dev archívum - 2006 június

2006
június

0

Hogyan készítsünk mobilon is nézhető weboldalakat?

2006. június 29. 13:59

[Computerworld/HWSW] A World Wide Web Consortium (W3C) elkészült a mobil web létrehozásával kapcsolatos ajánlásának első változatával. A Mobile Web Best Practices 1.0 iparági szereplők tapasztalatait és javaslatait is magába foglalja, többek között olyan meghatározó vállalatokét, mint a Nokia, a Microsoft, az Opera Software, vagy az NTT DoCoMo.

0

Elsőként Dél-Koreában indul útnak a WiBro vezeték nélküli szélessávú internet

2006. június 28. 16:21

[The Korea Times/HWSW] Dél-Korea két vezető telekomvállalata pénteken tervezi WiBro (wireless broadband, vezetéknélküli szélessáv) szolgáltatásának elindítását. Ők lesznek az elsők a világon, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a technológia részben koreai fejlesztésű, és állami támogatást is élvez. A WiBro a Wi-Fihez hasonlóan rendkívül költséghatékony és nagy sebességű számítógép-hálózatot kínál, ugyanakkor nem tízméteres, hanem akár kilométeres sugárban. A WiBro az Intel által propagált WiMAX-szal, valamint a harmadik generációs mobilhálózatokkal versenyez az ügyfelek kegyeiért.

0

Mi lesz veled, WinFS?

2006. június 28. 12:45

A Microsoft programmenedzsere, Quentin Clark saját fejlesztőcsoportjának blogján tudatta a világgal múlt hét pénteken, hogy az, amit eddig WinFS-ként ismertünk, gyakorlatilag nincs többé.

0

Elektronikus fizetési rendszer elindítására készül a Google

2006. június 27. 16:28

[The Wall Street Journal/HWSW] Igaznak bizonyultak azok a pletykák és találgatások, amelyek a Google online kereskedelmi ambícióira irányultak. A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint a Google a PayPalhoz hasonló online elektronikus rendszer bevezetésére készül, amelyet integrál saját szolgáltatásaihoz.

0

Megérkeztek az Intel új Xeonjai

2006. június 27. 09:38

Tegnap végre hivatalosan is útjára indulhatott az Intel legújabb szerverprocesszora, a vadonatúj Core mikroarchitektúrára épülő, korábban Woodcrest néven emlegetett Xeon 5100. A hazai premierre a Hungaroringen került sor, ahol a régióból összesereglett újságírók, ügyfelek és partnerek előtt mutatkozhatott be az új Xeon.

0

Az OpenDocumentre szavazott a belga kormány

2006. június 26. 09:26

2008 szeptemberétől a belgiumi kormányzat kommunikációjában az OpenDocument lesz a megkövetelt fájlformátum, amennyiben a Miniszterek Tanácsa elfogadja az erről szóló ajánlást.

0

Socket AM2: Athlonok új köntösben

2006. június 26. 08:25

A korán jött kánikulát és az Intel-féle nagy nyári termékbejelentéseket megelőzve, az AMD május végén piacra dobta AM2 foglalatba illeszkedő Athlon és Sempron processzorait. Cikkünkben az új processzorok által nyújtott kevéske újdonság közül a legfontosabbat, a DDR2 szabványú memória modulok kezelését vettük górcső alá.

0

Ingyenes, a nyári utazásokra optimalizált frissítés az iGO térképszoftverekhez

2006. június 26. 00:06

A NavNGo Kft. nyári ajándékkal kedveskedik az iGO navigációs szoftver felhasználóinak: az ingyenesen letölthető frissítések javított Horvátország és Románia térképet, valamint Görögország és Törökország térképet is tartalmaznak. A csomagban megtalálható még a legújabb változásokat tartalmazó Magyarország térkép, valamint a tengerpartokra vezető utak fő hálózata.

0

Az AMD titkos fegyvere

2006. június 23. 11:16

[xbit-labs/HWSW] Az Intel várhatóan július végén dobja piacra asztali Core 2 processzorait, amelyek teljesítménye az első tesztek szerint jelentősen felülmúlja a legújabb AMD Athlonokét is. Az xbit-labs bennfenntes forrásokra hivatkozva azt híreszteli, hogy a második számú processzorgyártó titkos fegyverrel készül az Intel ellen, amelytől elsősorban a játékok alatt mutatott teljesítmény látványos javulását várja.

0

Megválna a repülőgépes internetszolgáltatást nyújtó részlegétől a Boeing?

2006. június 22. 11:08

Bezárná vagy eladná a repülőgépek fedélzetén vezeték nélküli internetezést lehetővé technológiát fejlesztő Connexion részlegét a Boeing, ugyanis a divízió hat évvel ezelőtti megalakítása óta folyamatosan veszteséges. A chicagói repülőgépgyártó belsős források szerint számos lehetséges stratégiai partnerrel vagy vevővel tárgyal, azonban ha az egyeztetések nem vezetnek sikerre, a Connexiont akár be is zárhatják.

0

Jelentés a szerverfrontról: Intel-újdonságok, AMD-tervek

2006. június 22. 09:12

A következő hónapok minden bizonnyal vastag betűvel fognak bevonulni az iparág történelmébe, ahogyan az Intel az elmúlt években elszenvedett vereségeit, piaci visszaszorulását kíméletlenül meg kívánja torolni. Eközben az AMD lázasan fejleszti válaszcsapását az Intel fenyegetésére.

0

A Mac OS X és a Windows akár párhuzamosan is futhat az inteles Mac-eken

2006. június 22. 09:02

A frissen alakult szoftverfejlesztő vállalat, a Parallels honlapján elérhetővé tette saját virtualizációs szoftvere, a több mint 100 ezer felhasználó által bétatesztelt Desktop for Mac végleges változatát. Az ingyenesen kipróbálható alkalmazás július 15-ig 30 dollárt kedvezménnyel csupán 50 dollárért vásárolható meg az interneten keresztül.

0

Új generációs szalagos meghajtók a HP kínálatában

2006. június 21. 14:28

A HP a múlt héten a nyilvánosságnak is bemutatta mostanáig zárt ajtók mögött fejlesztett szalagos tárolóeszközeinek új generációját, amelyek gyártása továbbra is a Flextronics zalaegerszegi üzemében történik. A gyártás 2002-es beindítása óta itt közel 2 millió HP szalagos eszköz készült.

0

Exkluzív: kipróbáltuk a Sony ultramobil PC-jét

2006. június 21. 08:50

A Microsoft március másodikán lebbentette fel a fátylat Origami projektjéről és a jövő hordozható számítógépeiről alkotott elképzeléséről. Alig 3 hónap kellett hozzá, hogy az első ultramobil számítógépek (ultra-mobile PC, UMPC) testet öltsenek, és kezünkbe vehessük őket. A projekt nevéhez hűen először Japánban jelentek meg a készülékek, és így már nem is különösen meglepő, hogy egy japán gyártó termékei.

0

Július közepén érkezhet a SUSE Linux Enterprise 10

2006. június 20. 13:00

[DesktopLinux/HWSW] Egy június 14-én kelt belsős feljegyzés szerint némi késedelmet szenved a Novell új generációs vállalati operációs rendszerének, a SUSE Linux Enterprise 10-nek a megjelenése, ugyanis problémák merültek fel a csomagokat és patcheket kezelő komponenssel. A Libzyppen alapuló megoldás már az OpenSUSE 10.1-ben sem működött igazán jól, a felhasználói visszajelzések és a tesztelők egyaránt panaszkodtak rá, sokan nem értették, miért volt szükség a megbízható és jól bevált YaST2 lecserélésére.

0

Letölthető az ingyenes Opera 9 webböngésző

2006. június 20. 12:21

Folyamatos fejlesztést követően megjelent és akár FTP-szerverünkről is letölthető az Opera Software legújabb böngészője, az Opera 9 végleges változata. Az újabb, továbbra is teljesen ingyenesen elérhető verzió a várakozásoknak megfelelően még június vége előtt elérhető lett.

0

Megjelent az MSN Messengert leváltó Windows Live Messenger

2006. június 20. 10:40

A pletykák végülis nagyjából igaznak bizonyultak: június 16-a helyett tegnap, 19-én jelent meg az MSN Messenger 7.5-öt leváltó utód, a Windows Live Messenger végleges változata. Az MSN Messenger soron következő verziója az első olyan azonnali üzenetküldő alkalmazás, mely a Windows Live sorozathoz kapcsolódik, és bárki szabadon elérheti.

0

Fenntartható-e a Wikipedia működése?

2006. június 20. 08:33

A neves The New York Times (NYT) egy szombati cikkének címe alapján a Wikipedia átdolgozza korábbi, bárki által szerkeszthető politikáját, amely a közösségi lexikon eddigi erejét jelentette. Az online tömegmédiában gyorsan szétterülő írásban valójában semmiféle újdonságról nincs szó, mindössze az egyre duzzadó Wikipedia generál egyre nagyobb publicitást.

0

Akár 30-40 országos digitális tévécsatorna is indulhat hazánkban

2006. június 19. 13:40

A kedvezőtlen politikai előjelek ellenére a várakozásokat felülmúló sikert könyvelhet el hazánk az elmúlt hét végén Genfben, az RRC06 nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény kapcsán -- jelentette be ma a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, Pataki Dániel.

0

Igent mondott a Micronnak a Lexar Media

2006. június 19. 10:41

A memóriakártyáiról ismert Lexar Media részvényesei áldásukat adták a Micron felvásárlási ajánlatára, miután a félvezetőgyártó ráígért korábbi ajánlatára. Márciusban a Micron még egy 866 millió dolláros részvénycserét javasolt, amelyet a Lexar részvényesei elutasítottak, a mostani, 939 milliós ajánlatra azonban már rábólintottak. Az ügylet a cégek várakozásai szerint hamarosan lezárulhat.

0

Kiszáll a Microsoft közvetlen irányításából Bill Gates

2006. június 16. 08:57

Bill Gates, a Microsoft társalapítója, igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftverfejlesztője tegnap bejelentette, hogy 2008 nyarától már nem kíván részt venni a vállalat mindennapi munkájában, és bár igazgatótanácsi elnöki posztját megtartja, idejének nagyrészében a feleségével közösen létrehozott karitatív alapítványnál fog dolgozni. Gates vezető szoftverfejlesztői pozícióját azonnali hatállyal Ray Ozzie veszi át, Craig Mundie-t pedig kutatási és stratégiai igazgatóvá nevezik ki.

0

Hackerek előtt is bemutatkozik a Windows Vista

2006. június 14. 10:42

[eWeek/HWSW] A Microsoft annyira bízik a Vista biztonsági szolgáltatásaiban, hogy azokat a július végén kezdődő Las Vegas-i Black Hat hacker-konferencián is bemutatja. Korábban még sosem fordul elő, hogy valamely szoftvercég egy még meg sem jelent termékének több előadást is szentelt volna ezen a rendezvényen, a redmondiak pedig még egyszer sem voltak előadók, így aztán sok szempontból is állítható, hogy úttörő jelentőségű mozzanatról van szó.

0

Microsoft: sokat tanulunk a nyílt forrású közösségtől

2006. június 13. 09:45

[eWeek/HWSW] A Microsoft bostoni TechEd 2006 rendezvényén hangsúlyos kérdés volt a nyílt forráskódú szoftverekkel való együttműködés lehetősége. Bob Muglia, a Microsoft szerverekért felelős üzletágának vezetője szerint bár a nyílt és zárt forráskód csupán kétféle fejlesztési megközelítés, amelyek elméletben nem zárják ki a kompatibilitást, gyakran mégis ez a helyzet.

0

Microsoft: szuperszámítógépet mindenkinek!

2006. június 12. 11:02

Elkészült a szuperszámítógépes Windows, a Compute Cluster Server 2003 végleges kódja, a Microsoft ígérete szerint a termék augusztustól lesz elérhető. A Windows Compute Cluster Server 2003-at kifejezetten fürtözött rendszerek csomópontjahoz fejlesztették. A fürtözött rendszerek piaca amiatt vált érdekessé a Microsoft számára, mert azok használata kezd túlnőni a kormányzati és tudományos feladatokon, és a technológia iránt végre igény mutatkozik a vállalatok egyre nagyobb részében is.

0

Nem javítja a Windows 98 és ME kritikus sérülékenységét a Microsoft

2006. június 12. 09:19

A Microsoft közölte, hogy a Windows 98-ban és a Millennium Editionben nem javítja ki az áprilisban talált kritikus sérülékenységeket, mivel az operációs rendszerek magjának egy jelentős részét át kellene írni, ez pedig kompatibilitási problémákat vethet fel meglevő alkalmazásokkal, nem garantálható hogy azok a patch telepítése után is futnak majd.

0

Trend Micro: vírusvédelem a Windows Vista bétaváltozatához

2006. június 9. 11:05

A Trend Micro bejelentette a PC-cillin Internet Security 14.55 verziószámú változatát, amely a Windows Vista második bétáján is futtatható, így megvédve a Microsoft operációs rendszerét kipróbálás céljából futtató felhasználókat a különféle fenyegetésektől. A Trend Micro mellett jelenleg a Computer Associates is kínál vírusvédelmet a Vista bétatesztelőinek.

0

Sérülékenység az Internet Explorerben és a Firefoxban

2006. június 9. 09:02

Biztonsági szakértők sérülékenységet fedeztek fel az Internet Explorerben és a Firefoxban, valamint az összes Mozilla-alapú böngészőben, amelyet kihasználva támadók tetszőleges fájlokat lophatnak el a gépekről. Az érintett cégek ugyan beismerték a hibát, azonban szerintük az nem veszélyes, mivel a kihasználása rendkívül bonyolult, ráadásul szükség a felhasználó együttműködésére is.

0

A cégek beépíthetik termékeikbe az AVG víruskereső motorját

2006. június 8. 10:07

Az AVG Antivirus termékcsaládot jegyző Grisoft meghirdette technológiai partnerprogramját, amelynek keretében elérhetővé teszi az AVG Antivirus keresőmotorját meglévő és új technológiai partnerei számára, hogy azok a saját termékeikbe integrálhassák.

0

Közel 700 ezer R707 digitális fényképezőgépet hív vissza a HP tűzveszély miatt

2006. június 7. 10:21

[News.com] Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság (Consumer Product Safety Commission) a Hewlett-Packarddal közösen nem kevesebb mint 679 ezer R707 digitális kamera visszahívását rendelte el kedden, melyek túlmelegedhetnek és tüzet okozhatnak eldobható elemek használata esetén. A HP azt javasolja a felhasználóknak, hogy sem újratölthető, sem eldobható akkumulátorokkal, elemekkel ne használják a készülékeket, amíg azokat nem frissítik.

0

Évi kétmilliárd dollárt fektet be az IBM Indiában

2006. június 6. 16:44

[News.com/WSJ/HWSW] Az IBM az elkövetkező három év során összesen hatmilliárd dollárt fektet be Indiában, ahogy az országban zajló tevékenység egyre fontosabb szerepet kap a vállalat életében. A Nagy Kék a legnagyobb multi az ázsiai országban, a cég 14 városban üzemeltet létesítményeket és összesen 43 ezer embernek ad munkát. Az indiai terjeszkedés ütemére jellemző, hogy 2002-ben még csak kevesebb mint 5 ezren dolgoztak az IBM-nek, azóta a vállalat kétmilliárd dollárt fektetett be az országban.

0

Webes táblázatkezelőt mutatott be a Google

2006. június 6. 09:16

A Writely webes szövegszerkesztő márciusi megvásárlása után a Google most ismét a Microsoftot riogatja, ugyanis a mai napon kívánja elindítani a Google Spreadsheet online táblázatkezelőt, amely az Excel vetélytársa lehet. Az alkalmazásba importálhatók a Microsoft .XLS állományai is, így akár Excelben létrehozott dokumentumok is szerkeszthetők a Google Spreadsheet segítségével, amely támogatja a CSV fájlokat is.

0

A kéretlen levelek adják az e-mailforgalom oroszlánrészét

2006. június 2. 13:26

[vnunet] A BlackSpider Technologies internetes biztonságtechnikai vállalat legfrissebb adatai szerint két rekordot is regisztráltak a közelmúltban az interneten haladó e-mailforgalomban: rekordmagasságba szökött a kéretlen levelek, a spam aránya, míg a vírusos levelek száma minden korábbinál alacsonyabb szintre csökkent -- utóbbi részben az előbbinek köszönhető. A kártékony programokat szállító levelek aránya csupán 0,73 százalék, miközben a reklámlevelek az összes forgalom 87,74 százalékát teszik ki a vállalat felmérése szerint.

0

Legalább kétszeres sávszélességet ad változatlan áron a TVnet

2006. június 1. 11:20

Megújult ügyfélszolgálati háttérrel és új weboldallal indítja útjára nyári kampányát a TVnet. Az úgynevezett Számlabemutató akció keretében változatlan áron biztosítanak dupla-tripla sávszélességet azon -- más szolgáltatókhoz tartozó -- budapesti lakossági ügyfelek számára, akik havi internet számlájukat bemutatják a TVnet ügyfélszolgálatán. A június 6-án kezdődő, két hónapos kampány eredményeként a cég előfizetői számának 10%-os emelkedését várja.