:

Szerző: Bizó Dániel

2006. február 8. 13:33

Az IBM egyik vezetője szerint a Sunnak fel kell hagynia a processzorfejlesztéssel

[ZDNet/HWSW] Pestiesen szólva az IBM egyik vezetője beszólt a rivális Sun Microsystemsnek. A kék óriás vezető mérnöke, Frank Soltis nem kisebb pimaszságot követett el még januárban, mint azt javasolta a Sunnak, hogy térjen át az IBM Power6 architektúrájára, amely jövőre esedékes.

[ZDNet/HWSW] Pestiesen szólva az IBM egyik vezetője beszólt a rivális Sun Microsystemsnek. A kék óriás vezető mérnöke, Frank Soltis nem kisebb pimaszságot követett el még januárban, mint azt javasolta a Sunnak, hogy térjen át az IBM Power6 architektúrájára, amely jövőre esedékes.

Szemtelenség

Soltis újságíróknak mondta el azon magánvéleményét, mely szerint a Sun a jövőben fel fog hagyni saját UltraSPARC processzorainak fejlesztésével, és az AMD Opteron, az Intel Itanium, vagy az IBM Power platformját fogja választani csúcskategóriájú UNIX-szerverei számára. Valójában úgy gondolja, hogy ez vagy az Itanium, vagy a Power lesz, amelyeket a kritikus rendelkezésre állás és megbízhatóság szem előtt tartásával terveznek.

Érvelése szerint a Sun számára hamarosan megfizethetetlenné válik a saját fejlesztésű processzor eltartása, ahogyan a miniatürizáció és a komplexitás fokozódásával a költségek az egekbe szöknek, miközben a vállalat piaci részesedése csökken. Egyre kisebb és kisebb struktúrákból épülnek fel a modern processzorok, ahol egy-egy vezető réteg mindössze néhány száz atom vastag, egyre nehezebb kézben tartani az elektronok áramlását, az elektronikai viselkedés egyre nagyobb varianciát hordoz, magában rejtve a növekvő megbízhatatlanságot. Ez pedig a felső kategóriás szerverek esetében teljességgel elfogadhatatlan.

Soltis szerint a Power6, amely radikális irányként az extrém magas, 4-5 gigahertz közötti órajeleket tűzte ki célul, a megfelelő architektúra a Sun Solaris számára. Az egész nem az órajelekről, hanem a rendszer sávszélességéről szól, tette hozzá. Soltis arról persze nem ejtett szót, hogy az IBM is ugyanazokkal az erőkkel küzd, mint a Sun. A Power6 felépítését is a gazdaságossági kritériumok határozták meg, ugyanis az IBM megszünteti a mainframe architektúrájának fejlesztését, és azt is Power processzorokkal kívánja működtetni. Ahhoz pedig, hogy a mainframe-es szoftverek jól fussanak Power architektúrán is, szoftveres emuláció és magas órajel szükséges.

Hullámvölgyben

A Sun Microsystems nehéz időket él meg, mivel UltraSPARC-alapú szerverei jelenleg nem bizonyulnak megfelelően versenyképesnek a piacon, így az Itanium és Power platformokkal szemben negyedévről negyedévre visszaszorul. A problémára gyógyírrel szolgáló Rock kódnéven ismert, pontosabban kevéssé ismert processzor csak 2008-ban érkezik a tervek szerint, ezért a Sun a Fujitsuval közös platformot épít ki áthidaló megoldásként, a japán vállalat által fejlesztett SPARC processzorokat használva.

A vállalat nemrég piacra dobott egy speciális UltraSPARC chipet, a T1-et, amely 8 egyszerű felépítésű magot tartalmaz, és magonként 4 utasításszálat futtat időszeletelve. A T1 kedvező áron webszerverekbe, tranzakciókezelési rendszerek frontvonalába, kevéssé komplex adatbázislekérdezéseket kiszolgáló gépekbe kerül. A vállalat reményei szerint nagy volument lesz képes értékesíteni belőle, így terítve szét a vállalat processzorokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztési költségeit, valamint erősítve a szoftverplatformot.

A Sun saját fejlesztéseinek szakítópróbája 2008-9 lehet, mikorra egyértelművé válik a specializált T1 piaci sikeressége, valamint elérhetővé válnak a nem publikus információk alapján egyébként brutálisnak ígérkező Rock chipekkel szerelt konfigurációk. Ma egy-egy felső kategóriás chipkészlet kifejlesztése legalább 100-150 millió, egy alapjaiban új proecsszor pedig akár milliárd dollárokba is kerülhet, és ezeket az összegeket 2-3 évenként újra be kell fektetni a versenyképesség érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.