Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 23. 16:36

Csődöt jelentett a Qimonda, Európa egyetlen memóriagyártója

Nem sikerült megmenteni a Qimondát, így az Infineon memóriagyártó részlegéből létrejött cég ma bejelentette a fizetésképtelenséget. Decemberben még úgy tűnt, az egyetlen európai memóriagyártó túlélését garantálja az a 325 millió eurós hitel, amelyet részben Szászország tartomány, részben egy portugál bekfetetési bank, részben pedig az anyavállalat Infineon folyósított volna, azonban azóta sem sikerült nyélbe ütni a részleteket és elfogyott az idő -- meg a pénz.

[HWSW] Nem sikerült megmenteni a Qimondát, így az Infineon memóriagyártó részlegéből létrejött cég ma bejelentette a fizetésképtelenséget. Decemberben még úgy tűnt, az egyetlen európai memóriagyártó túlélését garantálja az a 325 millió eurós hitel, amelyet részben Szászország tartomány, részben egy portugál bekfetetési bank, részben pedig az anyavállalat Infineon folyósított volna, azonban azóta sem sikerült nyélbe ütni a részleteket és elfogyott az idő -- meg a pénz.

A német gazdasági minisztérium szóvivője szerint a Qimonda nem tudott működőképes üzleti modellt felmutatni és a bankok nem voltak hajlandóak vállalni annak kockázatát, hogy elveszítsék a pénzüket. A müncheni központú cég már decemberben figyelmeztetett, hogy amennyiben nem sikerül rövid úton stratégiai partnert vagy vevőt szereznie, 2009 elejére elfogy a mindennapi működéshez szükséges pénz. Ráadásul a vállalatnak továbbra is rengeteg erőforrást kellene ölnie fejlesztésekbe annak érdekében, hogy versenyképes maradhasson a piacon.

A DRAM-ipar két éve húzódó folyamatos mélyrepülése hatalmas, összesen közel 10 milliárd dolláros veszteséget okozott a vállalatoknak, melyek túlzott kapacitásokat építettek ki a ténylegesnél jelentősen magasabb kereslettel számolva. Sem az ipar, sem az elemzők nem látták előre a jelenleg kialakult helyzetet, melyet maguknak a vállalatoknak a rendkívül agresszív magatartása váltott ki. 2007 eleje óta a DDR2-chipek árai a tizedére estek vissza, a gyártók egy ideje már önköltségi ár alatt adnak túl a chipeken, ami rövid távon komoly veszteségeket okoz, hosszú távon pedig egész cégek létét fenyegeti. Iparági megfigyelők szerint a Samsungon kívül a többi memóriagyártó már idén komoly likviditási zavarba kerülhet.

A Qimonda további működéséhez friss tőkére lenne szükség, a mentőcsomag azonban már egy függőben levő 280 millió eurós állami hitellel együtt sem lenne elegendő ahhoz, hogy a chipgyártó életben maradjon. A Wall Street Journal úgy tudja, legalább 300 millió euró hiányzik a túléléshez, a pénzügyi krízist követően elapadó hitelforrásokból azonban gyakorlatilag lehetetlennek látszik ennek biztosítása.

A cég vezetői nem adtak tájékoztatást a Qimonda készpénzállományáról. A tavaly harmadik negyedév végén a vállalatnak már csak 432 millió eurója maradt, és noha az év végén a cég eladta 35,6 százalékos részesedését a tajvani Intorerában, ami 310 millió eurót hozott a konyhára, úgy tűnik ezt a időközben fel is élte. A csődvédelem alatt a Qimonda átszervezésekre készül, azonban ezekről egyelőre nem adott tájékoztatást mint ahogy arról sem, hogy mi lesz a dolgozókkal. A világszerte 12 ezer főt foglalkoztató cég alkalmazottainak fele a rendkívül magas bérköltségeiről ismert Németországban, Münchenben és Drezdában dolgozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról