:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 8. 12:22

Újabb elbocsátások az IT-iparban: leépít az EMC, a Lenovo és a Dell is

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves előzetes eredményeit az EMC. Bár a tárolóeszközök vezető gyártója hozta a várakozásoknak megfelelő pénzügyi adatokat, a cég elbocsát 2400 alkalmazottat. A Lenovo a válság miatt 2500 dolgozónak mond fel Kínán kívül, a Dell pedig 1900 munkást bocsát el. A TDK 8 ezer alkalmazottnak mond fel.

[HWSW] Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves előzetes eredményeit az EMC. Bár a tárolóeszközök vezető gyártója hozta a várakozásoknak megfelelő pénzügyi adatokat, a cég elbocsát 2400 alkalmazottat. A Lenovo a válság miatt 2500 dolgozónak mond fel Kínán kívül, a Dell pedig 1900 munkást bocsát el. A TDK 8 ezer alkalmazottnak mond fel.

Az elhúzódó válság hatásaitól tartva a Lenovo a dolgozók 11 százalékának, mintegy 2500 alkalmazottnak mond fel, egyes vezetők fizetését pedig 30-50 százalékkal csökkenti a költségtakarékosság érdekében, illetve a marketing- és egyéb kiadások is megvágja. Sokkal drasztikusabb képet fest a helyzet azonban, ha figyelembe vesszük, az elbocsátások kizárólag Kínán kívül történnek, ahol nagyjából 7200 embert alkalmaz a cég, vagyis az alkalmazottak 35 százalékát bocsátják el. A vállalat az átszervezésektől és a leépítéstől évi 300 millió dolláros megtakarítást vár a 2009. április 1-én kezdődő pénzügyi évben, a kapcsolódó költségek azonban a jelenlegi negyedévben 150 millió dollárt tesznek ki.

A világ második legnagyobb PC-gyártója, a Dell is kénytelen szorosabbra húzni a nadrágszíjat, a cég az írországi Limerickben található üzemében 1900 munkásnak mond fel, hogy csökkentse a kiadásait. A vállalat Írországban összesen 4300 alkalmazottat foglalkoztat, ezek közel fele kerül utcára a válság miatt. A limericki Dell-gyárban PC-ket és szervereket szerelnek össze, a termelés 2010 elejére itt teljesen leáll, a gyártást Lengyelországba, illetve a Távol-Keletre viszik. "Ez egy nehéz döntés, de a legjobb a Dell számára" -- mondta Sean Corky, a cég európai működésért felelős vezetője. Az európai logisztikai központ továbbra is Írországban marad.

Az EMC negyedik negyedéves bevétele elérte a 4 milliárd dollárt, ami új rekord a vállalat történetében. A válság ellenére a cégek továbbra is költenek adattárolási berendezésekre és szoftverekre, valamint virtualizációs megoldásokra -- a virtualizációs piacot vezető VMware az EMC többségi tulajdonában levő vállalatként működik. Annak ellenére, hogy az EMC negyedik negyedéves bevétele 4 százalékkal nőtt, a cég átszervezésekről és elbocsátásokról döntött, amelyek 2400 alkalmazottat érintenek az Information Infrastructure divízióban.

Az átszervezések során főleg adminisztratív munkatársakat bocsátanak el, emellett csökkentik a vezetők létszámát, visszavágják a szerződéses megbízottak számát és megnyirbálják az utazási kiadásokat is, a befektetéseket pedig a nagyobb növekedést ígérő projektekre és piacokra koncentrálja az EMC -- áll a tegnap kiadott közleményben.

A Magyarországon főleg írható CD-iről, DVD-iről ismert, az iparban az elektronikai alkatrészei (ellenállások, kondenzátorok, vezérlők, tápegységek, tekercsek, stb.) miatt kedvelt japán TDK nem kevesebb mint 8 ezer dolgozójától kénytelen megválni, és bezárja négy üzemét. A vállalat a legutóbbi negyedévben a jen váratlan erősödése és a megrendelések elmaradása miatt eddigi legnagyobb veszteségét volt kénytelen elkönyvelni. A márciusban véget érő pénzügyi évre 673 milliárd jen bevétel mellett 28 milliárd jenes (300 millió dolláros) veszteséget vár a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.