Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 28. 16:52

A rekordnegyedév ellenére sem fenékig tejfel az élet az EMC-nél

Története során először ért el 4 milliárd dollárnál magasabb negyedéves bevételt az EMC. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója korábban 21 negyedéven keresztül tudod stabil, kétszámjegyű növekedést felmutatni, ennek azonban most vége szakadt. A 2009-es kilátások bizonytalanok.

[HWSW] Története során először ért el 4 milliárd dollárnál magasabb negyedéves bevételt az EMC. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója korábban 21 negyedéven keresztül tudod stabil, kétszámjegyű növekedést felmutatni, ennek azonban most vége szakadt. A 2009-es kilátások bizonytalanok.

2008 utolsó három hónapjában az EMC 4,02 milliárd dolláros forgalom mellett 288 millió dollár nettó nyereséget ért el mindössze. A forgalom éves szinten 8 százalékkal bővült, a profit azonban visszaesett, amelynek oka a korábban bejelentett átszervezéssel és 1400 fős leépítéssel kapcsolatos költségekben keresendő. Ezt figyelmen kívül hagyva az EMC eredménye 646 millió dollár volt, ami 7 százalékkal magasabb 2007 negyedik negyedévének eredményénél.

Korábban úgy tűnt, az adattárolási megoldásairól ismert EMC-t elkerüli a válság, mivel a cégek továbbra is rengeteg adatot hoznak létre és kénytelenek tárolni. A társaság kimutatása alapján azonban a hardverértékesítés forgalma 1,75 milliárd dollárt volt csupán, ami mindössze 5 százalékos éves növekedésnek felel meg. A szoftverlicenc-árbevétel eközben 1,05 milliárd dollárról 1,02 milliárd dollárra olvadt, jó hír ugyanakkor, hogy a szoftverkövetésből származó bevétel 472 millió dollárról 588 millióra emelkedett. Az EMC-t a többségi tulajdonában levő VMware húzta ki a bajból, a virtualizációs piac éllovasának árbevétele negyedével múlta felül az egy évvel korábbit, az egy részvényre jutó nyeresége pedig másfélszeresére ugrott.

Nem tett közzé részletes, 2009-es évre vonatkozó előrejelzést a vállalat. A hivatalos közlemény szerint az informatikai piac enyhe zsugorodása várható idén, azonban az EMC a saját területein az átlagosnál jobb teljesítményt, több költést vár. A cég vezetői szerint 2009 második felében már a növekedés jelei mutatkoznak majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról