:

Szerző: Bizó Dániel

2009. január 27. 18:26

A Fujitsu áprilistól nem foglalkozik tovább HDD-fejekkel

A Fujitsu elhagyja a merevlemez fejegységek fejlesztését és gyártását, közölte ma a japán vállalat. A lépés egy átfogó stratégiai újraértékelés eredménye. Bár ez még nem szükségszerűen jelenti a merevlemezüzlet elhagyását, a fejegységek a merevlemeztechnológia lelkét adják, vagyis drasztikusan lecsökkent a cég mozgástere abban, hogy megkülönböztesse magát versenytársaitól -- középtávon azonban szinte biztosan elhagyja a területet.

[HWSW] A Fujitsu elhagyja a merevlemez fejegységek fejlesztését és gyártását, közölte ma a japán vállalat. A lépés egy átfogó stratégiai újraértékelés eredménye. Bár ez még nem szükségszerűen jelenti a merevlemezüzlet elhagyását, a fejegységek a merevlemeztechnológia lelkét adják, vagyis drasztikusan lecsökkent a cég mozgástere abban, hogy megkülönböztesse magát versenytársaitól -- középtávon azonban szinte biztosan elhagyja a területet.

A merevlemez fejegységekkel foglalkozó üzletágat március 31-ével szűnik meg létezni. A fejlesztéssel és gyártással a cég naganói létesítménye foglalkozott. A mintegy 360 alkalmazottat a Fujitsu nem bocsátja el, hanem a konglomerátum más területeire csoportosítja át. A Naganóban folytatott egyéb tevékenységeket, mint például a szerveralaplapok és telekommunikációs berendezések gyártása, nem érinti a döntés. A világon mindössze 6 HDD-gyártó létezik, sorrendben a Seagate, a Western Digital, a Hitachi GST, a Samsung Electronics, a Toshiba és a Fujitsu. A piac nagysága az iSuppli becslése szerint tavaly mintegy 600 millió darab meghajtó volt.

A Fujitsu tavaly decemberben erősítette meg azokat az értesüléseket, hogy a vállalat jelentős átalakuláson esik át, amelynek keretén belül átalakítja hardver- és félvezetőgyártási tevékenységét, a közvetlen termékértékesítés helyett a nagyobb nyereségtartalmú megoldászállításra koncentrál, és megszabadul a veszteségesen működő divízióktól. Márpedig a a Fujitsu számára a merevlemezgyártás veszteséges, és amennyiben megtartanák a részleget, a veszteség egyre csak nőne. A márciusban véget érő pénzügyi évben a részleg több mint 100 millió dollár deficitet halmoz fel várhatóan.

A Nikkei japán üzleti napilap úgy tudja, a Toshiba és a Fujitsu között előrehaladott tárgyalások folynak a merevlemezes üzletágak összeolvasztásáról. A fejegységekkel foglalkozó részleg eladása azt sejteti, hogy a Toshiba egységes fejtechnológiával lépne fel, és a Fujitsu megszerzésével méretgazdaságosságát és piaci jelenlétét fokozná. A Nikkei szerint hamarosan a nyilvánosság elé áll a két cég, mikoris bejelentik, a Fujitsu két HDD-gyára és az értékesítési csapatok a Toshibához kerülnek. A vételár valószínűleg 335-450 millió dollár közé esik. Egy sikeres tranzakcióval a Toshiba megerősítené szerepét a mobil merevlemezek területén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.