:

Szerző: Bizó Dániel

2009. január 20. 13:37

Újra puhatolózik a Yahoo! körül a Microsoft

[New York Times/HWSW] Jerry Yang alapító és elnök-vezérigazgató távozásával úgy tűnik, megnyílt az út a Yahoo! és a Microsoft újbóli közeledése előtt. Múlt héten a két cég felsővezetői informális keretek közt több alkalommal is találkoztak a New York Times értesülései szerint.

[New York Times/HWSW] Jerry Yang alapító és elnök-vezérigazgató távozásával úgy tűnik, megnyílt az út a Yahoo! és a Microsoft újbóli közeledése előtt. Múlt héten a két cég felsővezetői informális keretek közt több alkalommal is találkoztak a New York Times értesülései szerint.

Yang eltávolítását követően lényegében két hónapig fejetlen maradt a Yahoo!, majd múlt héten az Autodesk korábbi vezetője, Carol Bartz állt ki a cég élére. Steve Ballmer, a Microsoft vezére gyakorlatilag azonnal találkozott Bartzcal, a megbeszélés részleteiről azonban semmit nem tudni egyelőre, valószínűleg Bartzot kívánta felmérni a szoftveróirás első embere. Ballmer azóta Roy J. Bostock, a Yahoo! igazgatótanácsának elnökével is beszélt személyesen, többet azonban erről a találkozóról sem lehet jelenleg tudni.

Bartz nyilvánosan elismerte, hogy a Yahoo! keresőüzletágának értékesítése, vegyesvállalkozásba szervezése, vagy bármilyen azzal kapcsolatos megállapodás az egyik legnagyobb stratégiai kérdés jelenleg. A Yahoo! részvényeseit minden bizonnyal továbbra is érdekelné a teljes vállalat eladása is, Ballmer ugyanakkor számos alkalommal leszögezte, hogy ez a lehetőség már nem érdekli. Mindeközben a Yahoo! tárgyalásokat folytat a Time Warnerrel az AOL esetleges beolvasztásáról.

Lassan egy éve, hogy a Microsoft története legnagyobb felvásárlását próbálta végrehajtani a Yahoo!-ra tett kéretlen ajánlatával, ami a Google elleni harcot szolgálta volna. A dotkom-cég menedzsmentje azonban ellenállt, végül hónapokon át húzódó huzavonát és kommunikációs harcot követően a Microsoft visszalépett, mivel úgy látta, ellenséges manőverrel sem tudja épségben, vagyis értékes állapotban megszerezni -- Redmond úgy látta, Yang és csapata inkább tönkretenné az egészet, semmint a Microsoft kezére jusson a Yahoo!.

[+] Távozik a Yahoo! éléről Jerry Yang

Yang és az igazgatótanács magatartása miatt a magukat jogosan megkárosítottnak érző részvényesek felemelték hangjukat, majd a hatalmi csatározások látszólagos elülését követően beütött a mennykő: éppen a Yahoo! forgalmának háromnegyedét adó Egyesült Államokban sújtott le elsőként és a legnagyobb erővel a gazdasági krízis. A gyenge harmadik negyedéves számok közzétételét követően Yang teljesen védtelenné vált, és utód kinevezése nélkül volt kénytelen lemondani az általa gründolt vállalat éléről. A Microsoft felvásárlási árához képest a Yahoo!-részvényesek összesen nagyjából 30 milliárd dollárt szalasztottak el, ennyivel ér jelenleg kevesebbet a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.