dev archívum - 2006 április

2006
április

0

Elkelt az iWiW

2006. április 28. 15:37

Új tulajdonosa van a régóta létező, de csak az utóbbi időben széles körben ismertté vált hazai közösségi site-nak, az iWiW -nek. A vevő a piaci pletykák szerint a T-Online, lapunk értesülései szerint a legnagyobb hazai internetszolgáltató hétszázmillió és egymilliárd forint közötti összeget, azaz tavalyi nyereségének mintegy felét fizette ki az iWiW-ért.

0

Százezer dolláros IBM mainframe

2006. április 27. 16:22

Az IBM egy kifejezetten olcsó mainframe-et jelentett be azon középvállalatok számára, akik üzleti kritikus folyamataikat nem akarják olcsóbb szerverekre bízni, tartva attól, hogy azok nem elég biztonságosak vagy megbízhatóak.

0

Videót is rögzít a Yahoo ingyenes médiacenter alkalmazása

2006. április 27. 11:27

Ingyenesen letölthető médiaközpont alkalmazás bétaváltozatát tette elérhetővé a Yahoo, a Yahoo Go for TV szoftver nem csak képek, videók és digitális zenék lejátszására alkalmas a televízió képernyőjén, hanem tévétunereket is támogat, így akár a televízióadások rögzítését is lehetővé teszi. A digitális videorögzítő funkcióhoz (Digital Video Recorder, DVR) online műsorújság is tartozik.

0

Új alaplap kell az Intel Conroe processzoraihoz

2006. április 26. 16:08

[Clubic.com] Újabb változatokat kell készíteniük az alaplapgyártóknak az Intel 975X lapkakészlettel szerelt alaplapokból, ugyanis a korábban megjelent változatok nem lesznek képesek megfelelően kiszolgálni a processzorgyártó hamarosan piacra kerülő, Conroe kódnéven ismert, következő generációs asztali processzorait.

0

Microsoft technológiák a Universal HD DVD-kiadványain

2006. április 26. 10:26

[HWSW, Clubic.com] A Microsoft és a Universal bejelentették együttműködésüket, hamarosan a redmondi szoftveróriás logóival is találkozhatunk a kiadó HD DVD lemezeinek borítóján. A Universal nem csak a nemrég végre szabvánnyá avanzsált VC-1 videotömörítési technológiát alkalmazza majd a DVD-nél körülbelül háromszor nagyobb kapacitású kéklézeres lemezeken, hanem a Microsoft és a The Walt Disney Co. által fejlesztett, iHD nevű interaktivitást biztosító réteget is felhasználja majd kiadványainál.

0

A vírusírók rendszerint pocsék munkát végeznek

2006. április 24. 08:43

A 2F Kft. partnernapján tartott előadást Erdélyi Gergely, az F-Secure kutatási csoportvezetője, aki a vállalatnál folyó munka bemutatása mellett érintette a kártevők világának jelenlegi és jövőben várható helyzetét. A magyar szakember 6 éve dolgozik az F-Secure finnországi központjában.

0

Ázsiából érkezik a legtöbb kéretlen levél

2006. április 21. 11:27

[News.com] A Sophos legfrissebb felmésére szerint már Ázsia felelős a kéretlen levelek közel feléért, több spam érkezik az ázsiai országokból, mint bármelyik másik kontinensről. A globális monitorozó rendszer adatai alapján Ázsia a kéretlen levelek 42,8 százalékáért felelős, míg Észak-Amerika már csupán 25,6 százalékkal szerepel a második helyen.

0

Ingyenes fejlesztőeszköz a Microsofttól

2006. április 20. 15:03

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy a diákoknak és otthoni felhasználóknak szánt Visual Studio 2005 Express fejlesztőeszköze örökre ingyenes marad. A vállalat korábban úgy tervezte, hogy a szoftver csak egy évig lesz ingyen letölthető , azonban a kirobbanó érdeklődés miatt megváltoztatta terveit.

0

Megjelent az SQL Server 2005 régóta várt első szervizcsomagja

2006. április 20. 12:20

A Microsoft bejelentette az SQL Server 2005 régóta várt első szervizcsomagjának (SP1) megjelenését, amely az ismert hibák javítása mellett számos új funkcióval ruházza fel a mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent adatbázist. Az SQL Server 2005 első javítócsomagja letölthető a Microsoft honlapjáról , valamint elérhető ugyancsak innen az ingyenes SQL Server 2005 Express javított és jelentősen bővített változata.

0

Az Oracle segítségével optimalizálja járatait a Malév

2006. április 19. 15:21

A Malév január óta az Oracle által kifejlesztett, nemzetközi szinten is egyedülálló flottarotációs rendszert használja, amely révén a légitársaság a korábbinál jóval hatékonyabban tudja összehangolni repülőgépparkját menetrendjével, éves szinten mintegy egymilliárd forintot takarítva meg.

0

Támadás az idő ellen: vandál D-Link routerek?

2006. április 14. 08:51

Hazánkban is elterjedtek a D-Link hálózati eszközei, sokaknál D-Link ADSL-modem van otthon, de népszerűek a márka routerei, vezeték nélküli eszközei is. Azt azonban valószínűleg kevesen gondolnák, hogy egyes D-Link eszközök megvásárlásával hozzájárulhatnak egy globális internetes vandalizmushoz. Pontosan ezt állítja legalábbis egy dán férfi.

0

Jövő hónapban debütál a Samsung ultrahordozható Q1 számítógépe

2006. április 13. 12:59

[Engadget] Újabb ultrahordozható PC, úgynevezett UMPC kerül hamarosan piacra: a koreai Samsung májusban dobja piacra Dél-Koreában a Q1 ultramobil számítógép első példányait. Ha a TabletKiosk eo 900 dolláros árát sokalltuk a készülékeket feltalálók eredetileg megcélzott 5-600 dolláros árhoz képest, itt az ideje a szívünkhöz kapni, a Samsung Q1 ugyanis 1,2 millió korai wonért, azaz átszámítva körülbelül 1200 dolláros (~265 ezer forintos) nyitott áron kerül az üzletekbe.

0

NAVA-jon kinek jó ez így?

2006. április 12. 14:02

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten -- adta hírül tegnap az Informatikai Hírközlési Minisztérium.

0

Riasztó védheti a noteszgépeket a rablások ellen

2006. április 12. 12:45

Nem csak lakást vagy autót, akár noteszgépet is védhet riasztó, ez elsősorban azoknak lehet fontos, akik gyakran használják gépüket nyilvános helyen, például iskolában, konferencián vagy egy Wi-Fi hotspottal rendelkező kávézóban, étteremben.

0

Norvégia is elszakadna a Microsofttól

2006. április 11. 11:39

Norvégia egyre több nyílt forrású megoldást kíván bevezetni annak érdekében, hogy csökkentse függőségét a Microsofttól. Az ország kormányzata azt szeretné elérni, hogy a közszférában az információk eléréséhez ne legyen elengedhetetlen szükség a nagy nemzetközi gyártók termékeire. Ezt a függőséget meg kell szüntetni -- áll a kiadott közleményben.

0

Egyelőre nem várható a keresztplatformos vírusok tömeges terjedése

2006. április 11. 09:26

A Kaspersky Labs vírusirtó cég a hétvégén olyan kártevőre bukkant, amely Windowst és Linuxot futtató rendszereket egyaránt képes megfertőzni. Az assemblerben írt, Bi.a nevű vírust kísérletező kedvű programozók fejlesztették ki azzal a céllal hogy demonstrálják, létezhet több operációs rendszeren egyaránt terjedő vírus is. A Kaspersky azonban arra figyelmeztet, hogy az ilyen proof-of-concept kódok megjelenése után nem sokkal rendszerint feltűnnek a vadon élő változatok is.

0

Mindent elad az AMD

2006. április 10. 16:27

Az AMD érzi a siker ízét. A Prágában megtartott, a gyártástechnológiára összpontosító rendezvényen felbukkant különféle alkalmazottak és vezetők nem egyszerűen hivatalból optimisták, hanem érezni rajtuk a lelkesedést, az ambíciót. A vállalat minden piacon (szerverek, asztali és hordozható gépek) félelmetes lendületben van.

0

Készül a javás Opera Mini webböngésző második generációja

2006. április 10. 12:46

Az Opera Software várhatóan április végén, azaz alig két-három héten belül tervezi elérhetővé tenni legkisebb böngészője, a szinte bármilyen Java programok futtatására alkalmas telefonon működőképes Opera Mini webböngésző legújabb, 2.0-ás változatát. Az új változat újadonságairól egyelőre nagyon keveset lehet tudni.

0

A grafikus chipen áll vagy bukik a Vista futása

2006. április 7. 11:54

[eWeek/HWSW] Noha a jelenleg forgalomban levő PC-k szinte mindegyikén fut majd a Windows Vista, igazi pompáját csak a gépek felén mutathatja meg -- derül ki a Gartner által közzétett elemzésből. A piackutató cég szerint a legtöbb problémát a nem megfelelő grafikus kártyák okozzák majd, ugyanis a ma kapható processzorok és merevlemezek bőven elegendő teljesítményt nyújtanak a Vistához, a memóriát pedig a legtöbb gépben gond nélkül lehet legalább 1 gigabájtra bővíteni.

0

Vírusok a legújabb akkumulátorokban

2006. április 7. 09:52

[News.com] Természetesen nem számítógépes vírusokról van szó, ott azért még nem tartunk , de a cím mégsem csalóka: a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói valódi vírusokra építenék legújabb, lényegében mikroszkópikus cellákból épített, kisméretű akkumulátoraikat, melyekkel alacsony fogyasztású elektromos eszközöket lehetne ellátni energiával.

0

A magyarok közel kétharmada még sosem internetezett

2006. április 6. 15:30

Az Európai Unió 25 országában átlagosan a háztartások 48 százaléka, míg a vállalatok 91 százaléka rendelkezik internetcsatlakozással, szélessávú kapcsolatot az otthonok 23 százalékában és a cégek 78 százalékában építettek ki. Magyarország sajnos minden tekintetben átlag alatti mutatókat produkált.

0

Drága lesz a PlayStation 3

2006. április 6. 11:49

[Gamasutra] Választ kaphattunk a Sonytól a PlayStation 3 idei európai megjelenése kapcsán felmerült egyik legnagyobb kérdésre: George Fornay, a Sony Computer Entertainment France elnöke és az Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) alelnöke egy rádióinterjúban viszonylag pontosan meghatározta a PS3 várható európai árát. A Europe 1 rádióadón elhangzottak szerint a PlayStation 3 novemberben kerül Európában piacra, várhatóan 500 euró körüli, 499 és 599 euró közötti áron.

0

Teljes támogatást nyújt a Windows XP-hez az Apple

2006. április 5. 16:25

Éppen a közelmúltban indult útjára az a 14 ezer dolláros csekk, melyet egy elég nyögvenyelősen, de tényleg működő Windows XP telepítési megoldásért ítéltek oda. A trükk azt tette lehetővé, hogy a Windows XP operációs rendszer végre feltelepíthető legyen az inteles Macintosh számítógépekre, legyen az iMac, MacBook Pro noteszgép, vagy a Mac mini-k újabb generációja. Ez az összeg azonban kétségtelenül az Apple-t illette volna.

0

Hibás modemekkel gyűlik meg a baja a hazai ADSL-előfizetőknek

2006. április 5. 13:08

A Huawei modemek túlmelegedésével kapcsolatos tavaly nyári problémák után most ismét a végfelhasználókhoz telepített távközlési berendezések hibája borzolja a T-Com szolgáltatási területén élő ADSL-előfizetők kedélyeit.

0

Villámgyorsan javítja a szoftverhibákat a nyílt forrású közösség

2006. április 5. 09:09

[News.com/HWSW] Egy, az amerikai kormányzat által támogatott akció keretén belül számos nyílt forrású szoftver hibáit javították ki. A forráskódokat elemző Coverity összesen 32 nyílt forrású programot, 17,5 millió sornyi kódot vizsgált meg és ezer soronként átlagosan 0,434 hibára bukkant. Miután ezeket nyilvánosságra hozták, a nyílt forrású közösség a legtöbbet ki is javította.

0

Tízmilliárdokat veszteget el Magyarország és Európa

2006. április 4. 14:34

Az Európai Unió évente akár több mint tízmilliárd euró telekommunikációs befektetéstől esik el a nem elég hatékony hatósági szabályozás következtében, nem beszélve az ilyen célú beruházások gazdaságilag serkentő hatásának elmulasztásáról -- derül ki a Strategy and Policy Consultants (SPC) által nemrégiben közzétett elemzésből.

0

Itt a legújabb SUSE Linux

2006. április 4. 10:21

A Novell LinuxWorld Conference and Expo rendezvényen jelentette be a SUSE Linux legújabb, 10.1-es változatát, amelynek fejlesztői változatai máris letölthetők és hamarosan elérhetővé válik a végleges verziója. A SUSE Linux 10.1-et a több mint 22 ezer tagot számláló openSUSE közösség hozta létre. A szoftver előző változatát, a SUSE Linux 10-et több mint 1,3 millióan telepítették fel -- állítja a cég.

0

Harmadszorra is partraszáll Japánban az Xbox?

2006. április 3. 14:19

[gamefront.de/GamesIndustry.biz] A Microsoft újra elrajtoltatná Xbox 360 konzolját Japánban -- állítja legalábbis a gamefront.de német játéklap, japán nagykereskedői forrásokra hivatkozva. Az indok egyszerű: míg a világ többi részén hiánycikk a gép, addig a szigetországban rendkívül gyenge eladásokat produkál, valószínűleg Redmond legkonzervatívabb várakozásait is alulmúlva.