Szerző: Bizó Dániel

2004. december 29. 09:16

Válságban az Abit -- kétes minőség után kétes pénzügyek

[DigiTimes/Taipei Times] Tuningolás, teljesítmény, gazdag szolgáltatások, kedvező ár -- sok, számítógépeket berhelő felhasználó számára ezt jelentik a tajvani ABIT alaplapjai. Kezdetben ugyan termékei megbízhatósága a tapasztalatok alapján nem volt kifogástalan -- púposodó, folyó és robbanó kondik, stabilitási gondok --, az utóbbi időben ellenben sokak szerint a minőségi problémák már nem voltak jellemzőbbek, mint más, elismertebb gyártóknál. Most a gyenge minőség vádja után a vállalat pénzügyeinek tisztasága is gyanúba keveredett, ami komolyan befolyásolhatja a cég további pályafutását.

[DigiTimes/Taipei Times] Tuningolás, teljesítmény, gazdag szolgáltatások, kedvező ár -- sok, számítógépeket berhelő felhasználó számára ezt jelentik a tajvani ABIT alaplapjai. Kezdetben ugyan termékei megbízhatósága a tapasztalatok alapján nem volt kifogástalan -- púposodó, folyó és robbanó kondik, stabilitási gondok --, az utóbbi időben ellenben sokak szerint a minőségi problémák már nem voltak jellemzőbbek, mint más, elismertebb gyártóknál. Most a gyenge minőség vádja után a vállalat pénzügyeinek tisztasága is gyanúba keveredett, ami komolyan befolyásolhatja a cég további pályafutását.

Botrányos kreativitás -- tajvani Enron?

A Tajvani Értéktőzsde (TSE) december 16-án rendelt el korlátozást a vállalat papírjaival való kereskedésre, miután az nem tudott a felügyelet számára kielégítő magyarázatot szolgáltatni több, a cég pénzügyi mutatóinak hitelességét komolyan kétségbe vonó esettel kapcsolatban. A tőzsdei szóvivő elmondta, hogy amennyiben az ABIT nem rendezi a kérdést, akkor jövőre a börzén kívül találhatja magát -- nem kis bizalmi válságot eredményezve.

Az alaplapipar képe

Az alapgyártás koncentrációja mind földrajzi, mind vállalati szinten rendkívül magas, a szereplők nagy száma ellenére is. A tajvani vállalatok az utóbbi években lassan de biztosan növelték összesítet részesedésüket a világpiac, amely tavaly megközelítette a 75 százalékot -- állítja a Market Intelligence Center. Ezen termelés a távol-keleti, csendes óceáni régióban folyik, Tajvan mellett legfőképp Kínában. Ez éves szinten magasan százmillió darabot meghaladó kibocsátást jelent.

Az élvonalbeli gyártók, a nagy négyek ebből a 75 százalékos szeletből becslések szerint több mint 55 százalékpontot követelnek maguknak. A négy legnagyobb gyártó az Asustek Computer, az Elitegroup Computer Systems (ECS), a Gigabyte Technology és a Micro-Star International (MSI). A másodvonalbeliek közé sorolják az ABIT mellett többek között az Aopent, az Epoxot, vagy például a Shuttle-t.

Forrás: digitmes.com

A felügyelet nyolc pontban kifogásolta a vállalat ügyleteit, melyek a gyanú szerint megtévesztethették a befektetőket és extra kockázattal járhatnak. Szu Szong-Csin, a tőzsde alelnöke elmondta, hogy az ABIT export-import tevékenységének nagyjából 70 százalékát hét olyan hongkongi céggel bonyolította, melyek egy címre vannak bejegyezve, és működő tőkéjük a tranzakciók volumenéhez képest elenyésző. Felmerült a gyanú, hogy fantomcégekről lehet szó, melyeket az ABIT arra használ, hogy álforgalmat generáljon, ezáltal pumpálva fel papírjainak árfolyamát.

Szu azt is elárulta, hogy mintegy 128 millió amerikai dollár (~23 milliárd forint) összértékű export-import tranzakciók számlái és szállítói levelei hiányoznak, amire a hardvergyártó nem tudott megnyugtató választ adni. Felmerült továbbá a többízbeli sikkasztás eshetősége is. Még 1992-ben a vállalat vezetői egy olyan offshore cégbe fektettek 40 millió dollárt (~7,2 milliárd forint), melynek könyv szerinti értéke ennek tizedét sem érte el, majd később ez a cég az ABIT által kibocsátott kötvényeket vásárolt. Egy másik gyanús esetben két offshore cég 87,4 millió dolláros (~15,8 milliárd forint) tartozását tőkebefektetésre váltotta a tajvani gyártó, amelyek ezt követően több mint 100 milliónyi (~18 milliárd forint) forgalmat bonyolítottak a céggel.

A komolyabb gyanúsítgatásokhoz és bizalmatlansághoz már ekkora lajstrom is elegendő lenne, de azért még említést érdemel az a 2003-as üzlet is, mely folyamán egy indiai társaságtól az ABIT könyvei szerint 187 millió dollár (~33,7 milliárd forint) értékben vásároltak termékeket, de az csak valamivel több mint 130 milliós (~23,4 milliárd forint) bevételről ad számot.

Nem igaz! Stop.

Az ABIT szűkszavú nyilatkozatai és a vezetők néhány megnyilvánulása alapján a cég tagad mindennemű vádat, és kiáll a könyvelésében szereplő számok mellett. Lu Ji-cun, az igazgatótanács elnöke az eset kirobbanása után arról tájékoztatta a TSE vezetőségét, hogy a vállalat működése egészséges, és hamarosan minden kételyt fel fognak számolni annak tisztaságával kapcsolatban. Ez eddig nem sikerült, ugyanis a tőzsde visszautasította a cég azon kérelmét, hogy engedélyezze részvényeinek visszavezetését a normál kereskedésbe. Jelenleg az ABIT papírjait csak azonnali, készpénzes teljesítéssel lehet vásárolni.

A bűnösség vélelme

A bizonytalanság okozta bizalmi válságot jól jelzi, hogy a bankok tudatták a vezetőséggel, hogy befagyaszthatják a vállalat számláit, ha annak nem sikerül hamarosan megnyugtató választ produkálnia. Ezzel egy időben a cég beszállítóit is aggodalom töltötte el, hiszen pénzügyileg többen gyenge lábakon állnak, és hatalmas kinnlevőségeik vannak az ABIT-nál, amely így könnyen magával ránthatja más táraságok tucatjait is.

De a kérdés tovagyűrűzik a forgalmazási csatorna tagjai felé is. Nem egy disztribútor és értékesítési ügynök igyekszik a válság fenyegetése alatt más gyártókkal szorosabbra fűzni kapcsolatait, nehogy elveszítse ügyfeleit. A bizonytalanságot a többi gyártó igyekszik is kihasználni, és erőfeszítéseket tesznek az ABIT értékesítési hálózata és ügyfelei egy részének megszerzésére.

A társaság saját maga által publikált adatai alapján az idei első 11 hónapban 77 százalékkal növekedett a bevétel az egy évvel korábbihoz képest, 558 millió dolláros (~100,5 milliárd forint) szintet érve el. Ezzel, a vállalat állítása szerint az első öt legnagyobb alaplapgyártó közé verekedte fel magát, és továbbra is optimistán tekint a következő évre. Kétségtelen, hogy az ABIT a hardverszakma egyik ikonja, és esetleges bukásával szegényebb lenne az ipar és sok elkötelezett vásárló. A cég szlogenje talán a sors iróniája: Your Reliable Partner -- Az Ön megbízható partnere.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról