:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 15. 08:56

Steve Jobs egészségügyi problémái komolyabbak a vártnál, fél évre átadja az Apple vezetését

Júniusig betegszabadságra megy Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója, akinek egészségügyi problémái bonyolultabbak a vártnál. Jobs alig több mint egy hete nyílt levélben még arról biztosította munkatársait és az Apple-közösséget, hogy betegsége ellenére továbbra is alkalmasnak érzi magát a vállalat vezetésére.

[HWSW] Júniusig betegszabadságra megy Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója, akinek egészségügyi problémái bonyolultabbak a vártnál. Jobs alig több mint egy hete nyílt levélben még arról biztosította munkatársait és az Apple-közösséget, hogy betegsége ellenére továbbra is alkalmasnak érzi magát a vállalat vezetésére.

Az Apple elnök-vezérigazgatója a múlt heti MacWorld Expót is kihagyta, pedig ezen a rendezvényen rendszeresen ő tartja a nyitóbeszédet. Jobs hormonbetegségére hivatkozva maradt távol a show-tól és ezzel magyarázza hirtelen fogyását is, amely már régóta téma volt az iparban -- sokan azt gondolták, hogy a 2004-ben legyőzött rák újra megtámadta a vezető szervezetét. Jobs úgy nyilatkozott, a harmonbetegség kezelése egyszerű, így továbbra is el tudja látni elnök-vezérigazgatói teendőit.

Az ikonikus vállalatvezető távollétében Tim Cook, az Apple operatív igazgatója veszi át a cég irányítását, azonban a stratégiai kérdések eldöntésébe Jobsot is bevonják majd. Az elnök-vezérigazgató levele szerint az igazgatótanács támogatja ezt a megoldást. Cook 2004-ben egy ideig már vezette a vállalatot, amikor Jobs rákbetegségéből épült fel.

Steve Jobs

A tegnapi bejelentés elsősorban a tulajdonosokat érte váratlanul, akik közül sokan úgy gondolják, a vállalat egyszerűen eltitkolta a részvényesek elöl Steve Jobs valódi egészségi állapotát. Bár Jobshoz egy közeli forrás a Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, nem tért vissza a rák, egyes orvosok úgy gondolják, hogy a hormonbetegség összefüggésben állhat Jobs hasnyálmirigyének betegségével, ahonnan 2004-ben a tumort eltávolították.

Jobs távozásának hírére az Apple-részvények több mint 7 százalékot estek. Charles Wolf, a Needham & Co. elemzője szerint az elnök-vezérigazgató egészségügyi állapotával kapcsolatos hírek nyomán akár további 10-15 százalékot is veszíthetnek értékükből a papírok. Gene Munster, a Piper Jaffrey szakértője szerint a mostani esetnek rá kell ébresztenie a befektetőket arra, hogy lesz egy Jobs utáni Apple is. "A részvények szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy a termékfejlesztések folytatódnak-e és semmi okunk nincs azt hinni hogy nem fognak."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.