:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 15. 13:56

Az Oracle Toplinkkel akár tízszeresére növelhető az adatlekérdezések sebessége

Az Oracle alkalmazásfejlesztő eszközkészletének részeként elérhető Toplink az objektumorientált rendszerek és a relációs adatbázisok közti szűk keresztmetszetet szünteti meg, így az adatlekérdezések sebessége akár tízszeresére is növekedhet -- adta hírül a vállalat.

[HWSW] Az Oracle alkalmazásfejlesztő eszközkészletének részeként elérhető Toplink az objektumorientált rendszerek és a relációs adatbázisok közti szűk keresztmetszetet szünteti meg, így az adatlekérdezések sebessége akár tízszeresére is növekedhet -- adta hírül a vállalat.

A fejlesztők számára gyakori kihívás, hogy a relációs adatbázisra fejlesztett Java-alkalmazások megfelelő teljesítményt nyújtsanak. Hasonló a probléma a már meglévő, sokszor több fázisban fejlesztett rendszerek esetén, ahol a különböző technológiák, a más-más képzettséggel rendelkező szakemberek, az eltérő tervezési és modellezési elvek gyakran a rendszer alacsony teljesítményét eredményezik. Az üzleti érdekek azonban a hatékonyság növelését követelik meg, így a rendszer elmei közötti szűk keresztmetszetet fel kell oldani.

Erre szolgál a Toplink, amely univerzális kapcsolatot teremt a Java-s és a relációs világ között. Az alkalmazásszerver részeként működő Toplink logikailag az objektumorientált rendszer és a relációs adatbázis közé épül be, az adatbázist API-kon keresztül hívja meg. A Toplink úgy alkalmazható kész Java-alkalmazások adatelérésének gyorsítására, hogy sem az adatbázis modellen, sem az alkalmazáson nem kell változtatni. Az Oracle szerint a használatával akár öt-tízszeres sebességnövekedés is elérhető, de volt már példa kétszázszoros gyorsulásra is.

A Toplink adatbázistól, az adatbázis relációs modelljétől és a Java-technológiától független eszköz. Képes bármilyen modellezési megközelítés és az ezt támogató eszköz kezelésére, illetve bármilyen architektúrális megközelítés (Java Objects, Entity Beans, JSP, Servlet, SessionBean, Message Driven Beans, 2-Tier, 3-Tier, Peer-to-peer, vastag kliens, vékony kliens) esetén alkalmazható. A platform-független felépítésnek köszönhetően olyan rendszerekben is alkalmazható, amely nem tartalmaz más Oracle-technológiát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.