Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 6. 14:13

Energiatakarékos AMD Opteronok

Az AMD mobil processzoraiban már régóta alkalmazza a PowerNow! energiatakarékos technológiát, amelyet most a szerverekbe szánt Opteron esetében is bevezet. A PowerNow! a processzor terhelésének függvényében képes módosítani a chip órajelét és működési feszültségét, ezáltal csökkenteni a fogyasztását és hőtermelését olyan esetekben, amikor nincs kihasználva. A kedvezőbb fogyasztási és hőleadási adatok lehetővé teszik, hogy a szerverek üzemeltetői megtakarítsák a villanyszámla és a klímaköltség egy részét.

[HWSW] Az AMD mobil processzoraiban már régóta alkalmazza a PowerNow! energiatakarékos technológiát, amelyet most a szerverekbe szánt Opteron esetében is bevezet. A PowerNow! a processzor terhelésének függvényében képes módosítani a chip órajelét és működési feszültségét, ezáltal csökkenteni a fogyasztását és hőtermelését olyan esetekben, amikor nincs kihasználva. A kedvezőbb fogyasztási és hőleadási adatok lehetővé teszik, hogy a szerverek üzemeltetői megtakarítsák a villanyszámla és a klímaköltség egy részét.

Az AMD mikroprocesszor-üzletágának alelnöke, Ben Williams elmondta, hogy az év közepe óta leszállított Opteronok mindegyikében benne vannak a PowerNow! használatához szükséges áramkörök, azonban az aktiváláshoz szükséges alaplapi BIOS programok csak jövőre készülnek el. A Windows és a Linux egyaránt támogatni fogják a technológiát. Az Intel Xeon processzoraiba már korábban bekerült egy ilyen megoldás.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról