Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Wiki: kollaboratív tartalomkezelés

pferenc, 2004. december 30. 16:11
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Képzelj el egy olyan weboldalt, amibe programozási vagy HTML-kódolási ismeretek nélkül, szabadon írhatsz, a mások által írt szöveget szerkesztheted, módosíthatod, vagy akár törölheted is. Az oregoni programozó, Ward Cunningham nemcsak elképzelte, hanem meg is valósította az ötletet, ez a wiki.

A Wiki névről akár a szezonális lánycsapat sztárocskája is eszünkbe juthat, de egyre többen vannak, akiknek ez a kifejezés már a kollaboratív tartalomkezelést jelenti.

Képzelj el egy olyan weboldalt, amibe programozási vagy HTML-kódolási ismeretek nélkül, szabadon írhatsz, a mások által írt szöveget szerkesztheted, módosíthatod, vagy akár törölheted is. Az oregoni programozó, Ward Cunningham nemcsak elképzelte, hanem meg is valósította az ötletet. Ez a wiki. (Az elnevezés a Honolulu repülőterén a terminálok között közlekedő Wiki-Wiki gyorsbusztól ered.)

A wiki valódi lényege ugyanaz, mint a nyílt forráskódú programfejlesztésé: egymástól távol élő, korábban egymást nem is ismerő emberek összefognak egy közös célért. Az eredmény nem valamilyen szűk szakértői csoporthoz (szerkesztőséghez) kötődik, hanem egy olyan közösséghez, aminek tagjai folyamatosan ellenőrzik, javítják, kiegészítik közös munkájukat.

A wiki fogalma önállósult. Cunningham eredeti Wiki Wiki Web-je ma már csak egy a számos, nagyrészt szabad forráskódú wiki alkalmazás közül. Az egyes wiki platformok használata, fejlesztése, használhatósága lényegesen különbözhet, az átmenet az egyikből a másikba igen bonyolult.

A wiki lényege a technikai különbözőségek ellenére is valamennyi platformon ugyanaz: a tartalom önkéntes közösség együttműködése útján való fejlesztése. Ez az együttműködés csak úgy lehetséges, ha valamennyi közreműködő önként kissé a háttérbe vonul. (Aki "szólistaként" szeretne villogni, jobb ha inkább saját blogjában éli ki hajlamait.)

Az ilyen, együttműködésen alapuló munka bizonyos alapelvek elfogadását feltételezi. Ahogy az e-mail vagy a fórumok, úgy a wiki közösségek is kialakítják a maguk szabályrendszerét. Ezek közül talán a leglényegesebb, amit (az internet világában szinte kötelező módon) egy betűszóval írnak le: NPOV – neutral poit of view, azaz semleges nézőpont. A vitáktól izzó fórumoktól, levelezőlistáktól, a veszekedő csetektől, a gyakran extrém nézeteket hangoztató blogoktól eltérően a wikik csak akkor működőképesek, ha a közreműködők megpróbálnak olyan anyagokat készíteni, amelyeket valamennyien objektívnek tekintenek. Nem könnyű.

Wikipedia – a wiki sikertörténete

A wiki (program) önmagában olyan, mint egy üres szoba. Hogy hálószoba, iroda, könyvtár, vagy játékterem lesz belőle, azt a beköltözők döntik el. Míg a legtöbb wiki alkalmazás kisebb-nagyobb közösségek belügye, a wiki alapú enciklopédia, Wikipedia korábban elképzelhetetlen, számos országra kiterjedő együttműködés révén jött létre, és fejlődik tovább percről percre. A 2001 óta készülő Wikipedia több mint 1 millió szócikket tartalmaz. A hároméves internetes enciklopédiában háromszor több szócikk található, mint a 233 éves Encyclopedia Britannicaban.

Míg egy hagyományos enciklopédia szerkesztésekor minden szócikk számos ellenőrzési fázison megy keresztül, a Wikipedia bejegyzéseit kizárólag a közösség tagjai javítják, finomítják. Eddig tizenkétezren vettek részt a Wikipedia írásában-szerkesztésében. A 300 ezer szócikket tartalmazó angol nyelvű változat napi látogatóinak száma meghaladja a kilencszázezret. Havonta átlagosan 1900 szerkesztő javítgatja a szövegeket, mindegyikük legalább száz módosítást hajt végre -- legtöbbjüknek megvannak a maguk szócikkei, amiket folyamatosan figyelnek, felügyelnek, ápolnak. A Wikipedia nem rendelkezik alkalmazottakkal, az újabban itt-ott begyűjtött adományokon kívül nincsen pénzügyi háttere.

A Wikipedia -- ha a legismertebb is, -- csak egy a weben fellelhető sok száz, vagy ezer wiki közül. A wiki-világ sokban emlékeztet a korai 90-es évek webjére, a legtöbb közösség valamilyen, a nagyközönség számára meglehetősen elvont (informatikai) téma köré szerveződik. (Ilyen például a magyar nyelvű HupWiki is.)

Úgy tűnik, hogy a wiki alkalmazásoknak leginkább csak a fantázia szab határt. A market@molimo például olyan internetes árukatalógus, ami nemcsak a kínált termékek ingyenes, bármilyen regisztráció nélküli közzétételét teszi lehetővé, de a vállalkozóbb szelleműek részt vehetnek katalógust működtető -- természetesen a nyílt forráskódú --- program kollektív fejlesztésében.

Egyesek azért felvetik, hogy a fantázián kívül esetleg más határa is van a wiki oldalakon fellelt tartalmak használhatóságának: egy hagyományos lexikont, vagy szótárt szakértők szerkesztenek, őket lektorok, szerkesztők ellenőrzik. Ezeket a kézikönyveket többnyire jól ismert, tekintélyes kiadók adják ki. Viszonylag alacsony kockázatot vállal tehát az, aki munkájában ilyen forrásokra hivatkozik. Egy wikin fellelt tartalomnál leginkább a témát felvállaló önkéntes lelkiismeretességében, illetve a nagyszámú korrektor javításaiban bízhatunk. Garancia azonban nincs, az ingyen kapott tartalom esetleges hibáiért sehol nem reklamálhatunk.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.