Szerző: Ady Krisztián

2004. december 17. 09:47

Hamarosan .mobi végződésű internetcímeket is bejegyeztethetünk

[infoSync] Az interneten elérhető domainnevek és címek kiosztását felügyelő szervezet, az ICANN (Internet Corporation for the Assignment of Names and Numbers) két új felső szintű domain bejegyzését hagyta jóvá, melyek között megtalálható végre a ".mobi" végződés is.

A tavasszal benyújtott ".mobi" felső szintű domaint kilenc piacvezető számítástechnikai, telekommunikációs és hordozható készülékeket gyártó vállalat igényelte a szervezettől, többek között a Microsoft, a Vodafone, a Samsung Electronics és a Nokia. A Mobi JV-nek elkeresztelt konzorcium célja egy olyan domain létrehozása volt, amely kifejezetten a mobiltelefonokkal és internetalapú eszközökkel foglalkozó weblapoknak adna otthont.

A tavasszal benyújtott új domainnevek egyhónapos véleményezési időszaka április elsején kezdődött meg, majd ezt követően egy két hónapig tartó folyamat vette kezdetét. Az jelenleg ismeretlen, ki és milyen áron fogja értékesíteni ezt a speciális domaint.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról