Szerző: Dojcsák Dániel

2009. január 13. 16:41

Öt évig az LG Displaytől vásárol kijelzőket az Apple

Ötéves szerződést írt alá az Apple a világ második legnagyobb LCD-gyártójával kijelzők szállításáról, melyeket az amerikai gyártó számítógépeiben és kézikészülékeiben használ majd. A megállapodás pontos értéke és az érintett alkatrészek köre nem nyilvános, de a Reuters értesülései szerint az Apple még ebben a hónapban 500 millió dollár előleget utal az LG-nek.

[HWSW] Ötéves szerződést írt alá az Apple a világ második legnagyobb LCD-gyártójával kijelzők szállításáról, melyeket az amerikai gyártó számítógépeiben és kézikészülékeiben használ majd. A megállapodás pontos értéke és az érintett alkatrészek köre nem nyilvános, de a Reuters értesülései szerint az Apple még ebben a hónapban 500 millió dollár előleget utal az LG-nek.

"Már eddig is volt az LG kijelzőgyártó részlege és az Apple között kapcsolat, de a mostani megállapodás időtartama és az előleg mértéke is pontosan mutatja, hogy a a két cég hosszútávú, stratégiai szövetségre lépett" -- mondta Son Young-jun, az LG Display szóvivője. Az Apple notebookok és monitorok 70 százalékába már eddig is LG kijelzők kerültek, de ez a bejelentés komolyan erősítheti az LG megítélését az egyébként szkeptikusan szemlélt LCD-piacon.

Az LCD-panel árak meredek esése ellenére is csökkenő keresletet mutató piacon túltermelés alakulhat ki, amit a globális gazdasági lassulás csak erősít, ami rossz hír a gyártók számára. Az LG számára ez nem egy fordulópont, de a megállapodás magabiztosságot adhat a cégnek. Ennek ellenére továbbra csak követi a hazai vetélytársát, a Samsungot a piacon, viszont megelőzi a másik két nagy (de kevésbé ismert nevű) gyártót, a tajvani AU Optronics-ot és a Chi Mei Optoelectronics-ot.


Az amerikai szaksajtó jóslatai szerint ez az egyébként nem túl hangos bejelentés előszele lehet az Apple monitorok termékfrissítésének. Az új MacBook és MacBook Pro októberi bejelentésekor az Apple bemutatott egy 24 hüvelykes LED Cinema Display kijelzőt, de a 20 és a 30 hüvelykes változatok érintetlenek maradtak.

Az Ars Technica egyik szerzője szerint ez az üzlet újabb Apple LED Cinema Display modellek eljövetelére enged következtetni, hiszen érthető lenne, hogy a régi változatban ragadt modellek is frissülnek a beépített webkamerát és Mini DisplayPort-csatlakozót tartalmazó változatra. Ennek ütemezése azonban kérdéses, hiszen az új DisplayPort elterjedése előtt nem lenne érdemes teljesen száműzni a régi változatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról