:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 22. 08:38

Lassította, de nem fékezte le teljesen az Apple növekedését a válság

Történetében először ért el 10 milliárd dollárnál nagyobb bevételt az Apple. A vállalat negyedik naptári negyedévre eső első pénzügyi negyedéves eredményei a gazdasági krízis ellenére növekedtek, azonban az előrejelzés váratlanul óvatos. Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet közben a Steve Jobs egészségi problémáival kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülését vizsgálja.

[HWSW] Történetében először ért el 10 milliárd dollárnál nagyobb bevételt az Apple. A vállalat negyedik naptári negyedévre eső első pénzügyi negyedéves eredményei a gazdasági krízis ellenére növekedtek, azonban az előrejelzés váratlanul óvatos. Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet közben a Steve Jobs egészségi problémáival kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülését vizsgálja.

Az egész világot sújtó recesszió ugyan láthatóan hatott az Apple-re is, azonban a cég bevétele és nyeresége egyaránt növekedni tudott a negyedik negyedévben. A december 27-én véget ért három hónap során a vállalat forgalma 5,8 százalékkal 10,17 milliárd dollárra nőtt, nettó nyeresége pedig 1,5 százalékkal 1,61 milliárd dollárra dagadt. Egy évvel korábban a vállalat bevétele még 35 százalékkal nőtt, nyeresége pedig 58 százalékkal duzzadt. A piac mindenesetre pozitívan értékelte az Apple számait, a bejelentés után az árfolyam 8 százalékkal emelkedett.

Friss MacBook
Az Apple csendben frissítette fehér MacBookját, amelyben mostantól 999 dolláros alapáron 2 GHz-es Core 2 Duo processzor, 2 gigabájt memória és GeForce 9400M grafikus chip teljesít szolgálatot. A merevlemez kapacitása 120 gigabájt és a DVD-újraíró sem feláras extra
A cég 2,5 millió PC-t értékesített, 9 százalékkal többet mint egy évvel korábban. A bővülés elsősorban a vadonatúj, alumíniumházas, "unibody" MacBook sikerének köszönhető. iPhone-ból 4,4 millió fogyott, 88 százalékkal mint egy évvel korábban, iPodból pedig 22,7 milliót adtak el, ami 3 százalékos növekedés. A számok mögé nézve azonban negatív tendenciák is látszanak. Az iPhone 3G-ből például 37 százalékkal kevesebb fogyott mint a megelőző negyedévben, az iPod-eladások pedig darabszám alapján ugyan nőttek, de érték alapján 16 százalékkal visszaestek.

A januári negyedévre vonatkozó kilátások azonban nem fényesek. A vállalat 7,6 és 8 milliárd dollár közötti bevételt remél, elemzők átlagosan 8,2 milliárdra számítottak. A tavalyi első negyedévben az Apple 7,51 milliárdos forgalmat ért el, vagyis a prognózis szerint az idei forgalom lényegében változatlan lesz a tavalyihoz képest.

Az Értépapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC) eközben vizsgálatot indított annak feltárására, az Apple vajon törvényesen járt-e el, amikor Steve Jobs elnök-vezérigazgató egészségi problémáit nyilvánosságra hozta. Amint arról a HWSW is beszámolt, január elején Jobs bejelentette, hogy a hormonháztartásával kapcsolatos problémák viszonylag egyszerűen kezelhetők és továbbra is a cég élén maradt, majd pár nappal később közölte, hogy féléves szabadságra megy, mivel az egészségi gondjai bonyolultabbak a vártnál.

Az amerikai törvények nem követelik meg a cégektől, hogy a vezetőik egészségi problémáit nyilvánosságra hozzák, azonban ha ezt mégis megteszik, a kiadott információknak pontosaknak kell lenniük. Az Apple részvényesei közül sokan azonban úgy vélik, a vállalat elhallgatja Jobs valódi állapotát. Az elmúlt hetekben számos találgatás látott napvilágot arról, vajon mi lehet Jobs baja, sokan arra tippelnek, hogy a 2004-ben legyőzött hasnyálmirigy-rákja tért vissza. Sem az Apple, sem a SEC nem kommentálta a hírt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.