Szerző: Bizó Dániel

2009. január 26. 18:58

Drámai időket él meg a Sony

Nincs két hete, hogy a Nikkei japán üzleti napilap kiszivárogtatta, a Sony másfél évtized után ismét veszteséges évet zárhat, a japán óriásvállalat egy múlt heti konferencián közölte, minden korábban vártnál súlyosabb hiánnyal kénytelen szembenézni. A vállalat ezenkívül drasztikus költségcsökkentési programot jelentett be, mely magában foglalja a befektetések visszafogását és átütemezését is.

[HWSW] Nincs két hete, hogy a Nikkei japán üzleti napilap kiszivárogtatta, a Sony másfél évtized után ismét veszteséges évet zárhat, a japán óriásvállalat egy múlt heti konferencián közölte, minden korábban vártnál súlyosabb hiánnyal kénytelen szembenézni. A vállalat ezenkívül drasztikus költségcsökkentési programot jelentett be, mely magában foglalja a befektetések visszafogását és átütemezését is.

A Sony a visszaeső kereslet és a jen hirtelen megerősödésének együttes hatása miatt 150 milliárd jenes, vagyis 1,7 milliárd dollár veszteséggel zárja a márciussal véget érő pénzügy évet, szemben az egy évvel korábbi 4,14 milliárd dolláros nyereséggel. Tizennégy év óta ez lesz az első veszteséges éve a japán elektronikai ikonnak. A Sony ezenkívül közölte, hogy a következő pénzügyi évben 250 milliárd jennel, vagyis 2,8 milliárd dollárral kívánja csökkenteni kiadásait.

Mindezt lényegében az egész vállalatot átható drasztikus reformokkal kívánja elérni. Ezek közé tartozik a gyártólétesítmények bezárása és összevonása, a befektetések 30 százalékos lefaragása, valamint az egyes üzletágak kutatás-fejlesztéseinek, beszerzéseinek, gyártásának és teljes ellátási láncának átszervezése, ami vélhetően azok egységesítését takarja, beleértve a felhasznált anyagok, alkatrészek és folyamatok számának csökkentését is. Minden bizonnyal megnövekszik a külső beszerzések aránya, szemben a házon belüli fejlesztésekkel, így például a szoftverfejlesztés egy része Indiába, a hardvergyártás pedig egyre inkább Kínába kerül.

Természetesen nem kerülhetik el a költségcsökkentést az alkalmazottak sem, leépítések várhatóak a Playstationért felelős játékrészlegnél, a film- és zenekiadóknál, és a logisztikában is. A Sony decemberben már bejelentett egy elbocsátási hullámot, melynek keretében összesen 16 ezer embertől szabadulnak meg az elektronikai részlegnél, mely többek közt a BRAVIA LCD-tévéket, Cyber-shot digitális fényképezőgépeket gyártja. Eközben csökken a felsővezetők és menedzserek fizetése is.

[+] Története első veszteségét szenvedte el a Samsung Electronics

Mindez azonban nem tűnik elegendőnek, és a Sony vezetőségét sok mindennel lehet jellemezni, de kincstári optimizmussal nem. "Ezek a legjobb lépések, melyekkel jelenleg szolgálni tudunk. Nem gondoljuk, hogy közép- és hosszútávon ez elég lenne a Sony számára a globális túléléshez. A valutárfolyamban és az üzleti környezetben egyaránt bizonytalansági tényezők vannak. Később további lépéseket teszünk közzé" -- mondta el Chubachi Ryoji elnök, és az elektronikai részleg vezetője. A vállalat kalkulációja szerint a válság okozta piaci depresszió 2,8 milliárd dollárnyi profitot semmisített meg, az árfolyamhatás pedig további 450 millió dollárral károsította meg céget. A Sony január 29-én teszi közzé negyedéves számait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról