:

Szerző: Bizó Dániel

2009. január 7. 18:32

Sokkolta az Intelt a válság

Pocséknak tűnik a számítástechnikai és elektronikai ipar számára a tavalyi negyedik negyedév. Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója ma újabb forgalmi és profitfigyelmeztetést adott ki. A cég nagymértékű értékvesztési leírásra is kényszerült a WiMAX technológiával kapcsolatos befektetései kapcsán. A bejelentés várhatóan szinte az összes technológiai papírt magával rántja, az Intel több mint 5 százalékos gyengüléssel nyitott.

[HWSW] Pocséknak tűnik a számítástechnikai és elektronikai ipar számára a tavalyi negyedik negyedév. Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója ma újabb forgalmi és profitfigyelmeztetést adott ki. A cég nagymértékű értékvesztési leírásra is kényszerült a WiMAX technológiával kapcsolatos befektetései kapcsán. A bejelentés várhatóan szinte az összes technológiai papírt magával rántja, az Intel több mint 5 százalékos gyengüléssel nyitott.

Az Intel frissen kiadott előzetes bejelentése alapján az árbevétel 8,2 milliárd dollár körül alakult a tavalyi negyedik negyedévben, ami 23 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 10,7 milliárd dolláros forgalomnál, és 20 százalékkal múlja alul a harmadik negyedévest. Októberben még 10,1-10,9 milliárd forgalmat prognosztizáltak Santa Clarában, majd novemberben 8,7-9,3 milliárd közé módosították várakozásaikat. A cég magyarázatként a világgazdasági válság hatására tovább gyengülő keresletet és a PC-szállítók készletsöprését jelölte meg. A bruttó nyereséghányad a korábban megadott 55 százalékos középérték alján lesz, közölte a cég. A részletes jelentést január 15-én teszi közzé az Intel.

Az AMD decemberben figyelmeztetett, hogy szekvenciálisan negyedével esik vissza forgalma a negyedik negyedévben, ami súlyos veszteségeket jelez előre. Korábban a cég még nyereséges működést várt üzemi szinten a negyedik negyedévre, miután erőteljes költségcsökkentési és elbocsátási programot hajt végre, mintegy 1,5 milliárd dollárra szorítva le a nullszaldó eléréséhez szükséges bevételi küszöböt. Az előző negyedévet még rendkívül erős pénzügyi javulással, üzemi nyereséggel és pozitív kilátásokkal zárta a vállalat. Az Intel figyelmeztetésének fényében az AMD-től katasztrofális pénzügyi számok várhatóak.

Az Intel a drasztikusan megzuhant árbevételre reagálva mintegy 200 millió dollárral mérsékelte működési kiadásait. A befektetései és egyéb érdekeltségei a korábban várt 50 milliós negatívum helyett 1,1-1,2 milliárd dolláros tőkeveszteséget okoznak: 950 millió dollárt kénytelen leírni a Clearwire részvényei kapcsán, miután a cég folyamatosan súlyos veszteségeket halmoz. A Clearwire a WiMAX alkalmazásának zászlóshajója, a cég vezetéknélküli internetet szolgáltat többek közt az Egyesült Államokban, Mexikóban, Írországban és Spanyolországban. A WiMAX-tól az Intel a notebookok, ezen keresztül pedig a saját chipjei iránti kereslet gerjesztését várta, de az UMTS-hálózatok (3G, HSDPA) fejlődésével és térnyerésével, valamint az LTE-technológia közeledtével okafogyottá vált.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.