:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 7. 13:24

Újévi fogadalmak informatikai vezetőknek 2009-re

Bár pár napja már elmúlt Újév, a Gartner tanácsadócég most hozta nyilvánosságra azokat a fogadalmakat, amelyeket ha az informatikai vezetők teljesítenek, hasznára válna a vállalatuknak. A pénzügyi krízis után, a recesszió küszöbén sokmindent ideje lenne felülvizsgálni, az önelemzés pedig kapóra jöhet az IT-részlegeknek is.

[HWSW] Bár pár napja már elmúlt Újév, a Gartner tanácsadócég most hozta nyilvánosságra azokat a fogadalmakat, amelyeket ha az informatikai vezetők teljesítenek, hasznára válna a vállalatuknak. A pénzügyi krízis után, a recesszió küszöbén sokmindent ideje lenne felülvizsgálni, az önelemzés pedig kapóra jöhet az IT-részlegeknek is.

Ne bújj el!

Az informatikai vezetőknek sem a feletteseik, sem a beosztottjaik elől nem szabad elbújniuk ezekben a nehéz időkben -- mindenki megnyugtató válaszokat akar kapni, különben bizonytalanság telepedik a cégre, ami egyértelműen fékezi a teljesítményt. A beosztottaknak látniuk kell, hogy az IT-vezető jelen van, a Gartner szerint a rendszeres személyes megbeszélések számát duplájára kell növelni.

Ne veszítsd szem elől a hosszú távú célokat!

Mindenki azt várja 2009-ben a vezetőkről, hogy gyors és határozott döntéseket hozzanak. Nagy lesz a kísértés, hogy hosszú távon eredményt hozó projektekben vagy területeken hajtsanak végre leépítéseket vagy költségcsökkentéseket. Az IT-vezetőknek azonban nem szabad olyan dolgozókat elküldeniük, akikre hosszabb távon szükségük van, csak azért, mert rövid távon nem szakítható le a munkájuk gyümölcse. A megoldás egy átszervezés lehet, ezeket az embereket átmenetileg át lehet irányítani rövid távon megtérülő projektekre.

Ne te légy a szabályt erősítő kivétel!

Feszültséggel teli időkben felértékelődik a példamutatás fontossága, és ez igaz az informatikai vezetőkre is. Ha a cég éppen meghúzni készül a nadrágszíjat, esetleg dolgozókat bocsát el, nem ildomos folyosón a vadonatúj vállalati okostelefonnal villogni és a feltétlen szükséges üzleti utakon a turistaosztályra szóló repülőjegy is megteszi majd. Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára sem, a felesleges garasoskodás megijesztheti a dolgozókat.

Tartsd rajta a szemed a tehetségeken!

A recesszió miatt mindenütt elbocsátások várhatók, ez remek alkalom lehet minden IT-vezető számára, hogy néhány tehetséges dolgozóval erősítse a csapatát. Még egészen kivételes képességű szakemberek is utcára kerülhetnek a válság nyomán, akiknek a megszerzésével a cég sokat nyerhet, de ennek érdekében lépéseket kell tenni. A Garner szerint a vezetőknek fel kell használnia a kapcsolati rendszerüket annak felderítésére, hol találhatók meg a tehetségek. 2009-ben viszonylag "olcsón" lehet majd kiváló munkaerőhöz jutni.

Kezdd el használni a közösségi eszközöket!

Az informatikai vezetőknek nem elég a csapatuk tagjait arra bátorítaniuk, hogy használják a modern webes közösségi eszközöket és szolgáltatásokat, hanem maguknak kell jó példával elöl járniuk ebben. Ha sikerül ezeket meghonosítani a cégnél, javulhat a vállalat belső kommunikációja, új ötletek születhetnek, a cégkultúra újult erőre kaphat, blogok írása vagy a fórumokon való aktív részvétel pedig a márka ismertségére, a cég elismertségére, a vállalat arculatára lehet jó hatással.

Kezdj el komolyan gondolkodni a cloud computingon!

A cloud computing ma még sokak számára ismeretlenül csenghet, a Gartner és más piacelemzők, megfigyelők szerint azonban ez egy meghatározó trend lesz, amelyre mindenképp oda kell figyelni. A Gartner nem mást állít, mint hogy 10 év múlva a vállalatok informatikai infrastruktúrájának alapját jórészt cloud-megoldások adják majd, ezért a vezetőknek idejekorán meg kell ismerkedniük ezzel a technológiával. Időt kell szánniuk a cloud computing elméleti áttekintésére, aztán meg is kell mártózniuk benne.

"Ha még nem tetted volna meg, 2009-ben mindenképp indíts el egy kicsi, kísérleti jellegű cloud-alkalmazást" -- tanácsolja Mark Raskino, a Gartner alelnöke. "Keresd meg azokat a területeket, ahol segítségedre lehet a cloud computing, legyen szó akár szolgáltatásként igénybevett szoftverről, webes irodai alkalmazásról vagy akár webre történő adatmentésről."

Tartsd rajta a szemed az új technológiákon!

Az biztos, hogy 2009-ben az informatikai vezetőknek sok dolga lesz, de a Gartner szerint elengedhetetlenül fontos, hogy eközben ne veszítsék szem elöl a legújabb technológiai trendeket, az újdonságokat. Vannak olyan technológiák, amelyek megismeréséhez vagy megtapasztalásához még külön ráfordított idő sem kell, mert beilleszthetők a napi munkába, ilyen például a böngésző lecserélése Google Chrome-ra, a YouTube használata alapértelmezett keresőként egy napig, a HD videkonferencia vagy egy e-book olvasó kipróbálása.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.