Szerző: Bizó Dániel

2009. január 23. 16:03

Története első veszteségét szenvedte el a Samsung Electronics

Történetének első veszteséges negyedévét szenvedte el a Samsung Electronics. A világ legnagyobb memória- és LCD-panelgyártója bár lényegében nullszaldót ért el a negyedik negyedévben, a veszteség ténye, és hogy négy divíziójából három alulmúlta a várakozásokat, meglepte az elemzőket. Az LG Electronicshoz hasonlóan itt is a mobiltelefonos részleg remeklése mentette meg a céget a súlyosabb veszteségektől.

[HWSW] Történetének első veszteséges negyedévét szenvedte el a Samsung Electronics. A világ legnagyobb memória- és LCD-panelgyártója bár lényegében nullszaldót ért el a negyedik negyedévben, a veszteség ténye, és hogy négy divíziójából három alulmúlta a várakozásokat, meglepte az elemzőket. Az LG Electronicshoz hasonlóan itt is a mobiltelefonos részleg remeklése mentette meg a céget a súlyosabb veszteségektől.

A Samsung nettó vesztesége 22,2 milliárd won, vagyis mindössze 16 millió dollárnak felelt meg, szemben az egy évvel korábbi, aktuális árfolyamon számolva közel 1,6 milliárd dolláros profittal. Az üzemi veszteség 674 millió dollárt tett ki, ami az elemzők által jósolt kétszerese. A vállalat forgalma 13,3 milliárd dollár körül alakult, ami a won folyamatos gyengülése ellenére 4 százalékkal kevesebb a harmadik negyedévesnél. A forgalom olvadását a félvezetőrészleg és az LCD-gyártás nehéz piaci körülményei magyarázzák.

Mint arról a HWSW hasábjain számos alkalommal beszámoltunk, a DRAM-piac 2008 során folytatta 2007-ben elkezdett mélyrepülését, miután az iparágban túlzott kapacitások épültek ki. Az 1 gigabites, kitesztelt DDR2-chipek szabadpiaci ára 60 elérte a dollárcentet, vagyis a 135 forintot, ami mélyen a DRAM-gyártók önköltségi ára alá ment, sőt a legyártás közvetlen anyag és rezsiköltsége is bőven meghaladta azt. Ezzel párhuzamosan tavaly a NAND flash árak is összeomlottak. A félvezetőrészleg forgalma emiatt 18 százalékkal esett vissza egy negyedév alatt, és hét év óta először vált veszteségessé. Az LCD-piac hasonló túltermeléses környezete miatt az árak beszakadása a bevétel 12 százalékos olvadását hozta magával.

Egyedüli igazán üdítő kivételként a mobiltelefonok forgalma 14 százalékkal emelkedett. A mobilok tavaly a Samsung legnagyobb tevékenységi területévé nőtték ki magukat, és részesedésük a vállalati forgalomból meghaladta a 37 százalékot. Ezzel a telekommunikációs részleg az egyetlen, mely képes volt megőrizni nyereséges működését, igaz az üzemi profit itt is kevesebb mint harmadára esett vissza. A dél-koreai cég 52,8 millió mobiltelefont szállított le az utolsó három hónap során, ez ugyan mindössze 2 százalékkal több az előző negyedévesnél, ugyanakkor 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, miközben a piac egésze 9-10 százalékkal zsugorodott, a Nokia pedig 15 százalékkal esett vissza. A Samsung tavaly 22 százalékkal növelte szállításait, és több mint 200 millió készüléket adott el, ezzel magabiztosan őrizte második helyét.

A Samsung Electronics eközben megkezdte önmaga átszervezését, az eddigi négy divízióból kettő formálódik. A félvezető- és LCD-panelgyártás az komponensekért felelős üzletágat formálja majd, míg a cég sajátmárkás, végfelhasználóknak szánt termékei egy másik üzleti egységbe kerülnek, lényegében a multimédiás és a telekommunikációs részleg olvad össze. Az átszervezések egyik vezéráldozata a félvezetőrészleget naggyá tévő Hwang Chang-gyu is, aki többek között önkényesen maga után Hwang-törvénynek hívta a cég azon képességét, hogy évente megduplázza a NAND flash chipek kapacitását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról