Szerző: Bizó Dániel

2009. január 16. 15:16

Politikai átszervezések a Samsung Electronicsnál

[Korea Times/HWSW] Átszervezi magát a Samsung Electronics, a korábbi négy divízióból kettő lesz. A dél-koreai óriás átalakulásában a válság inkább véres kardként szolgál a hatalmi pozícióharcban, semmint elsődleges indokként. Koreai vélemények szerint ezzel megkezdődött a híres, majd korrupciós botrányba belebukott korábbi vezér fiának hatalomra emelkedése.

[Korea Times/HWSW] Átszervezi magát a Samsung Electronics, a korábbi négy divízióból kettő lesz. A dél-koreai óriás átalakulásában a válság inkább véres kardként szolgál a hatalmi pozícióharcban, semmint elsődleges indokként. Koreai vélemények szerint ezzel megkezdődött a híres, majd korrupciós botrányba belebukott korábbi vezér fiának hatalomra emelkedése.

A Samung Electronics az elmúlt években négy üzleti egységből épült fel. Félvezetőgyártőként a világ legnagyobb DRAM- és flash-memóriagyártójává nőtte ki magát, valamint jelentős jelenléttel bír a beágyazott processzorok piacán is, ahogyan az LCD-paneleket termelő részleg is a csúcson található. A fogyasztóelektronikai részleg a monitorokért, televíziókért, számítógépekért, multimédiás lejátszókért, nyomtatókért és a többi végfelhasználói termékért felel, míg a telekommunikációs részleg lényegében a mobiltelefonok értékesítéséből áll.

Ezeket most két csoportba szervezi a Samsung, mépedig a félvezető- és LCD-gyártás kerül egy ernyő alá, míg az összes Samsung-márkás végfelhasználói termék egy másikba. A komponens divíziót a vállalat jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Lee Yoon-woo felügyeli majd, míg a végtermékért felelős egységet az a Choi Gee-sung vezet majd, aki a világ legnagyobb tévémárkájává tette a Samsungot, majd a Nokia mögé a második helyre tornázta fel a céget a mobilpiacon.

Choi keze alatt egyúttal megszűnhet a mobiltelefonos és multimédiás részlegek közötti civakodás is, amit az egymással folytatott versengés okozott, ahogyan a rivális márkáknak is szállító komponensgyártás kapcsán is várhatóan rendeződnek a belső viták, és a várakozások alapján kiegyensúlyozottabbá, egyúttal versenyképesebbé válhat a vállalat. A hasonló, akár egyes részlegek versenyképességét bénító politikai harcok különösen jellemzőek a távol-keleti konglomerátumokra, mikor ellentétes érdekekkel rendelkező piacokon egyszerre van jelen a cég.

Lee és Choi egyaránt Lee Jae-yong bizalmasai, aki az országban és üzleti életben ismert Lee Kun-hee egyetlen fia. Lee Kun-hee hosszú időn át szolgált a Samsung Electronics élén, és egy olcsó, silány minőségű terméket ontó, lenézett vállalatból a világ egyik legértékesebb márkáját faragta, a fogyasztói elektronikai piacon maga alá gyűrve a Sonyt is, míg félvezetőgyártásban a második legnagyobb vállalattá nőtte ki magát az Intel mögött, összes riválisát maga mögött hagyva. Lee karrierjének azonban tavaly egy csúnya politikai korrupciós botrány véget vetett, aminek során bírók, ügyészek és politikus lefizetésére derült fény. Lee most akár hét év börtönnel is szembenézhet.

Az átszervezések egyik vezéráldozata a félvezetőrészleget naggyá tévő Hwang Chang-gyu is, aki többek között önkényesen maga után Hwang-törvénynek hívta a cég azon képességét, hogy évente megduplázza a NAND flash chipek kapacitását. A félvezetőrészleg azonban a DRAM- és NAND-piac együttes összeomlásával dollármilliárdokat vesztett, a nyereség eltűnt, így megnyílt az út többek közt Hwang elmozdításához is, ahogyan az LCD-panelüzletágat is könnyedén le lehet fejezni a jelenlegi piaci körülmények közepette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról