Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 9. 17:07

Története során először volt veszteséges az Asustek

Az alapítás óta eltelt 19 év alatt most először volt veszteséges az Asustek: az alaplapkairól, grafikus kártyáiról, újabban notebookjairól és az Eee PC terméksorozatáról ismertté vált tajvani vállalat a válság miatt több vezetőjének fizetését kénytelen csökkenteni. A bejelentés hatására a vállalat papírjai 7 százalékot estek a tajpeji tőzsdén, elérve a kereskedést felfüggesztéséhez szükséges napi limitet.

[HWSW] Az alapítás óta eltelt 19 év alatt most először volt veszteséges az Asustek: az alaplapkairól, grafikus kártyáiról, újabban notebookjairól és az Eee PC terméksorozatáról ismertté vált tajvani vállalat a válság miatt több vezetőjének fizetését kénytelen csökkenteni. A bejelentés hatására a vállalat papírjai 7 százalékot estek a tajpeji tőzsdén, elérve a kereskedést felfüggesztéséhez szükséges napi limitet.

A netbookpiacon megjelent konkurensek, főleg az Acer előretörése, és a PC-piac hirtelen megtorpanása miatt az alaplap- és videokártya-üzlet vártnál rosszabb teljesítménye vezetett oda, hogy 2008 utolsó hónapjában 20 százalékkal csökkent az Asustek bevétele az egy évvel korábbi szinthez képest. Becslések szerint a cég forgalma 68 milliárd tajvani dollár (2,05 milliárd amerikai dollár) volt a negyedik negyedévben, amihez 1,3-3,4 milliárd tajvani dollár, vagyis 40-100 millió amerikai dollár veszteség társult.

Az Asustek magyarázata szerint a gazdasági válság miatt hirtelen lecsökkent a kereslet a PC-alkatrészek iránt, emellett a veszteséghez hozzájárult a notebookok és LCD-monitorok túlkészletezése, valamint az euró és a tajvani dollár árfolyamának ingadozása is. A helyzetet nehezítette, hogy az OEM tevékenységgel foglalkozó részlegek (Pegatron, Unihan) leválasztása nyomán az Asustek tevékenysége nem annyira hatékony mint korábban. Elemzők szerint a cég működési költségei magasak és 2009 során elkerülhetetlen lesz egy átszervezés a növekedés újbóli beindítása és a versenyképesség növelése érdekében.

A válságtól kapott pofon hatására az Asustek az idei első negyedévet is veszteséggel fogja zárni és legkorábban a második negyedévre lehet majd nyereséges -- vélik a cég vezetői. Az alelnöki vagy annál magasabb beosztásban levő vállalatvezetők fizetését 30 százalékkal csökkenti az Asustek amíg a gazdasági válság tart, az igazgatótanács tagjainak juttatása pedig 60 százalékkal csökken 2009-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról