Szerző: Bizó Dániel

2006. február 1. 14:29

PlayStation 3: a Sony átfogó online szolgáltatással fog megjelenni

[Josytiq/HWSW] Miután a játékiparral és a játékokkal foglalkozó weboldalakon a Sony egy olyan kérdőívének másolata kezdett el keringeni, amely az emberek online szokásait méri fel, az amerikai PlayStation Magazine (PSM) legutóbbi számában egy cikk olvasható arról: a japánok igen komoly online stratégiát szövögetnek.

[Josytiq/HWSW] Miután a játékiparral és a játékokkal foglalkozó weboldalakon a Sony egy olyan kérdőívének másolata kezdett el keringeni, amely az emberek online szokásait méri fel, az amerikai PlayStation Magazine (PSM) legutóbbi számában egy cikk olvasható arról: a japánok igen komoly online stratégiát szövögetnek.

Totális támadás a Live! ellen?

A PlayStation nemhivatalos magazinjának értesülései szerint a Sony, miután leszállította a végleges PlayStation 3 fejlesztői eszközöket az amerikai játékkészítőknek, megkezdte velük a párbeszédet a következő generációs konzollal érkező online szolgáltatás beépítéséről. Egy anonimitás alatt nyilatkozó fejlesztőtől idézve azt írják: "Halál komolyan gondolják. Kijelentették, hogy, és idézek, totális támadást intéznek az Xbox Live! legutóbbi verziója ellen."

A PSM továbbá úgy tudja, hogy a Sony régóta, már 2002-ben nekilátott az online szolgáltatásának megtervezéséhez. A vállalat akkoriban belátta, hogy már lekésett arról, hogy a PlayStation 2 köré komoly online szolgáltatást építsen, most, a PlayStation 3 generációjában már teljesen kifinomult rendszerrel fognak előrukkolni, amely a PlayStation Portable-t is felkarolja majd. Az Xbox 360 stratégiájának egyik központi eleme a Live!, ami egyelőre sikeresnek bizonyul: az eddigi 360-as tulajok több mint fele előfizető. Ha ez az arány megmarad, az évente dollármilliárdokat jelenthet a redmondiaknak.

Ésszerű lépés

Az anonim játékfejlesztő szerint a Sony a Microsoftnak dollármilliárdokba kerülő Live! szolgáltatásán lényegesen túlmutató rendszert akar összerakni. Hogy konkrétan ez mit jelent, arról semmit sem tudni, és a Sony vezetői korábban egyértelműen a nyílt megoldást hirdették, ahol a fejlesztők döntik el, milyen többjátékos online szolgáltatások indítanak. Az Xbox Live! egy zárt rendszer, teljesen a Microsoft által kontrollált környezet.

Egy, a Live!-hoz hasonlóan összefogott online rendszer határozottan ésszerű lenne a Sonytól, amely elektronikai és számítástechnikai részlegei mellett hatalmas médiabirodalommal is rendelkezik, így egy online tartalomszolgáltatás potenciális fogyasztók tízmillióihoz nyitna új utat. Már a Live! is bepillantást enged a lehetőségek tárházába: játékbemutatók, filmelőzetesek, videoklipeken túl videokölcsönzés, zenevásárlás vagy rádióhallgatás, hogy csak a kézenfekvőeket említsük.

Nem kizárt az online boltok, szoftverterjesztés bevezetése sem, vagy a saját képek, videók ismerősökkel való megosztásának lehetősége is említést érdemel. Remélhetőleg a márciusi brit fejlesztői konferencia után többet tudunk majd arról, a Sony hogyan akarja a nappalikat elfoglalni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról