Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 17. 10:01

Már 200 millió dalt adott el az interneten az Apple

Az Apple Computer csütörtökön közölte, hogy az iTunes Music Store internetes zenebolt felhasználói már több mint 200 millió dalt töltöttek le. Az iTunes egyre népszerűbb az internetezők körében, legalábbis erről tanúskodnak az értékesítési adatok: az első 50 millió dal letöltése 11 hónapig tartott, a következő 50 millió eladást már négy hónap alatt érte el az Apple. A 150 millió mérföldkő innen számítva három hónap alatt következett, a 200 millióra pedig további két hónapot kellett várni.

A cég nemcsak sikeresen növelte az eladásait, hanem megtartotta vezető pozícióját is az internetes zenepiacon annak ellenére, hogy az utóbbi hónapok során versenytársak egész sora jelentkezett. A forgalom további növelése érdekében az Apple számos lépést tesz, például együttműködik a Motorolával egy olyan mobiltelefon fejlesztésén, amely képes lejátszani az iTunes zeneboltból megvásárolt dalokat. A cég szerint egy ilyen telefon tulajdonosai később jó eséllyel veszik meg az iPod hordozható audiolejátszókat.

Az iPod viszi a hátán a zeneboltot

Az iPodból jelenleg kétféle változat kapható, a "nagy" iPod akár 60 gigabájt kapacitású merevlemezt is tartalmazhat, az iPod mini pedig 4 gigabájt tárhelyet kínál azok számára, akik megelégszenek ennyivel. Az Apple szerint sokan vannak, akik nem tudják megfizetni a drága merevlemezes lejátszókat, vagy feleslegesen nagynak tartják azok kapacitását. Az ilyen vevők számára valószínűleg egy igen olcsó, flash memóriát tartalmazó iPodot is piacra dob a cég. A flash memóriás MP3-lejátszók adják az eladások túlnyomó többségét és a piaci növekedés is ebben a szegmensben a legnagyobb.

Az iPod elképesztő sikere nem kis mértékben járult hozzá az iTunes zenebolt sikeréhez. A felhasználók rendszerint először már meglevő zenéiket töltik át a lejátszóba, később azonban egyre többen vesznek az interneten zenét, mivel ezzel a módszerrel egyszerűen és olcsón juthatnak hozzá. Az Apple igyekszik megkönnyíteni a vevők dolgát és a napokban számos kiskereskedelmi boltban kezdte meg olyan ajándékutalványok árusítását, amelyek bizonyos számú dal letöltésére jogosítanak.

Nemzetközi terjeszkedés

Az iTunes Music Store kezdetben csak az Egyesült Államok lakói számára volt elérhető, ma azonban több európai ország és Kanada polgárai is használhatják a zeneboltot. A cég folyamatosan bővíti a szerverparkját, hogy ki tudja szolgálni a megnövekedett forgalmat. Az iTunes ma már olyan népszerűségnek és jelentőségnek örvend, hogy a kiadóknak megéri a legújabb zenéket is elérhetővé tenni: a U2 zenekar új albuma elsőként az Apple internetes zeneboltjában volt kapható, a CD-k csak ezután kerültek a boltokba.


Korlátozott példányszámban készülnek a U2 tagjai által aláírt iPodok

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról