Szerző: Ady Krisztián

2004. december 1. 10:15

Jogosulatlanul terjesztette a Sierra-Vivendi a Valve játékait -- hivatalos multiplayer modult kapott a Half-Life 2

[Warp2Search] Pont került az első Valve-Sierra--Vivendi per végére. A Valve 2002-ben perelte be a Sierra On-Line-t, amely akkor még a Vivendi Universal Games egyik részlege volt. A Valve szerint a Sierra szerződésszegést követett el azzal, hogy az 1998-ban megjelent Half-Life játékot, valamint annak multiplayer kiegészítőjét, a Counter-Strike-ot netkávézókban terjesztette.

Thomas Zilly, a washingtoni kerületi bíróság bírója a fejlesztőcég, a Valve javára döntött a perben, így a Vivendinek kártérítést kell fizetnie a Half-Life és Half-Life 2 akciójátékokat jegyző Valve számára. A Vivendi egyelőre nem kommentálta a bíróság döntését.

A Valve tegnap frissítést tett elérhetővé a Half-Life 2 játékhoz saját terjesztési rendszerén, a Steamen keresztül. A játékhoz egy többszereplős, interneten keresztül játszható deathmach modul készült, mely a Source valóságszerű fizikáját is elérhetővé teszi az online játékok alatt.

A modullal együtt megjelent a végleges SDK (Sample Development Kit) is, mely a Source motorra épített kiegészítők fejlesztéséhez nyújt elengedhetetlen, alapvető információkat. Az SDK-t egy pályaszerkesztő versennyel is megfejelte a Valve, a legjobb multiplayer pályát készítő pályázó markát ötezer dollár, míg a második és harmadik helyezettét három-háromezer dollár üti.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról