Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 29. 16:59

Jól sikerült a Symantec legutóbbi negyedéve

Egy 7 milliárd dolláros goodwill-leírás miatt brutális nettó veszteséget könyvelt el a Symantec, azonban a biztonsági és adattárolási szoftvereiről ismert cég eredményei összességében meghaladták az elemzői várakozásokat. Intő jel ugyanakkor, hogy a vállalat forgalma csökkenésnek indult, bár ez részben a dollár erősödésének köszönhető.

[HWSW] Egy 7 milliárd dolláros goodwill-leírás miatt brutális nettó veszteséget könyvelt el a Symantec, azonban a biztonsági és adattárolási szoftvereiről ismert cég eredményei összességében meghaladták az elemzői várakozásokat. Intő jel ugyanakkor, hogy a vállalat forgalma csökkenésnek indult, bár ez részben a dollár erősödésének köszönhető.

A Symantec a negyedik naptári negyedévre eső harmadik pénzügyi negyedévben a vállalat bevétele éves összehasonlításban 2 százalékkal 1,52 milliárd dollárra apadt, részben a dollár erősödése miatt (a forgalom fele származik külföldről). A nettó veszteség 6,8 milliárd dollárt tett ki egy egyszeri goodwill-leírás miatt, amelyet a kedvezőtlenné váló gazdasági kondíciók és a piaci kapitalicázió csökkenése miatt volt kénytelen megtenni a Symantec. A vállalat a következő negyedévben további leírásra kényszerülhet -- derül ki a pénzügyi jelentésből.

Üzemi szinten azonban magabiztosan teljesített a vállalat, elsősorban a szolgáltatásoknak köszönhetően. A részvényenkénti eredmény 42 centet tett ki felülmúlva a tavalyi év azonos időszakának 33 centes profitját, illetve az elemzők 32 centes előrejelzését, ennek oka a költségek csökkentésében keresendő.

A bevétel 37 százalékát adó adattárolási és szervermenedzsment-termékek (Veritas) éves szinten 1 százalékos növekedést produkáltak. A fogyasztói szegmens (Norton) 2 százalékkal nőtt, a vállalati biztosági és megfelelőségi megoldások forgalma 5 százalékkal csökkent. A legnagyobb növekedést a szolgáltatások adták, éves szinten 20 százalékot, ezzel a Symantec összbevételének már 8 százalákát tették ki.

Az első naptári negyedévre eső negyedik pénzügyi negyedévre 1,49-1,54 milliárd dollár közötti bevételt várnak a Symantec vezetői, részvényenként 33-35 centes profit mellett, többet mint az elemzők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról