Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 7. 09:05

A zenészek szerint a fájlcsere inkább hasznos mint káros

A zenészek úgy gondolják, az internet nélkülözhetetlen a műveik létrehozásához és terjesztéséhez, és a megkérdezetteknek csak alig több mint fele szerint kellene büntetni a fájlcserét -- derül ki egy felmérésből, amelyet Pew Internet & American Life Project készített.

[HWSW] A zenészek úgy gondolják, az internet nélkülözhetetlen a műveik létrehozásához és terjesztéséhez, és a megkérdezetteknek csak alig több mint fele szerint kellene büntetni a fájlcserét -- derül ki egy felmérésből, amelyet Pew Internet & American Life Project készített.

Csak keveseket érint igazán hátrányosan a fájlcsere

A "Művészek, Zenészek és az Internet" című jelentésben az áll, hogy a művészeknek csak 28 százaléka szerint jelent fenyegetést az internetes fájlcsere, 43 százalékuk szerint inkább hasznos mint káros, ugyanis segít abban, hogy a művek széles körben ismertek és elterjedtek legyenek. "Azt találtuk, hogy a művészek túlnyomó része pozitívanan értékeli az internet hatását a karrierjére. Általánosságban úgy vélik, az internet hasznos eszköze a kreativitásuk kibontatkoztatásának" -- mondta Mary Madden, a kutatás készítője.

A felmérés keretén belül 809 véletlenszerűen kiválasztott, magát művésznek valló embert kérdeztek meg telefonon és további 2793 zenész, zeneszerző vagy zenekiadó töltött ki egy internetes kérdőívet. A megkérdezetteknek csupán 3 százaléka állította, hogy az internet jelentősen hátráltatja őket műveikhez fűződő jogaik megvédésében. A kutatásban részt vevők 37 százaléka szerint a jogvédett anyagok cseréjét nem kellene büntetni, 52 százalék szerint azonban ez a tevékenység illegális.

Az internet kulcsfontosságú

A megkérdezett művészek több mint háromnegyede rendszeresen használja az internetet, a legtöbbjük úgy véli, a világháló kulcsfontosságú szerepet tölt be a rajongók elérésében. A válaszadók fele talált új ötleteket az internetes barangolás során. A művészek túlnyomó többsége valamilyen formában jelen van az interneten és ott műveiből elérhetővé tesz egyes részeket, például dalrészleteket vagy akár teljes dalokat is, ugyanis vélekedésük szerint növeli a CD-eladásokat, a koncertek látogatottságát. A megkérdezettek kétharmada az interneten is értékesíti műveit.

A felmérés éppen abban az időben látott napvilágot, amikor a lemezkiadók a művészek érdekeire hivatkozva óriási kampányt indítanak a fájlcsere ellen. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) az elmúlt hónapok során számos internetezőt fogott perbe fájlcsere miatt. Egyes vélemények szerint a fájlcsere óriási jövő előtt áll, mint újfajta terjesztési médium, de a zenészekre kellene bízni, hogy részt akarnak-e venni ebben. A RIAA nem kommentálta a felmérés eredményeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról