Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 21. 12:58

Már lehet jelentkezni a BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre

Idén is megtartják a BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyt, amelyre 2009. február 21-ig várják háromfős csapatok jelentkezését. Az idén kilencedik alkalommal rendezendő megmérettetés döntője szokás szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) zajlik majd, május 1-i kezdettel. A nyeremények összértéke meghaladja az 5000 eurót.

[HWSW] Idén is megtartják a BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyt, amelyre 2009. február 21-ig várják háromfős csapatok jelentkezését. Az idén kilencedik alkalommal rendezendő megmérettetés döntője szokás szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) zajlik majd, május 1-i kezdettel. A nyeremények összértéke meghaladja az 5000 eurót.

A csapatok február 21-ig jelentkezhetnek a www.challenge24.org weboldalon, és február 28-án már indul is az első erőpróba, egy online előválogató, ahonnan a 27 legjobb csapat jut tovább a döntőbe, amire a tavalyi verseny 3 dobogósa automatikusan meghívást kapott, így alakul ki a 30 csapatból álló mezőny. Az eredményes szerepléshez nem elég a gyors kódírás, szükség van hálózati-, mesterséges intelligencia-, algoritmuselmélet- és grafikai jártasságra, és persze jó csapatmunkára.

Sem az előválogató, sem a döntő során nincs megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan. Akárcsak a selejtező fordulóban, a helyszíni versenyen is a saját számítógépeiken dolgoznak a résztvevők, a szervezők a helyszínen csak elektromos áramot és a verseny idejére létrehozott helyi hálózathoz való csatlakozást biztosítják. Nem újdonság az sem, hogy külső segítséget tilos igénybevenni, ezért a mobiltelefonok és az internet használata is tiltott.

A feladatokat idén is a BME informatika karának doktorandusz hallgatói írják, így a tavalyihoz hasonlóan érdekes megmérettetésre számíthatnak a versenyzők. A szervezők 2009-ben is népes nemzetközi mezőnyre számítanak: tavaly az előválogatóra 207 csapat nevezett, 5 kontinens 41 országából. A döntőt a lengyel qwertY csapat nyerte, a második helyezett a svéd Jon far bestamma lett, míg a dobogó harmadik fokára a szintén svéd Team Itello csapata állhatott. Mindhárom csapat a verseny visszatérő vendége volt, korábban is sikeresen szerepeltek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról