Szerző: Koi Tamás

2009. január 19. 11:27

Kihagyhatatlan lehetőséget jelent a válság a Huawei számára

A tavalyi év második felére jellemző kedvezőtlen gazdasági helyzet a telekommunikációs piac szinte összes szereplője számára visszaesést, esetenként súlyos veszteségeket hozott, egyben lehetőséget adott az olcsóbb alternatívákat kínáló távol-keleti gyártóknak a felzárkózásra. Ilyen gyártó kínai Huawei Technologies is, mely a 2008-as esztendőt rekordnövekedéssel és árbevétellel zárta.

[HWSW] A tavalyi év második felére jellemző kedvezőtlen gazdasági helyzet a telekommunikációs piac szinte összes szereplője számára visszaesést, esetenként súlyos veszteségeket hozott, egyben lehetőséget adott az olcsóbb alternatívákat kínáló távol-keleti gyártóknak a felzárkózásra. Ilyen gyártó kínai Huawei Technologies is, mely a 2008-as esztendőt rekordnövekedéssel és árbevétellel zárta.

Közel 17 milliárd dolláros árbevételt ért el 2008-ban Kína legnagyobb telekommunikációs eszközöket gyártó cége, a Huawei Technologies, melyet 2007-es eladásai alapján a piac ötödik legnagyobb szereplőjeként tartottak nyilván. A cég éves szinten mintegy 36 százalékkal tudta növelni eladásait, miközben legnagyobb konkurensei (például az Alcatel-Lucent, az Ericsson vagy a Cisco) alig bővítették piacukat, netán veszteségesen működtek. A Huawei egyik jelentős riválisa, a Nortel Networks épp a múlt héten jelentett csődöt, miután évek óta képtelen volt nyereséget termelni.

A kínai gyártó számos telekommunikációs cég, illetve szolgáltató szerződéses beszállítója: a vállalat 2008-ban 23,3 milliárd dollár értékben kötött szerződést partnereivel, ez 46 százalékos növekedést jelent a 2007-es 16 milliárd dollárhoz képest. A húsz évvel ezelőtt alapított Huawei olcsó megoldásai korábban elsősorban az anyaországban és néhány fejlődő országban számítottak közkedveltnek, a gyártó azonban mostanra az Egyesült Államokban és Európában is sikeressé tudott válni.

Így a Huawei egyik újdonsült stratégiai partnere lett nemrég a svéd TeliaSonera, mely a világon elsőként jelentette be, hogy megkötötte a beszállítói szerződéseit az induló, stockholmi és oslói 4G-hálózatokhoz. A svéd főváros hálózatához az Ericsson, a norvég fővároséhoz pedig a Huawei szállíthatja a kiépítéshez szükséges eszközöket.

A kínai beszállító kedvező árú mobilhálózati megoldásai és előfizetői végberendezései Magyarországon is népszerűek: a Vodafone Magyarország tavalyelőtt kötött együttműködési megállapodást a Huawei Technologies-szel, melynek eredményeként a telekommunikációs szolgáltató egy éven belül gyakorlatilag a teljes 3G-s infrastruktúráját lecserélte, így a Nokia Siemens Networks által szállított bázisállomásokat a Huawei megoldásai váltották a cégnél. A Huawei végberendezései (kártyamodemek és USB-s modemek) mindhárom hazánkban működő mobilszolgáltató kínálatában megtalálhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról