Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Már nem jelent veszélyt a weblapokat, webszervereket támadó Santy féreg

Bodnár Ádám, 2004. december 22. 09:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés
[VírusHíradó] Tegnap délután terjedésnek indult az interneten egy speciálisan webszerverek támadására kifejlesztett féreg, amely a "Net-worm.Perl.Santy.A" nevet kapta. A Perl programnyelven íródott Santy.A féreg a Google internetes keresőszolgáltatáshoz intézett lekérdezéssel deríti fel azokat a HTTP-kiszolgálókat, amelyek phpBB rendszerű fórumszolgáltatást is nyújtanak, majd rájuk támad.

A féreg a phpBB alapszoftver hibáját kihasználva megváltoztatja a webszerver kezdőlapjának tartalmát. A megváltozott lapokon csak egy rövid fekete-vörösben megjelenő szöveg olvasható: "This site is defaced!!! NeverEverNoSanity". A támadás potenciálisan akár egymillió webszervert is érinthet szerte az interneten, a fertőzött kiszolgálók számát már most negyvenezer körülire teszik.

A Google közölte, hogy keresőszoftverében elvégezi a szükséges módosításokat, így a Santy.A már nem tud terjedni. "Tudatában vagyunk annak, hogy egy internetes féreg a phpBB szoftvert futtató webszerverek hibáját kihasználva terjed. Bár ez nem fenyegeti a Google felhasználóit, azon dolgozunk, hogy megállítsuk a terjedését azáltal, hogy blokkoljuk a féregtől származó lekérdezéseket" -- mondta a keresőcég képviselője.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.