dev archívum - 2006 november

2006
november

0

Elbúcsúzhatnak az online játéktól a hazai xboxosok?

2006. november 30. 15:51

Nem egyszerű az Xbox 360-tulajdonosok élete: az már korábban is köztudott volt, hogy többen úgy játsszák ki az Xbox Live szolgáltatás megjelenési időpontokra vonatkozó korlátozásait, hogy több -- például nagy-britanniai, vagy német létükre egy internetről vadászott amerikai -- lakócímmel is létrehoztak egy játékosprofilt a konzoljukon. Ennek a trükknek köszönhetően korábban hozzájuthattak egyes játékdemókhoz és letölthető tartalmakhoz.

0

Megjött az AMD négymagos platformja, a Quad FX

2006. november 30. 10:38

Az AMD a mai napra tervezi korábban 4x4 kódnéven ismert platformjának hivatalos bemutatását: az Intel nemrég piacra dobott négymagos processzorára a vállalat egy kifejezetten játékosoknak szánt, otthoni megoldással válaszol, amely két darab kétmagos processzorból áll. Bár a Quad FX platformba szánt processzorokat Athlon FX-nek hívja az AMD, valójában Socket F kivitelű Opteronokról van szó.

0

Feltörték és hirdetési csalásra használták a Szerencsejáték Zrt. oldalait

2006. november 29. 14:56

Miközben a Google komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy kiszűrje a csalókat online hirdetési rendszeréből, és a hirdetők számára átláthatóbbá tegye AdWords rendszerét, egyesek arra is képesek, hogy nagy forgalmú, állami weboldalt használjanak fel némi mellékes kereset beszerzésére. A keresomarketing.blogter.hu tegnapelőtti bejegyzése alapján sajnos nem kell messzire menni példáért, mára pedig kiderült, hogy a Szerencsejáték Zrt. hivatalos weboldaláról van szó.

0

Új felügyeleti eszközök egész sora a Novelltől

2006. november 29. 09:38

A Las Vegas-i Gartner Data Center Conference-en mutatkozott be a Novell ZENworks menedzsment-eszközök új generációja, amelyek a legújabb trendeknek megfelelően már támogatják a virtuális gépek és a fürtözött rendszerek felügyeletét, akár heterogén környezetben is.

0

A biztonsági félelmek elriasztják az embereket az online vásárlástól

2006. november 27. 15:01

Az amerikai internetes kiskereskedők csak az idén 2 milliárd dollár bevételtől estek el azért, mert a fogyasztók biztonsági okok miatt tartanak az online vásárlástól -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból, amelyek egy 5 ezer amerikai felnőtt megkérdezésével készített kutatás eredményeit tartalmazzák.

0

Szuperszámítógépek új generációját fejlesztik az Egyesült Államokban

2006. november 27. 13:33

[DARPA/HPCWire/HWSW] Szuperszámítógépek új generációjának kifejlesztésére adott megbízást az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, melyek alkalmazásával a nemzetbiztonsághoz és tudományos kutatás-fejlesztéshez szükséges technológiai alapokat kívánják biztosítani. A négy éve elindított, harmadik fázisába lépett projekt érdekessége, hogy a költségek megosztása érdekében kereskedelmileg is hasznosítható technológiát, termékeket ír elő a nyertes Cray és IBM számára.

0

HD Photo lett a Windows Media Photo képformátumból

2006. november 27. 11:08

A Microsoft a tavaly májusi WinHEC fejlesztői konferencián mutatta be elsőként saját képtárolási formátumát, a Windows Media Photo -t, melyet a JPEG veszteséges képtömörítő eljárás felváltására készítene el a redmondi szoftveróriás. A WMP rövidítés azonban nem volt egyértelmű jelölés, sokak számára a Windows Media Playert jelentette, így a vállalat a WMP-t HD Photo-ra keresztelte át.

0

Személyes adataink ellopása ellen véd a Norton Confidential

2006. november 24. 09:58

A biztonságtechnikai megoldásokat kínáló Symantec olyan új terméket dobott piacra, mely az internet böngészésekor kel a felhasználó védelmére. A kliensoldali Norton Confidential célja elsősorban a személyes adataink bűnözőkkel szembeni védelme, hiszen mára az azokkal való kereskedelem és visszaélések váltak az netes alvilág egyik fő tevékenységévé. A vállalat szerint a szoftver által alkalmazott technikák újszerűek a piacon.

0

A Nintendo a mókafaktorra játszik a Wii konzolnál

2006. november 22. 12:09

Idén a november közepe egyértelműen a játékkonzoloké. Bár Amerikában csak négy napja, vasárnap rajtolt el a harmadik következő generációs játékkonzol, a Nintendo Wii, európai megjelenése pedig csak bő két hét múlva, december 8-án várható, tegnap a sajtó képviselőinek alkalmuk nyílt itthon is megtapasztalni azt, miképpen képzeli el a Nintendo a játékok jövőjét.

0

Zenére igen, videóra nem kell az iPod

2006. november 21. 10:11

Az iPod-tulajdonosok túlnyomó többsége csak zenehallgatásra használja a készülékét, videót csak nagyon kevesen játszanak le rajta -- derül ki a Nielsen Media Research által publikált felmérésből. Az Apple több mint egy éve, 2005 októberében dobta piacra az első videolejátszós iPodot, azóta pedig videoklipek mellett egész estés filmeket is elérhetővé tett az iTunes zeneboltban, egyelőre azonban úgy tűnik, csekély az érdeklődés irántuk.

0

Elkészült a Mono új verziója

2006. november 21. 09:03

Megjelent a .NET alkalmazások futását Linuxon, UNIX-on, illetve más rendszereken lehetővé tevő Mono 1.2-es verziója , amely már támogatja a Microsoft Windows Forms API felületet, így könnyebbé teszi a kliensoldali alkalmazások migrálását más rendszerre További fejlesztések is helyet kaptak az új verzióban, mint például a virtuálisgép-frissítések és a fejlett Java támogatás. A Novell szerint javult a Mono teljesítménye és a stabilitása, ugyanakkor csökkent a memória-igénye.

0

Milliónyi Wii játékkonzolt szállított az amerikai startra a Nintendo

2006. november 20. 14:53

[News.com, Engadget, HWSW] A Nintendónak sikerült, ami a Sonynak nem: vasárnap hajnalban kellemes hangulatú, attrocitásoktól mentes parti keretében útjára indult Amerikában a vállalat következő generációs játékkonzolja, a Wii. A viszonylag csendes rajt talán annak is köszönhető, hogy itt nem volt dulakodás és lövöldözés-rablás, a New York-i Times Square-en összegyűlt többezres tömeg mindegyikének jutott a konzolból. Egyes hírek szerint csak erre a helyszínre több mint 4 ezer játékgépet szállíttatott a Nintendo.

0

Ajándék La Fonera routert mellékel az SMC telefonjához a Skype

2006. november 16. 14:00

Különleges akcióban terjeszti az SMC VoIP-telefonját az internettelefon egyik nagyágyúja, a Spype: a beépített Skype-klienssel rendelkező, mobiltelefonra hajazó, Wi-Fi-n keresztül teljesen önállóan is használható Skype-telefonhoz most egy ingyenes La Fonera routert mellékelnek.

0

Microsoft IT Forum: főszerepben a szerverek

2006. november 14. 17:14

[HWSW, Barcelona] Az eddigi legnagyobb látogatottsággal büszkélkedő európai Microsoft TechEd IT Forumon a főszerep a vállalati infrastruktúra-szoftvereké: az előadások többsége a Windows Serverről, virtualizációról, a System Center menedzsment-megoldásról szól, de természetesen a Windows Vista és az Office 2007 is szóba került. A nap legfontosabb híre, hogy elkészült a PowerShell, az az erőteljes parancssori eszköz, amelytől a Microsoft a szoftver-menedzsment egyszerűsödését várja. Az újdonságokat Bob Muglia, a Microsoft Servers and Tools üzletág vezetője mutatta be a több mint 4700 fős közönségnek, amely főképp vállalati informatikai vezetőkből állt.

0

Erőltetett menetben érkeztek meg a négymagos Intel processzorok

2006. november 14. 14:41

Az Intel hivatalosan is megkezdte négymagos termékeinek forgalmazását, melyekkel megkérdőjelezhetetlen fölénybe kerül a teljesítménycentrikus felhasználási területeken. Négy szerver- és egy asztali presztízsprocesszor került bemutatásra, melyek mostantól az év végéig válnak hozzáférhetővé a nagyobb számítógépgyártók kínálatában.

0

Bár a hazai fiatalok háromnegyede internetezik, csak minden harmadik háztartásban van internetkapcsolat

2006. november 14. 14:06

Elszomorító adatokat közölt legújabb, 2006 első negyedévi adatokat összegző felmérésében az Eurostat: bár a honlapon megjelent dokumentum szerint itthon a 16-24 éves korosztály 74 százaléka, a 25-54 éveseknek pedig 47 százaléka rendszeresen, legalább hetente egyszer internetezik, csupán a háztartások 32 százaléka rendelkezik internethozzáféréssel.

0

Kincs ami nincs: beszámoló a PlayStation 3 japán premierjéről

2006. november 13. 13:32

A piac igényének még a töredékét sem kielégítő mennyiséggel tartották meg a premiert, és valószínűleg több százezren tértek haza csalódottan. A várakozók többsége a remény szinte minden esélye nélkül állt a 10 fokos hidegben, az esőben egész este. Valószínűleg ez okozta a Japánban nem jellemző dühkirohanásokat, és kellemetlen megjegyzéseket is.

0

GPL alatt adja ki a Java forráskódját a Sun

2006. november 13. 10:30

Eldőlt: a Sun Microsystems GPLv2 (General Public License) licenc alatt adja ki a Java forráskódját, amelyek a mai naptól lesznek letölthetők a Java.net weboldalról . Világszerte több milliárd olyan eszköz van használatban, amelyek Javát használnak, a számítógépektől kezdve a mobiltelefonokon át egészen a Java-kártyákig. A Sun elnök-vezérigazgatója, Jonathan Schwartz szerint azzal, hogy nyílt forrásúvá teszik a Javát, az még szélesebb körben elterjedhet.

0

Útjára indult Japánban a PlayStation 3

2006. november 11. 11:33

Jelentős csúszást, komoly gyártási problémákat és az egyébként is alacsony nyitókészlet további csökkentését követően végre piacra került Japánban a Sony következő generációs játékkonzolja, a PlayStation 3. A konzolt eredetileg idén tavaszra ígérték, azonban gyártási problémákra hivatkozva végül novemberre módosították a megjelenési dátumot. Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint még a fél éves késés ellenére is szinte félkész szoftverrel kerül piacra a konzol: a vásárlóknak rögtön egy frissítéssel kell kezdeniük a kicsomagolást követően.

0

V-business: a következő nagy üzleti lehetőség a virtuális térben lesz?

2006. november 10. 11:29

Az IBM az elkövetkező év során mintegy 10 millió dollárt fordít arra, hogy kiterjessze jelenlétét a Second Life nevű virtuális világban. Jövő kedden Sam Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója is meglátogatja a Second Life univerzumot, hogy beszédet mondjon a cég mintegy 250 alkalmazottja előtt.

0

Itthon is bemutatkozott a Samsung Blu-ray lejátszója

2006. november 8. 16:41

Itthon is bemutatkozott a Samsung első Blu-ray lejátszója. A 2006. szeptember elsején, Berlinben rendezett IFA szórakoztató-elektronikai kiállításon debütált kéklézeres lejátszóhoz várhatóan 20-40 filmet lehet majd megvásárolni az év végéig -- közülük többet magyar felirattal --, de a készülékhez is mellékelnek két filmet, így lesz mivel kipróbálni a készüléket az első vásárlóknak.

0

Az internet 13 ellensége

2006. november 8. 15:03

Az önjelölt francia jogvédő szervezet, a Reporters Without Borders (RSF) immár hagyományosan minden évben közzéteszi azoknak az országoknak a nevét, melyekben meglátása szerint súlyosan akadályozzák a információ szabad áramlását, megsértve ezzel a szólásszabadsághoz fűződő, véleményük szerint egyetemes emberi jogokat. Az idei listáról három tavalyi ország is hiányzik, míg egy újnak sikerül beverekednie magát.

0

Virtualizáció terén működik együtt a HP és az SAP

2006. november 8. 12:04

A HP és az SAP együttműködési megállapodást jelentett be, amelynek keretén belül a két vállalat mérnökei közösen dolgoznak majd azon, hogy a cégek közös ügyfelei -- van belőlük jónéhány -- válaszokat és megoldásokat kapjanak a virtualizációval kapcsolatos kérdéseikre és problémáikra. A kedden bejelentett projektben a HP Labs amerika és brit mérnökei, illetve az SAP Reserach ausztrál, német és ír fejlesztői vesznek részt.

0

Új fejlesztőeszközök tömkelege a Microsofttól

2006. november 7. 16:55

Barcelonában megnyitotta kapuit a Microsoft TechEd Europe Developers Fórum, a redmondi cég idei fejlesztői konferenciáján több mint 3750 fejlesztő, szponzor és akadémikus részvétele várható.

0

Egyelőre nem várható a szabad szoftverek tömeges terjedése a hazai közigazgatásban

2006. november 7. 12:13

Magyarországon az IT-felkészültség alacsony, ezért az e-közigazgatási szolgáltatásokat is kevesen használják, az internetes ügyintézés elterjedtségét tekintve Magyarország a sereghajtók között kullog, noha a Cap Gemini elemzése szerint az intézhető ügyek száma eléri az uniós átlagot -- mutatott rá Szittner Károly, a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzati Központ (MEH EKK)kormányzati főtanácsadója egy, az Oracle által szervezett beszélgetésen, amelyen a nyílt forrású szoftverek közigazgatási térnyeréséről volt szó.

0

Teljesen nyílt forráskódú a legújabb beágyazott Windows

2006. november 6. 14:02

Néhány nappal azután, hogy meglepetésszerűen szövetségre lépett a világ egyik vezető Linux-szállítójával, a Novellel, a Microsoft most újabb jelét adja annak, hogy ha érdekei úgy kívánják, képes a paradigmaváltásra. A redmondi szoftveróriás beágyazott rendszerekbe tervezett Windows Embedded CE 6.0-s verziójának forráskódját teljes egészében hozzáférhetővé tette -- természetesen nem ingyenesen, vagy korlátozások nélkül.

0

Legalább 256 megabájtos pendrive kell a Vista ReadyBoosthoz

2006. november 6. 13:58

[Clubic.com, HWSW] Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a Windows Vista egyik újdonsága, a ReadyBoost alaposan felgyorsíthatja az új Windows operációs rendszer futását, illetve az alkalmazások indulásának sebességét. A ReadyBoostról eddig csupán nagy körvonalakban kaptunk információkat, most azonban számos új részletre is fény derült ezzel a gyorsítási lehetőséggel kapcsolatban.

0

Kritikus sérülékenység a Windowsban

2006. november 6. 11:59

A Microsoft XML Core Services biztonsági hibája miatt egy megfelelően előkészített weboldal látogatóinak gépén a támadók tetszőleges kódot futtathatnak a bejelentkezett felhasználó nevében, így adatokhoz férhetnek hozzá, fájlokat törölhetnek vagy akár kártevőket is telepíthetnek. A támadás kivitelezéséhez egy HTML formátumú e-mail megnyitása is elegendő lehet. A Secunia különösen kritikus besorolással látta el a sérülékenységet, amelyet állítólag már ki is használnak.

0

Nem ismerik az információtechnológiai szakkifejezéseket a magyarok

2006. november 6. 10:30

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését -- derül ki a Szonda-Ipsos kutatásából, amelyben hat technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni az 1500 válaszadónak, hogy azok melyik kommunikációs formához kapcsolódnak.

0

Közel 150 millió forintnyi bírság a Finreactor állománycserélő adminisztrátorainak

2006. november 3. 13:13

Október 26-án Turku kerületi bírósága ítéletet hozott a Finreactor állománycserélő oldal, BitTorrent hálózat ügyében. Az ügyész 32 emberrel szemben emelt vádat, akik a Finreactor BitTorrent szolgáltatás adminisztrátoraiként voltak ismertek. Az ügy során 2004 őszének három és fél hónapos időszakát vizsgálták, amely alatt az oldal felhasználói (körülbelül 10 ezer fő) közel 16 ezer játékot, 136 ezer filmet és 274 ezer zenei anyagot töltöttek le.

0

Akárhány gépre feltelepíthető lesz a dobozos Windows Vista

2006. november 3. 12:52

A Microsoft meggondolta magát és a felhasználóktól beérkezett visszajelzések alapján módosította a Windows Vista licencszerződését, amely lehetővé fogja tenni a dobozos változat vásárlói számára, hogy az operációs rendszert tetszőleges alkalommal telepítsék fel új PC-re -- természetesen egy Vista egy időben csak egy gépen lehet.

0

A valós idejű számítástechnika terén is erősödik a Linux

2006. november 3. 11:04

Valós idejű végrehajtáshoz kapott támogatást a Linux kernele (2.6.18), ami révén leegyszerűsödik a valós idejű alkalmazások használata és fejlesztése, mivel nem szükséges a rendszermagot külön módosítani, és a különféle valós idejű technikákat egyesével támogatni. A Novell ezt követően a napokban jelentette be, hogy szállítja a SUSE Linux Enterprise Real Time (SLERT) változatát, mely megfelelő alkalmazással párosítva nagyobb tranzakciós teljesítményt és alacsonyabb válaszidőket produkál, mint a hagyományos disztribúciók, mint például a SUSE Linux Enterprise Server 10 (SLES 10) vagy a Red Hat Enterprise Linux 4.

0

Összeborul a Microsoft és a Novell

2006. november 3. 09:25

Nagyszabású megállapodást jelentett be tegnap a Microsoft és a Novell, amelynek keretén belül számos olyan megoldás kerül kifejlesztésre, amelynek révén a két cég termékei jobban együttműködhetnek. A felek a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

0

További tízmillió dollárba kerül a Kazaa-nak az illegális állománycsere

2006. november 2. 14:41

[News.com, HWSW] Az évek óta jogi csatározásokat folytató Kazaa bejelentette, hogy újabb peren kívüli egyezséget sikerült megkötnie. A National Music Publishers Association-nel kötött megállapodás a híradások szerint nem kevesebb mint 10 millió dollárba kerül a cégnek. A szövetség több kiadót és zeneszerzőt képviselt a Kazaa elleni perben. A Kazaa emellett közölte, hogy továbbra is fenntartja a hálózatán átfolyó forgalom szűrését, melyet nemrég vezettek be.

0

Dupla vagy semmi: a négymagos Intel Core 2 Extreme processzor tesztje

2006. november 2. 08:29

Csupán másfél évvel az első kétmagos CPU-k megjelenése után a piacvezető Intel bejelentette a világ első négymagos x86-os processzorát. Szintetikus mérések, alkalmazások és játékok egész hadával keressük a választ a kérdésre: mit kapunk a pénzünkért, ha nem elégszünk meg két processzormaggal?