Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 13. 12:33

Nyolcmagos Opteronokon töri a fejét az AMD

[HWSW] Fred Weber, az AMD műszaki igazgatója egy, a Lehman Brothers által szervezett konferencián fellebbentette a fátylat a vállalat közeljövőre vonatkozó terveiről. Weber elmondása szerint az AMD termékeivel hamarosan meg kíván jelenni olyan területeken, mint a nagyvállalati adattárolás vagy a telekommunikációs berendezések.

A szerverpiac a legfontosabb

Weber prezentációjának központjában természetesen az AMD Opteron processzor állt. Az AMD-vezető úgy véli, a 64 bites felépítés legfontosabb eredménye a nagyobb teljesítmény. A vállalat már régen felismerte, hogy a szerverek piaca a legfontosabb, ezért ennek megfelelően módosította stratégiáját, és a jövőben az asztali processzorok a szerverfeladatokra szánt chipek leszármazottai lesznek, nem pedig fordítva.

A vállalat jelenleg a kétmagos Opteron piaci bevezetésére készül. A Weber által elmondottakból kiderül, hogy a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott chipek 205 millió tranzisztort tartalmaznak, és méretre szinte megegyeznek a jelenleg kapható, 130 nanométeres csíkszélességű Opteronokkal. A prezentációból kiderül, hogy a kétmagos Opteron továbbra is Socket 940 foglalatba illeszkedik, a meglevő opteronos szerverek egy BIOS-frissítés után támogatják az új lapkát.


A kétmagos Opteron

Két mag nem elég

Az AMD szerint a vállalati szoftverek túlnyomó része két-, négy- vagy nyolcmagos processzoron fut a legjobban, a vállalat ezért a jöbőben növelni fogja az egy magra integrált processzormagok számát, ahogy ezt a gyártástechnológia fejlődése lehetővé teszi. Emellett olyan új technológiákat épít be a chipekbe, mint a DDR2, DDR3 és FBDIMM memóriák támogatása, a PCI Express második, valamint a Hypertransport harmadik generációja. Emellett várható új energiatakarékos, virtualizációs és biztonsági funkciók megjelenése is.

Weber beszélt az AMD jelenleg építés alatt álló új chipgyáráról is. A drezdai Fab36 üzemben a májusi szerkezeti átadást követően most a gyártósorok telepítése zajlik, a tömegtermelés várhatóan 2006 elején indulhat be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról