:

Szerző: castor

2004. december 14. 09:02

Játékprogramok: melyik kerüljön a karácsonyfa alá?

Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy az ünnepek előtti időszakban a videojáték-szaküzletek valósággal tömve voltak vasárlókkal. Azonban az apukák és anyukák sokszor tanácstalanul álltak az árukkal megpakolt polcok előtt. Cikkünkben nekik próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy egyenként bemutatjuk az idén megjelent legjobb játékprogramokat.

Az Entertainment Software Association szervezet legfrissebb közvéleménykutatási adatai szerint az Egyesült Államokban a játékprogramok lesznek az idei év legkeresettebb karácsonyi ajándékai. A megkérdezett szülők 47%-a válaszolta azt, hogy a család karácsonyfája alá legalább egy darab játékszoftver kerül majd. De nem kell messzire mennünk, hasonló a helyzet Európában is. A dinamikusan fejlődő játékipar mára már felvette a lépést a szórakoztatás többi képviselőjével, a filmekkel, a könyvekkel, és a zenével. Már tavaly is megfigyelhető volt, hogy a szenteste előtti napokban, hetekben a magyarországi szaküzletek valósággal tömve voltak vasárlókkal. Az eladóknak nem volt egy másodpercnyi szabadidejük sem, azonban az apukák és anyukák ennek ellenére is sokszor tanácstalanul topogtak az árukkal megpakolt polcok előtt. Ezen cikkünkben nekik próbálunk segítséget nyújtani azzal, hogy egyenként bemutatjuk az elmúlt egy évben megjelent minőségi játékprogramokat.

Ha azt szeretnénk, hogy csemeténk kikapcsolódás közben egy kicsit az agyát is használja, akkor kiváló ajándékot jelentenek a sokszor nem is kevés gondolkodást igénylő stratégiai játékok. A máig egyik legnépszerűbb stílusnak több irányvonala alakult ki, azonban mindig is a történelmi témákat feldolgozó alkotások aratták a legnagyobb sikert. Ha körülnézünk a kínálatban, akkor két olyan címet találhatunk, amelyek nemrég jelentek meg. A Rome: Total Warban a Római Birodalom hódításaiban vehetünk részt hatalmas seregeket irányítva, ritkán látott, monumentális méretű csatákkal. A hazai fejlesztésű Codename: Panzers a második világháború legnagyobb ütközeteit dolgozza fel. A teljesen magyar nyelven kommunikáló játékban az oroszok, a szövetségesek, illetve a németek oldalán is részt vehetünk a harcokban.


Rome: Total War, ahol fontos a stratégiai lépések kidolgozása

Nem egészen történelmi, de hasonlóan népszerű a Gyűrűk Ura világában játszódó Lord of the Rings: Battle for Middle Earth, amelyben mindkét szembenálló fél oldalán részt vehetünk a filmekben már látott csatákban. Szintén egy kitalált világ alapján készült el a Warhammer 40 000: Dawn of War, amelyben az univerzum több lénye közül választva kell győzelemre segítenünk csapatainkat.

Ha a fenti két cím közül szeretnénk valamelyiket megvásárolni, akkor érdemes elgondolkodni a hozzájuk kapcsolódó könyvek beszerzésén is, hogy a gyerek ne csak a monitor előtt üljön egész nap. Az Ian Watson Warhammer 40 000 történeteit egybegyűjtő, 800 oldalas könyv, illetve a J.R.R. Tolkien által írt, Göncz Árpád által fordított Gyűrűk Ura trilógia három kötete a maga 1600 oldalával jó időtöltést jelenthet a hosszú téli estékre.

Már nem is igazán stratégia kategória, hanem jobban illene az életszimulátor besorolás a The Sims 2-re, melyben hétköznapi főszereplőnket kell átsegítenünk a mindennapi feladatokon -- a reggeli készítésétől kezdve egészen a lakás berendezéséig. Az idei programfelhozatalból a nagyobb lányok számára ez a legideálisabb választás.

Ha úgy gondoljuk, hogy a program leendő tulajdonosát nem fogják lekötni a stratégiák, de ennek ellenére mégis szeretnénk egy picit gondolkodásra bírni, akkor még ne adjuk a fel teljesen a reményt, hiszen a Thief 3: Deadly Shadows lesz az ideális jelölt. A középkori környezetbe helyezett akciójátékban egy tolvajt alakítunk, akinek különböző tárgyakat kell elcsennie, illetve jól őrzött helyekre kell besurannia. Sok helyzetben nem szabad a fegyverünket használni, hanem furfangos módon, a katonákat kicselezve kell továbbjutnunk.

Ha úgy ítéljük meg, hogy a gyerkőc már lelkileg érettebb, akkor választhatunk neki egyet a közelmúlt két legjobb akciójátékból. A legendás sorozat folytatása, a sci-fi környezetben játszódó Doom 3 tele van horrorfilmbe illő jelenetekkel, de ennek ellenére -- ahogyan azt már megszokhattunk -- természetesen a fegyverünk csöve sem fog kihűlni egy percre sem. Egyedül, éjszaka, egy sötét szobában, fejhallgatóval játszva garantáltan felejthetetlen élményt nyújt.

A másik nagyágyú a sok-sok évnyi fejlesztés után megjelent Half-Life 2. A történet egy kelet-európai városban játszódik, ahol nemcsak a mutáns lényekkel, hanem a ránk támadó katonákkal is fel kell vennünk a harcot. A program olyan világot tár elénk, melyben minden tettünk hatással van a környezetre, a tárgyakra és a szövetségesek illetve ellenfelek viselkedésére. A grafika minőségére jellemző, hogy új mércét állított fel a 3D-s teljesítménymérés terén. A programból kétféle változat vásárolható meg: az 5 CD-s alapcsomag magyar nyelvű útmutatóval, illetve a Collector's Edition díszdobozos kiadás, DVD-lemezen ajándék pólóval és angol nyelvű tippkönyvvel.

[oldal:PC-s játékprogramok II.]

Ha fiút szeretnénk megajándékozni, de sem a stratégia, sem az akció nem érdekli, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az autóverseny lesz a nyerő. Ebből a kategóriából két programot ajánlunk. A címéből már sejteni lehet Colin McRae Rally 2005 a rali kedvelőinek nyújt felejthetetlen szórakozást a jól eltalált irányításával, az autó szerelhetőségével, és a sok pályájával. Mivel a verseny jellegéből adódóan a pályán egyszerre csak egy kocsi lehet, így az ellenfelek által futott időeredményekkel -- sokszor a századmásodpercekért -- kell harcba szállnunk.

Ha hagyományos értelemben vett versenyt szeretnénk kapni, akkor a Need for Speed: Underground 2 a legjobb választás. Több érdekes versenymód közül választhatunk, és ami a legfontosabb: a futamokon nyert pénzekből minden apró részletre kiterjedően tuningolhatjuk az autónkat. Akinek tetszett a Halálos iramban című mozifilm, annak ez a játék biztosan a kedvence lesz. Ha pedig az autós játékoknál tartunk, akkor feltétlenül érdemes elgondolkodnunk egy kormány beszerzésén is, amely nagy mértékben növeli a virtuális vezetés élményét.

Ha a gyerek érdeklődik a kártyás szerepjátékok iránt, akkor bizonyára a számítógépen is élvezni fogja ezt a kitalált világot. Az utóbbi hetekben jelent meg a kategória legrégebben várt két alkotása, az Everquest 2, illetve a World of Warcraft is. Fontos felhívni a figyelmet, hogy mindkettő csak az interneten játszható, amelyhez dombornyomott bankkártya szükséges a havidíj befizetése miatt. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a Vampire: Bloodlines-t tegyük a kosarunkba. A nagy sikerű White Wolf szerepjátékokból készült program napjaink Los Angelesében játszódik, ahol a vámpírklánok vívják titkos háborújukat.

A PC-s szoftverek bemutatásának végére maradt az a kategória, amely az egész család számára izgalmas szórakozást jelenthet -- ez pedig nem más, mint a kalandjáték. Eddig csak az interneten keresztül lehetett megvásárolni, mostantól azonban már a boltokban is hozzáférhető a magyar fejlesztésű AGON: A rejtélyes kódex. A történet szerint 1903 októberében Hunt professzor, a British Múzeum kutatója egy névtelen levelet kap, amely egy világméretű felfedezést ígér. Átokkal lepecsételt táblás játékok és egy lassan körvonalazódó legenda nyomában elindul, hogy felkeresse a Föld 12 pontját, az elátkozott családok még élő sarjait. A doboz a 14 részesre tervezett, folyamatosan készülő játéksorozat első három epizódját tartalmazza: a londoni, lappföldi és a madagaszkári helyszínt.


AGON: ideális játék a karácsonyi hangulathoz

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a Myst sorozatot, hiszen az első két rész minden idők legnagyobb példányszámban eladott programjai közé tartozik. A történet szerint a korábbi Mystben szereplő Sirrus és Achenar testvérpár egy-egy börtönvilágban ragad. Az általunk irányított főhős egy elveszett kislány nyomába indul, kalandjai pedig a két gonosz testvér világába vezetik. A program DVD-n jelent meg, a párbeszédek alatt magyar felirat olvasható. Ha nem szeretnénk kimaradni az előzményekből, akkor a negyedik rész mellé megvásárolhatjuk az előző három epizód igen kedvező árú, díszdobozos kiadását is.

Ezzel a végére értünk a PC-s játékok ajánlójának. Mielőtt átlépnénk a konzolok világába, érdemes áttekinteni, hogy mire ildomos figyelnünk, hogy semmi se rontsa el az ajándék kibontása utáni örömöt.

  • A vásárlás előtt pontosan tudjuk meg a gépünkben lévő hardverösszetevők típusát. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor kérjük szakember segítségét, majd írjunk le mindent egy papírra, és hasonlítsuk össze a játékok dobozának hátoldalán található minimális hardverigénnyel.
  • Lehetőleg még az ünnepek előtt frissítsük a videókártyánk illesztőprogramját, illetve a DirectX-et, mivel ezzel sok játéknál nagy mértékű teljesítménynövekedést érhetünk el.
  • Csak olyan szoftvert vegyünk meg, ami le van fóliázva. Vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg a csomagolást, ha megsérült, akkor kérjünk cserét az eladótól.
  • Lehetőleg csak nagyobb áruházakban és szaküzletekben vásároljunk. Néhány kisebb üzletben előfordul, hogy a visszavitt programot lefóliázzák, majd újra eladják.
  • A Magyarországon forgalomba hozott szoftverekhez magyar nyelvű útmutatót kell mellékelni. Ha ez nincs feltüntetve a dobozon, akkor kérjük az eladó segítségét.

[oldal:Konzolos játékprogramok I.]

Bizonyára sokan vannak, akik szeretnének mindig a legújabb programokkal játszani, azonban a pénztárcájuk nem engedi meg, hogy folyamatosan bővítsék a számítógépük hardverét. Nekik ideális választás lehet egy játékkonzol beszerzése. A nagyobb áruházláncak karácsonyi akcióiban már egy középkategóriás videokártya áráért, vagyis 30-40 ezer Ft körül kaphatunk PlayStation 2-t vagy Xboxot, egy GameCube-hoz pedig akár 20 ezer Ft alatt is hozzájuthatunk. Hogy ne érjen minkett kellemetlen meglepetés, a vásárlás előtt fontos tudni, hogy a PlayStation 2-höz és a GameCube-hoz szükségünk lesz egy memóriakártyára is (~ 6000 Ft), amelyre a játékállásokat menthetjük el. Az Xbox esetében ezek az adatok a beépített merevlemezre kerülnek.

A csomagokban a gépen kívül általában egy 230 V-os hálózati kábel, egy RCA csatlakozó, egy RCA-Scart átalakító, egy irányítókar, részletes használati útmutató, prospektusok, illetve egy demólemez található. Egyes akciók keretében néhány ezer forinttal drágábban már 1-2 játékot, illetve egy plusz irányítókart is kapunk a gép mellé. Ha a TV készülékünk képes az RGB vagy S-Video jel fogadására, akkor feltétlenül érdemes egy-egy ilyen kábelt is beszerezni, hiszen ezekkel sokkal szebb képminőséget érhetünk el.

Mivel konzolgépeken az akciójátékok rajongói tábora a legnagyobb, így ezzel a stílussal kezdjük a listát. Kétségtelen, hogy már most minden idők egyik legsikeresebb játéka lett a Grand Theft Auto: San Andreas (PlayStation 2). A '90-es évek elején játszódó történetben egy bűnözőt alakítunk, akinek -- az előző részekhez hasonlóan -- ismét az lesz a feladata, hogy a különféle feladatok sikeres teljesítésével hírnevet szerezzen magának San Andreas város alvilágban. Az erőszakos jelenetei miatt csak 18 éven felülieknek ajánljuk.

Ha már a nagy nevű játéksorozatoknál tartunk, akkor semmiféleképpen sem szabad kihagyni a Prince of Persia: Warrior Withint (PlayStation 2, Xbox, GameCube), amelyben újból Perzsia hercegét irányíthatjuk, azonban a megszokotthoz képest jóval sötétebb hangulatú helyszíneken. Látványos harci jelenetek, aprólékosan kidolgozott grafika, gondolkodtató logikai feladványok és izgalmas történet -- tuti választás.


Prince of Persia: Warrior Within: Helyszín a Perzsa Birodalom

Ha nem lenne elég a sötét hangvételű grafikából, akkor szót kell ejtenünk a Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bayről (Xbox) is, amely a hazai mozikban nemrég vetített mozifilm alapján készült. A cél, hogy megszökjünk egy szigorúan őrzött börtönből -- a szabadulás során nemcsak az őröktől szerzett fegyvereket kell használni, hanem sokszor csak akkor juthatunk tovább, ha a rabtársainknak különböző feladatokat oldunk meg. Hasonlóan sci-fi környezetben játszódik a Nintendo-rajongók által jól ismert sorozat folytatása, a Metroid Prime 2 (GameCube) is. Az érdekes ötleteket tartalmazó játék jól vegyíti az akciót a logikai és ügyességi elemekkel.

Szintén csak a Microsoft konzoljára jelent meg a Halo 2 (Xbox), amelyben az első részből megismert idegen lények támadják meg a Földet, így a háború tétje már nem más, mint az emberi faj fennmaradása. Számtalan fegyver, vezethető járművek, izgalmas, fordulatos cselekmény, és az egyik legszebb grafikai megjelenítés jellemzi a programot.


Halo 2: harc az idegen civilizáció ellen

Ha valaki mégsem a jövőben, hanem a múltban szeretne akciózni, és még a második világháború eseményeit is betéve tudja, akkor a Call of Duty: Finest Hour (PlayStation 2, Xbox, GameCube) lesz a legjobb választás neki. A második világháború legjelentősebb ütközeteit játszhatjuk újra egy-egy orosz, angol és amerikai katonát irányítva. A változatos küldetések alapjait olyan mozifilmek alapján dolgozták ki az alkotók, mint például az Ellenség a kapuknál, a Sztálingrád, vagy az Elit alakulat.

Végül érdemes szót ejteni a Ninja Gaidenről (Xbox) is, amely mesteri módon ötvözi a régmúlt Távol-Keletet egy sci-fi környezettel. A hangulatos japán helyszínek, az aprólékosan kidolgozott grafika, a számtalan korabeli fegyver, a megtanulható varázslatok, és a régi időket idéző játékmenet miatt kellemes órákat tölthetünk vele.

[oldal:Konzolos játékprogramok II.]

Az akciójátékok után következzék az a kategória, amely igazi kikapcsolódást jelenthet az egész család számára, azaz a platformjátékok. A rajzfilmszerű grafikával rendelkező Sly 2-ben (PlayStation 2) egy mosómedve bőrébe bújhatunk, akinek a társai (a butuska, de annál erősebb víziló és az agyafúrt teknős) segítségével kell különböző kincseket elcsennie. A Jak 3 (PlayStation 2) főhősét egy menyét segíti a sivatagi pályákon keresztül, hogy lézerfegyvereik segítéségével felvegyék a harcot, majd végleg leszámoljanak a gonosszal. A Ratchet and Clank 3 (PlayStation 2) főhősei ismét egy idegen bolygóra érkeznek, ahol vicces fegyvereket használva egy idegen lényekből álló hadsereggel kell felvenni a harcot.


Sly 2 (PlayStation 2): interaktív rajzfilm a ravasz mosómedvéről és barátairól

Lassan már nem lehet karácsony Gyűrűk Ura nélkül. A Lord of the Rings: The Third Age (PlayStation 2, Xbox) szerepjátékban nem valós idejű csatákban vehetünk részt, hanem körökre osztott összecsapásokban, így több idő jut a gondolkodásra, a taktikázásra. Aki a gyors és látványos akciójátékokat szereti, annak nem igazán ajánljuk, de akinek bejött a Final Fantasy sorozat, annak tuti vétel.

Gyerekkorunk meséit idézi a Fable (Xbox) című szerepjáték környezete. A játékban főhősünk bosszút szeretne állni a gyilkos rablóbandán, akik végeztek szüleivel. Rengeteg harceszköz, pozitív és negatív irányba fejleszthető tulajdonságok, érdekes feladatok és persze sok-sok kaland vár ránk.


Fable (Xbox): szerepjáték mesébe illő környezetben

Dübörgő rockzene, őrült gördeszkás mutatványok, ismert tévés arcok (Jackass) -- mi lehetne más, mint a Tony Hawk's Underground 2 (PlayStation 2, Xbox, Gamecube). Az előző részekkel ellentétben már nem csak a hamar megunható pályákon trükközhetünk, hanem kimehetünk az utcára is, ahol különféle humoros, vagy éppen elmebeteg feladatok várnak ránk.

Autós játékok piacán két rivális küzd meg a vásárlók kegyeiért: míg a Need for Speed: Underground 2-t (PlayStation 2, Xbox, GameCube) leginkább a tuningolás rabjainak ajánljuk, addig a Burnout 3-at (PlayStation 2, Xbox) a sebesség megszállottjainak.

Az autóversenyek mellett nagy népszerűségnek örvendenek konzolgépeken a verekedős játékok. Nem igazán fűzhetünk hozzá bővebb kommentárt, úgyis mindenki el tudja képzelni, hogy mire számíthat. A Mortal Kombat: Deceptiont (PlayStation 2, Xbox) brutális jelenetei miatt 16 éven aluliaknak nem ajánljuk, a Dead or Alive Ultimate (Xbox) viszont minden korosztály számára játszható.

A sportjátékok palettáját talán nem is kell bemutatni, elég szegényes a választék, így nem igazán tudunk rosszul dönteni. Ha licencelt játékosokra, csapatokra vágyunk, akkor válasszuk az Electronic Arts menetrend szerint érkező aktuális játékait (FIFA 2005, NBA 2005, NHL 2005), ha viszont az új, ötletes megoldások hívei vagyunk, akkor jó választás lehet a Pro Evolution Soccer 4, vagy az ESPN NBA 2K5 is.

Bízunk benne, hogy rövid ajánlónk segítségével mindenki megtalálja azt a játékot, amely szenteste a karácsonyfa alá fog kerülni. A nehéz döntés meghozatala után nincs más hátra, mint a vásárlás. Hogy ez se okozzon gondot, cikkünk következő részében leteszteljük a budapesti szaküzleteket, nagyobb bevásárlóközpontokat, illetve utánajárunk az internetes játékrendelés lehetőségeinek is.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.