, egymással szemben álló vállalat 2005 végén a következő generációs, 802.11n jelölésű vezeték nélküli szabvány mihamarabbi megjelenése érdekében, az új specifikáció elfogadása továbbra is csúszásokat szenved. A legfrissebb hírek szerint a többször is elvetett tervezethez olyan sok változtatási javaslat érkezett, hogy a következő tervezetet legkorábban csak 2007 elején lehet csupán benyújtani a mérnökökből álló, jóváhagyást végző IEEE szervezetnek.

0

Megérkezett az AMD Opteron új generációja

2006. augusztus 15. 12:29

Útjára indult az AMD Opteron új családja, melyet F-revízióként ismerünk. Habár továbbra is az eddig is ismert K8 mikroarchitektúrára épülnek, a chipek több jelentős újítást vonultatnak fel, ezek közé tartozik az új foglalat, a virtualizációs képesség, és a DDR2 memória használata.

0

Pénzt is kérhetünk a DivX Stage6 videomegosztó oldalra feltett videókért

2006. augusztus 15. 11:25

Továbbfejlesztette a videomegosztó weboldalak eddigi koncepcióját a DivX Networks: az egyelőre béta állapotú DivX Stage6 nem csak DivX formátumú letölthető és webböngészőben is megtekinthető videókat, hanem saját alkotásokból létrehozott önálló tékát is biztosít bárki számára. A feltöltött filmek így nem csak szórakozást nyújthatnak másoknak, hanem bevételt is termelhetnek a feltöltőnek.

0

ADSL3G: tudsz követni?

2006. augusztus 11. 08:27

Tudsz követni? Csak a legjobbak érhetik, mikor miért nem kapják azt, amire hetekkel korábban szerződtek reményteljes szolgáltatóikkal. Aki addig nem volt szakértő, azzá válik. Azzá kell, hogy váljon.

0

Pro: az AMD-ATI fúzió közelebbről

2006. augusztus 9. 13:35

Az elmúlt évek egyik, ha nem a legmeglepőbb bejelentését tette az AMD, mikor a két hete bejelentette az ATI Technologies felvásárlását. Kétrészes cikkünk előző részében az ellenérveket sorakoztattuk fel, most az akvizíció mögött meghúzódó motivációra és a lehetőségeket mutatjuk be.

0

Tizenöt éves lett a www

2006. augusztus 8. 14:46

Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket. A web kifejlesztése a ma 50 éves Tim Berners-Lee nevéhez fűződik, aki akkor a svájci CERN -- nukleáris kutatásokat végző európai szervezet -- laboratóriumában dolgozott.

0

Új Logitech perifériák noteszgépekhez

2006. augusztus 7. 15:19

A Logitech új kiegészítőket mutatott be, amelyekkel a noteszgép-felhasználók életét szeretnék könnyebbé tenni. A vállalat kínálatában egy új headset, két webkamera és egy egér tűnt fel, mindannyian

0

A LimeWire fájlcserélőt is beperelték a lemezkiadók

2006. augusztus 7. 09:52

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) beváltotta az ígéretét és a szerzői jogok megsértése miatt beperelte a LimeWire fájlcserélő üzemeltetőjét, a Lime LLC-t, illetve a cég vezetőit. A lemezcégek a jogsértő magatartás felfüggesztése mellett elképesztő kártérítést követelnek a LimeWire-tól, minden egyes, engedély nélkül terjesztett dalért 150 ezer dollárt.

0

Firefox: a javítás javítása

2006. augusztus 4. 09:38

Alig egy héttel azután, hogy a Mozilla kiadta a Firefox 1.5.0.5-ös verzióját, máris megérkezett az 1.5.0.6 amely az előző javítás hibáját javítja. A Firefox 1.5.0.5 telepítése után a böngésző nem ismerte fel a Windows Media Player plugint, így a felhasználók nem tudták megnézni a weboldalakba ágyazott Windows Media Video állományokat.

0

Budapesti Wi-Fi: álom vagy valóság?

2006. augusztus 3. 11:29

A Magyar Hírlap értesülései szerint heteken belül elindulhat a Liszt Feren téren az az ingyenes, korlátozás nélküli vezeték nélküli internetszolgáltatás, amely 4 megabit/s-os letöltési sebességet kínál majd a felhasználóknak. A városvezetés alakuló koncepciója szerint hamarosan egész Budapestet vezeték nélküli internetes hálózat fedné le. A teszthálózat segítségével tapasztalatokat gyűjtenének, hogy ki, és miért szörföz a világhálón ilyen nyilvános hálózatokon keresztül.

0

A Flextronics kezébe kerül a Kodak digitális fényképezőgépek gyártása

2006. augusztus 2. 09:28

Újabb lelombozó negyedéves eredményt követően komoly lépésre szánta el magát a Kodak: az egykoron fotóóriásnak számított vállalat az analóg fényképezőgépek 2004-es sarokba hajítását követően részben megszabadul digitális fényképezőgépeitől is. A vállalat a tajvani Flextronics-szel szövetkezik a készülékek fejlesztése, gyártása és terjesztése érdekében.

0

Cell processzoros gyorsítókártyát jelentett be a Mercury Computer Systems

2006. augusztus 1. 15:47

A Mercury Computer Systems hétfőn bemutatta a Cell Accelerator Board nevű termékét, amely egy, a PlayStation 3-ban is megtalálható Cell processzort tartalmaz egy PCI Express kivitelű bővítőkártyán. A gyártó szerint az eszközzel a számításintenzív alkalmazások gyorsíthatók fel. A CAB segítségével a felhasználók szuperszámítógépes teljesítményt érhetnek el már egy munkaállomással is -- mondta Randy Dean, a Mercury üzletfejlesztési igazgatója.

0

Kontra: az AMD-ATI fúzió közelebbről

2006. augusztus 1. 12:56

Az elmúlt évek egyik, ha nem a legmeglepőbb bejelentését tette az AMD, mikor a múlt héten nyilvánosságra hozta az ATI Technologies felvásárlását. Kétrészes cikkünkben megvizsgáljuk az ügylet körülményeit, kivételesen azonban az akvcizíció ellen szóló érveket sorakoztatjuk fel elsőként.

0

A Windows Vistával is kompatibilis már a StarForce másolásvédelem

2006. augusztus 1. 10:30

[Clubic.com] Számtalan játékos által jelzett problémára született most megoldás : a Windows Vista második nyilvános bétáját letöltők közül sokan képtelenek voltak futtatni legálisan megvásárolt játékaikat az új operációs rendszeren. A hibáért kivételesen nem a béta állapotú operációs rendszer, hanem a StarForce másolásvédelem feltelepülő meghajtóprogramja volt a felelős.