:

Szerző: Ady Krisztián

2004. december 10. 13:55

Magyar nyelven, élő szóban kalauzol bennünket a mobiltelefonokon futó Wayfinder Mobile Navigator

A svéd Wayfinder Systems 2004. december 6-án indította el hazánkban az Európa-szerte már ismert, Magyarországon azonban csak most bemutatkozó mobiltelefonos navigációs szolgáltatását, melynek képességeit egy Sony Ericsson P910i okostelefonnal demonstrálta a vállalat képviselője. A szolgáltatás használatához csupán egy Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonra, valamint egy Bluetooth felületű GPS-vevőre van szükség.

[HWSW] A svéd Wayfinder Systems 2004. december 6-án indította el hazánkban az Európa-szerte már ismert, Magyarországon azonban csak most bemutatkozó mobiltelefonos navigációs szolgáltatását, melynek képességeit egy Sony Ericsson P910i okostelefonnal demonstrálta a vállalat képviselője. A szolgáltatás használatához csupán egy Symbian operációs rendszert futtató mobiltelefonra, valamint egy Bluetooth felületű GPS-vevőre van szükség.

Okos!telefon

A Wayfinder a Sony Ericsson P910i jelzésű telefonját választotta a hazai bemutatóhoz, mivel a készülék kialakítása, nagyméretű, álló érintőkijelzője, kiváló hangminőséget biztosító kihangosítója ideális a mobil alkalmazás demonstrálására. A P910i ráadásul egyszerre akár két Bluetooth-os eszközt is tud kezelni, így a Bluetooth-os autós kihangosítóról sem kell lemondanunk a navigációs rendszer használata közben.

A rendszer egy teljes értékű, magyar nyelven kommunikáló, hangutasításokat adó navigátorként működik, amely pontosan mutatja a felhasználó pozícióját és hangosan figyelmeztet minden szükséges irányváltás előtt. A szoftver Európa 13 országát kezeli Magyarországgal együtt és jövő év elejétől minden hazai település utca és házszámpontos digitális lenyomatát is tartalmazza majd.

Szintén jövő évtől válik elérhetővé az Egyesült Államok teljes területét lefedő digitális térképek megjelenése is. A térképek szabadon kicsinyíthetők és nagyíthatók, de a szoftver képes optimális, sebességfüggő zoomolásra is.

A Wayfinder Mobile Navigator számos POI (Point of Interests) pontot is tartalmaz, a rendszer elvezet a legközelebbi benzinkúthoz, étteremhez, kórházhoz, sőt a térképről kiválasztott pontok bármelyikét fel is hívhatjuk egyetlen gombnyomással. Ugyanakkor mi magunk is meghatározhatunk és eltárolhatunk kiemelt pontokat a térképen.

Offboard, GPRS-en keresztül beszerzett térképszeletek

A Wayfinder Mobile Navigator rendszer különlegessége, hogy nem a készülékben tárolja -- az általában nagyobb adatbázisként létező, így nagyobb méretű memóriát, memóriakártyát igénylő -- térképeket, hanem GPRS adatkapcsolaton keresztül a Wayfinder központi szerverével tervezteti meg az általunk kívánt útvonalat, majd innen kapjuk meg az adott útvonalhoz szükséges legfrissebb térképrészleteket és információkat is. A szoftverhez egy online utazás-tervező eszköz, a www.MyWayfinder.com oldal hozzáférése is tartozik.

A vállalat jövő évtől letölthető várostérképek megjelentetését is tervezi, melyekkel a GPRS-en folytatott adatforgalom mennyisége tovább csökkenthető. A fejlesztők megpróbálták a lehető legkisebb mennyiségűre zsugorítani a letöltendő adatokat: egy csak hangalapú útmutatásokat nyújtó útvonal jellemzően 10 kbyte, egy térképet is használó navigáció 100 kbyte adatcsomagot és ezekhez kapcsolódó GPRS-díjat jelent.

Hamarosan Java-s telefonokra is

Bár a szolgáltatás jelenleg csak a Symbian operációs rendszert futtató okostelefonokról érhető el -- a Sony Ericsson P800, P900, P910i mellett a Series 60 felületet futtató Nokia telefonokkal, például a népszerű Nokia 6600 telefonnal is használható --, a jövő év első negyedévében várható a Java-s szoftverváltozat bevezetése is. A Java-s szoftver lényegesen több mobiltelefon-tulajdonos számára teszi majd lehetővé a mobil navigáció igénybevételét.

A rendszer használatához a mobiltelefonon, a GPS modulon és a szoftveren kívül jelenleg egy éves előfizetésre is szükség van. A Wayfinder tárgyalásokat folytat a hazai mobilszolgáltatókkal, hogy a rendszer havidíjas, sőt, akár eseti díjú szolgáltatásként is elérhető legyen.

Mennyibe kerül?

A vállalat által piacra dobott 54900 Ft-os kezdőcsomagban egy beépített akkumulátorral rendelkező, teljesen szabványos, Bluetooth felületű GPS-vevő található egy mobiltelefon-tartó és a navigációs szoftver mellett.

A Wayfinder szolgáltatás használata azonban a kezdőcsomagon kívül még további költségeket is jelent. A hazai, folyamatosan frissített térkép használata 27900 Ft-ba kerül évente, valamint a nyugat-európai térképet tartalmazó licencért is ugyanekkora összeget kell fizetni. A számlát terheli még a GPRS-adatátvitel aktuális -- külföldi használat esetén általában magas -- díja is. Az éves díj kifizetését követően a szoftver korlátlanul használható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.