dev archívum - 2006 január

2006
január

0

Villámgyors letöltés és feltöltés a TVnettől

2006. január 31. 14:16

Elsőként teszi elérhetővé az ADSL2+ technológiát, az általuk harmadik generációsnak hívott internetszolgáltatást a lakossági és az üzleti felhasználóknak a TVnet Kft., melyen keresztül azonos fel és letöltési sebességet biztosító, úgynevezett szinkron DSL (SDSL) csomagokat is kínál február elsejétől.

0

Fájcserélő technológián alapuló videotékát nyit a Warner

2006. január 31. 13:22

Németországban, Svájcban és Ausztriában egy fájlcserén alapuló legális szolgáltatást indít a Warner, ahonnan filmeket és tévésorozatok epizódjait lehet megvásárolni. Az In2Movies a tervek szerint márciusban indul olyan népszerű alkotásokkal, mint a Batman: keződik és a hazánkban is nagy sikerrel vetített Narancsvidék.

0

Egy lemezkiadó védelmébe vett egy illegális letöltőt

2006. január 31. 13:20

[TechWeb] Egy kanadai lemezkiadó szokatlan lépésre szánta el magát: védelmébe vett egy amerikai családapát, akit az amerikai lemezkiadók szövetsége, a hírhedt RIAA fogott perbe illegális zeneletöltés vádjával. Nettwerk Music Group átvállalta, hogy fedezi a perköltségeket, valamint az esetleges büntetéseket is. A dolog pikantériája, hogy a letöltött dalok között saját jogtulajdonába eső számok is vannak, például Avril Lavigne néhány felvétele.

0

Érkezik az IBM DB2 ingyenes változata

2006. január 31. 11:04

[eWeek/HWSW] Az IBM tegnap kiadta a DB2 adatbáziskezelő ingyenes változatát, amelyet elsősorban szoftverfejlesztőknek szán. A vállalat célja, hogy közvetlen vetélytársat állítson a nyílt forrású adatbázisoknak, mint amilyen a MySQL vagy a PostgreSQL, illetve a Microsoft és az Oracle hasonló ingyenes megoldásaiknak, amelyek szintén a fejlesztők elcsábítására hivatottak.

0

A dolgozók 75 százaléka email-függőségben szenved

2006. január 27. 13:53

A Symantec megbízásából készített kutatás szerint az internetező dolgozók 75 százaléka valamilyen szintű email-függőségben szenved. Az 1700 európai, közel-keleti és afrikai felhasználó körében elvégzett kutatás szerint az európaiak életét nagyban meghatározza az e-mail: minden ötödik felhasználó a totálisan függők táborába tartozik, szinte pánikba esik, ha nem fér hozzá leveleihez.

0

Négymagos processzort mutat be idén az AMD

2006. január 27. 10:15

Az AMD az év közepén új Opteronokkal jelentkezik majd, amelyek már támogatják a Pacifica hardveres virtualizációs technológiát és a DDR2 memóriákat. Ezzel egyidőben a vállalat négymagos chipeket is be kíván mutatni, bár egyelőre nem tudni, ezek mikor kerülhetnek piacra. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a négymagos Opteronokat már 65 nanométeres csíkszélességgel gyártják majd, legkorábban az év második felétől, kereskedelmi megjelenésük pedig 2007-ben várható.

0

Jobb is lehetett volna a Microsoft negyedéve

2006. január 27. 09:33

Nőtt a Microsoft negyedéves nyeresége, elsősorban a szerverszoftverek eladásai húzták a vállalat eredményeit. A vezetők szerint még jobbak lehettek volna a mutatók, amennyiben a cég ki tudja elégíteni az Xbox 360 iránti óriási keresletet. A Microsoft nem módosított éves előrejelzésén.

0

Pénz beszél: a Google cenzúrázza kínai keresőjét

2006. január 26. 13:01

[Associated Press/HWSW] A Google beleegyezett keresési találatainak cenzúrázásába, hogy kínai terjeszkedését elősegítse. A vállalat csak így juthatott .cn felső szintű tartományhoz, és ezentúl nem ütközik a nagy kínai tűzfalba, amely sokszor elérhetetlenné tette a vállalat amerikai és más országbeli oldalait.

0

Kétmagos processzorral szerelt, hüvelyknyi noteszgép a Fujitsu Siemenstől

2006. január 26. 11:39

A Fujitsu Siemens Computers a január elejei Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) kiállításon is bemutatta legújabb, Intel Centrino Duo platformra épített noteszgépét. A LIFEBOOK E8110 mindössze egy hüvelyk vastag, tömege pedig 2,4 kg. A készüléket ellátták SmartCard csatlakozóhellyel és opcionálisan ujjlenyomat-érzékelővel is meg lehet vásárolni a közeljövőben.

0

Nyilvános vitára bocsátották az új GPL licenc vázlatát

2006. január 25. 12:22

[ComputerWorld/HWSW] A szabad szoftverek képviseleti szervezete, a Free Software Foundation (FSF) múlt hét hétfőn nyilvános vitára bocsátotta a General Public License (GPL) hármas verziójának első előzetes változatát . A GPL a szabad, nyílt forráskódú szoftverek legkedveltebb licence, többek között a Linux és a MySQL szoftverek is ezt alkalmazzák, valamint erre alapoz több más, módosított licenc is.

0

Érkeznek a Radeon X1900 chipes grafikus kártyák

2006. január 24. 13:33

Az ATI Technologies a mai napon fogja hivatalosan bejelenteni korábban R580 kódnéven emlegetett grafikus chipjét, amely végül Radeon X1900 márkajelzéssel kerül a boltokba. A vállalat legnagyobb kártyagyártó partnerei sorra mutatják be termékeiket, így már minden részlet ismertté vált az új chipekről.

0

Letölthető az Opera javás, szinte bármilyen telefonon futó Mini böngészője

2006. január 24. 12:24

Az Opera Software elérhetővé tette javás Opera Mini mobilböngészője végleges változatát, mely már bárhonnan ingyenesen letölthető WAP-on keresztül, illetve emelt díjas -- 600 Ft értékű -- SMS-ben is elérhető, akár hazánk mindhárom mobilszolgáltatójának hálózatán keresztül is. Az Opera Mini Java nyelven íródott, így lényegesen több készüléken futtatható, mint a korábbi, okostelefonokra készült speciális változatok.

0

Gyorsan terjed a Nyxem féregvírus

2006. január 24. 09:29

Iskoláslányokról készült pornóképek ígéretével érkezik a postaládákba a Nyxem.E féregvírus, hogy aztán a fertőző melléklet megnyitása után e-mailben és a megosztott könyvtárakban terjedjen tovább. A biztonsági cégek figyelmeztetései szerint a Nyxem.E igen gyorsan terjed, már minden kontinensről jelentettek fertőzéseket, a Trend Micro és az F-Secure egyaránt azt jelentették, hogy a Nyxem.E volt az elmúlt nap legaktívabb vírusa. A féreg jelenti az általa megfertőzött gépek számát, a hétvégéig már több mint félmillió PC esett áldozatul.

0

Egy év múlva születhet meg a következő generációs Wi-Fi szabvány

2006. január 20. 13:13

[News.com/HWSW] Hozzávetőleg egy év múlva érkezhet a régóta várt 802.11n vezeték nélküli hálózati szabvány végleges változata, miután az IEEE munkacsoportja egyhangúlag elfogadta az első tervezetet. A specifikáció véglegesítéséig azonban még hosszú időnek kell eltelnie, mialatt a részleteket minden bizonnyal némiképp módosítani is fogják.

0

Fennakadások a T-Online levelezőrendszerében

2006. január 20. 09:51

A T-Online Magyarország bejelentette, hogy néhány levelezőszervere az elmúlt napokban túlterhelődött, melyet ugrásszerű forgalomnövekedés okozott több tényező -- vírusfertőzés illetve kéretlen levelekkel kapcsolatos támadás -- együttes hatására. A mail.axelero.hu levelezőszerver annyira túlterheltté vált, hogy képtelen volt a leveleket a beérkezés ütemében továbbítani, ezért azok felhalmozódtak.

0

Szórakoztatásra termett az MSI legújabb noteszgépe

2006. január 19. 11:32

Kifejezetten multimédiás felhasználára hegyezte ki legújabb noteszgépét a tajvani MSI, a 14 hüvelykes, széles képernyős, Intel Centrino platformra épített MEGA BOOK S245 notebookot kétrétegű lemezek kezelésére is alkalmas DVD-újraíró és vezeték nélküli technológiák teszik teljessé.

0

Letölthető a legújabb Catalyst meghajtóprogram-csomag

2006. január 19. 09:03

Helyből, FTP-szerverünkről is letölthető az ATI Radeon videokártyákhoz készült Catalyst meghajtóprogram-csomagok legújabb, 6.1-es verziószámú, januári változata. Szerverünkön a 32 bites, Windows XP és Windows 2000 operációs rendszerek alá feltelepíthető, Catalyst Control Centerrel és WDM-meghajtóval ellátott komplett csomag érhető el. A Catalyst meghajtóprogramok minden ATI Radeon videokártyát támogatnak.

0

Letölthető a 3DMark06 teljesítménymérő alkalmazás

2006. január 18. 16:43

Megjelent és a Futuremark weboldalán felsorolt tükrözésekről, illetve Bittorent segítségével letölthető a Futuremark legújabb teljesítménymérő alkalmazása, a 3DMark06. A telepítőcsomag mérete 580 megabájt.

0

Elporladó CD-k? Vissza a mágnesszalagokkal!

2006. január 17. 15:02

[PCWorld.com/HWSW] Az adatok tárolására közkedvelten használt fényes korongok élettartama legfeljebb néhány év, figyelmeztet az IBM Deutschland fizikusa és tárolási szakértője, Kurt Gerecke. Ha írott CD-ken, DVD-ken akarunk tárolni olyan adatokat, amelyekre akár évtized múltán is szükségünk lehet, rendszeresen át kell azokat új korongokra másolni, vagy hosszabb távú és kényelmesebb megoldásként szalagos rögzítőbe beruházni.

0

Európa saját internetes keresőt fejleszt

2006. január 17. 12:55

Francia-német összefogással indulhat útjára az az internetes kereső, amellyel a Google-nak és a Yahoonak állítanának konkurenciát az európai országok és vállalatok. A Quaero projekt mögött olyan cégek állnak mint a Thomson, a Bertelsmann, a France Telecom, a Deutsche Telekom, a Bertin Technologies, emellett számos tudományos kutatóintézet és egyetem támogatja a kezdeményezést, amelynek megvalósítására 150 millió eurót kívánnak összegyűjteni.

0

Ballmer: megverjük a Sonyt

2006. január 17. 12:31

[Gamasutra/HWSW] Az amerikai Investors Business Daily üzleti napilapnak adott interjúban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója érintette a következő generációs konzolokat is. Az Xbox 360 jövőjével kapcsolatban Ballmer nem szerénykedett: megverik a Sonyt.

0

Aggasztó Wi-Fi biztonsági rés, pofonegyszerű megoldás

2006. január 17. 10:57

[News.com/Security Fix/F-Secure/HWSW] A Wi-Fi csatlakozásokat automatikusan feltérképező Windows-funkció komoly biztonsági probléma lehet, amennyiben elterjednek az ezt kihasználó rosszindulatú kódok -- vélik egyes biztonsági szakértők. A hétvégén tartott ShmooCon rendezvényen a sérülékenységek felkutatására szakosodott Mark Loveless demonstrálta, hogyan veszélyeztethetők a Windows 2000-et vagy Windows XP-t futtató számítógépek adatai.

0

Itthon is szaporodnak a millió forintos weboldalak

2006. január 13. 12:43

A 21 éves brit Alex Tew-nak sikerült: az általa létrehozott weboldalon, a Million Dollar Homapage-en az összes pixel elkelt. Tew weboldala kezdetben úgy nézett ki, mint egy üres oldal egy kockás füzetben, ma viszont már hirdetések kusza össze-visszasága. A www.milliondollarhomepage.com címen látható oldal egymillió megvásárolható pixelt tartalmaz, minden egyes képpont ára 1 dollár, ezért az árért egy 5 évig garantáltan megjelenő reklámot lehet kapni egy tetszőleges weboldalra mutató linkkel. Alex Tew elmondása szerint egyetemi tandíját szeretné finanszírozni a bevételekből.

0

Megérkeztek az első Intel-alapú Apple számítógépek

2006. január 11. 09:28

A Macworld Expo konferencia és kiállítás tegnapi napján Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója bemutatta a vállalat első Intel processzoros számítógépeit: az új iMacet, illetve a MacBook Pro noteszgépet. Jobs emellett új szoftverek születéséről is beszámolt, illetve nyilvánosságra hozta, hogy az Apple rekorderedménnyel zárta a negyedik negyedévet.

0

A Novell megnyitotta az AppArmor linuxos biztonsági szoftver forráskódját

2006. január 10. 16:15

A Novell bárki számára letölthetővé tette AppArmor névre keresztelt szoftverét, amely a linuxos rendszerek biztonságát hivatott növelni. Az AppArmor feladata, hogy az alkalmazások jogosultságait a szükséges minimumra korlátozza, a rendszer-adminisztrátorok minden programhoz külön házirendet rendelhetnek, amelyben meghatározhatják, a szoftver milyen fájlokat és erőforrásokat érhet el. A Novell szerint az AppArmor használatával a külső és belső fenyegetések, a zero-day támadások, illetve a még ismeretlen biztonsági hibák kihasználása ellen is sikeresen lehet védekezni.

0

Fizetős videoszolgáltatást indít a Google

2006. január 9. 09:41

[News.com/WSJ/HWSW] A Consumer Electronics Show-n a Google bejelentette, hogy fizetős videoszolgáltatást indít, ahol eleinte régebbi és új tévésorozatok epizódjait, illetve NBA kosárlabda-mérkőzéseket kínál a felhasználók számára. A műsorokat kölcsönözni és megvásárolni egyaránt lehet -- egyelőre azonban csak az amerikai felhasználók számára.

0

Melyik asztali Linuxot válasszuk?

2006. január 6. 14:47

[News.com] Egy norvég tanácsadó cég, a nyílt forrású megoldásokra szakosodott Zegenie Studios olyan weboldalat indított , ahol a Linuxszal épp ismerkedők kaphatnak tanácsot arra vonatkozóan, melyik asztali disztribúciót érdemes használniuk a sok közül.

0

Bemutatkozott a világ első kétmagos mobil processzora

2006. január 6. 10:28

A Consumer Electronics Show tegnapi napján az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini bemutatta a vállalat korábban Yonah kódnéven ismert kétmagos mobil processzorát, valamint a Centrino platform új generációját. Az új platform a Yonah processzor mellett magában foglalja a Mobile 945 chipkészletet, valamint a 802.11a/b/g szabványú vezeték nélküli kapcsolatot egyaránt támogató Intel PRO/Wireless 3945ABG Wi-Fi vezérlőt.

0

Új Flash lejátszó és fejlesztőkészlet mobil eszközökhöz

2006. január 5. 09:23

Az Adobe Systems bejelentette a Macromedia Flash Lite 2 és a Macromedia Flash Player SDK 7 elérhetőségét. Előbbi a mobil és más, nem-PC eszközökre szánt Flash Player új kiadása, a Flash Player SDK 7 pedig a szórakoztató-elektronikai eszközökre optimalizált technológia, amely lehetővé teszi a elektronikai gyártók, rendszerintegrátorok és fejlesztők számára, hogy a Flash animációkat támogató készülékeket hozzanak létre.

0

Nem hivatalos javítás jelent meg a WMF-hibára

2006. január 4. 09:39

A Microsoft Windows XP és Windows 2003 operációs rendszereket egyaránt fenyegeti egy sérülékenység, az utóbbi napokban pedig tömegével kezdtek elterjedni az interneten olyan e-mailek és képfájlok, amelyek a biztonsági rés kihasználásával támadnak. Egy becslés szerint világszerte már több mint egymillió PC fertőződött meg.

0

Régi vírusok új változatai uralták a 2005-ös évet

2006. január 3. 12:37

Az F-Secure biztonsági cég nyilvánosságra hozta 2005 legelterjedtebb vírusainak listáját. Az első tíz helyezett között négy különféle változattal képviselteti magát a Mytob, hárommal pedig a Netsky. A legtöbb fertőzést produkáló kártevők mind már régi vírusok friss változatai, új neveket egyáltalán nem találni a listán.