:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 21. 09:02

Dacol a válsággal az IBM

A kíméletlen gazdasági körülmények között is remek negyedik negyedévet zárt az IBM, az informatikai ipar egyik zászlóshajója. A nagy nyereséget termelő szolgáltató- és szoftverrészleg stabilan teljesített, a szerverekért és tárolókért felelős divízió azonban óriási pofont kapott. Ennek ellenére a Nagy Kék 2009-es előrejelzése optimista, a bejelentést követően a cég részvényei több mint 4 százalékkal drágultak.

[HWSW] A kíméletlen gazdasági körülmények között is remek negyedik negyedévet zárt az IBM, az informatikai ipar egyik zászlóshajója. A nagy nyereséget termelő szolgáltató- és szoftverrészleg stabilan teljesített, a szerverekért és tárolókért felelős divízió azonban óriási pofont kapott. Ennek ellenére a Nagy Kék 2009-es előrejelzése optimista, a bejelentést követően a cég részvényei több mint 4 százalékkal drágultak.

Stabilan teljesített a szolgáltatási részleg és a szoftverdivízió

Az év utolsó hónapjában 27 milliárd dolláros bevételt ért el az IBM, ez 2007 negyedik negyedévéhez képest ugyan 6 százalékos visszaesést jelent, azonban ez elsősorban a dollár árfolyamváltozásának köszönhető, az árfolyamhatás kiszűrésével a forgalomcsökkenés mindössze 1 százalék volt. A folytatólagos tevékenységből származó profit 12 százalékkal 4,4 milliárd dollárra emelkedett a költségek csökkentése miatt, a részvényenkénti eredmény pedig 2,80 dollárról 3,28 dollárra duzzadt, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg. A bruttó eredményhányad a nagy nyereséget termelő szolgáltatási részleg remek teljesítményének köszönhetően 44,9 százalékról 47,9 százalékra nőtt.

Az IBM bevételének nagyját adó Global Services részleg forgalma 4 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, az árfolyamhatás kiszűrésével azonban 2 százalékos növekedést könyvelhetett el. Technológiai szolgáltatásokból 9,6 milliárd dollár folyt be, üzleti szolgáltatásokból pedig 4,7 milliárd dollár. A Nagy Kék összesen 17,2 milliárd dollár értékű új szerződést kötött három hónap alatt, ezzel meglevő szerződésállományát 117 milliárd dollárra növelte. A megkötött megállapodások értéke a dollár árfolyamváltozása miatt enyhén csökkent.

A szoftverüzletág bevétele 3 százalékkal (árfolyamhatás nélkül 9 százalékkal) emelkedett 2007 negyedik negyedévéhez képest, az adózás előtti profit pedig 15 százalékkal pörgött fel. A köztesszoftverek forgalma 4 százalékkal 5,2 milliárd dollárra emelkedett, az operációs rendszerek értékesítéséből származó bevétel ugyanakkor 6 százalékkal 622 millió dollárra csökkent. A legnagyobb növekedést az Information Management termékcsalád érte el, 18 százalékost, eközben a WebSphere- és Rational-termékek forgalma 1 százalékkal, a Tivoli-családé 4 százalékkal esett. A Lotus szoftverek bevétele nem változott.

Szenvedett a hardverüzletág

A legnagyobb pofont a szerverekkel és tárolókkal foglalkozó Systems and Technology üzletág kapta, amelynek forgalma 20 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett vissza. A szerverforgalom 18 százalékkal csökkent, bár a System p rendszerek 8 százalékos növekedést produkáltak, köszönhetően a Power6 processzorra épülő új gépek megjelenésének. A mainframe-eken elért bevétel 6 százalékkal, az x86-os rendszereken elért forgalom pedig közel harmadával (!) zuhant. A System i kiszolgálók értékesítése gyakorlatilag megállt, a bevételek 92 százaléka eltűnt. Még a tárolóeszközök forgalma is 20 százalékkal apadt, a chipgyártási tevékenység forgalma pedig 34 százalékkal apadt.

Magabiztos előrejelzés

A teljes pénzügyi évet 103,6 millárd dolláros rekordforgalommal zárta az IBM, a folytatólagos tevékenység nyeresége 10,4 milliárd dollárról 12,3 milliárd dollárra emelkedett. Az egy részvényegységre jutó profit 24 százalékkal nőtt és 8,93 dollárt tett ki. Sam Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója 2009-re legalább 9,20 dolláros részvényenkénti eredményt vár, miközben az elemzők csak 8,75 dollárra számítottak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.