:

Szerző: Bizó Dániel

2009. január 19. 11:56

Leépítések és újabb súlyos leírás az AMD-nél

Jelentős elbocsátásokat és a bérek csökkentését jelentette be az AMD az elmúlt pénteken, napokkal negyedik negyedéves jelentésének közzététele előtt. A vállalat ezenkívül újabb értékvesztést könyvelt el az ATI felvásárlása kapcsán, így garantált, hogy a negyedévben kimutatott veszteség igen súlyos lesz.

[HWSW] Jelentős elbocsátásokat és a bérek csökkentését jelentette be az AMD az elmúlt pénteken, napokkal negyedik negyedéves jelentésének közzététele előtt. A vállalat ezenkívül újabb értékvesztést könyvelt el az ATI felvásárlása kapcsán, így garantált, hogy a negyedévben kimutatott veszteség igen súlyos lesz.

A processzorgyártó alkalmazottainak 9 százalékát bocsátja el a jelenleg folyó első negyedév végére, ez 900 ember lapátra kerülését, és további 200 lemorzsolódását, valamint a mobiltelefonos chipekkel foglalkozók leválasztását takarja. Ezzel párhuzamosan 5-10 százalékkal csökkennek a fizetések a beosztottak körében, de nem kivételeznek a felsővezetőkkel sem, Dirk Meyer elnök-vezérigazgató és Hector Ruiz is 20 százalékkal kevesebbet vihet haza a hónap végétől. Ez a létszámcsökkentés egy újabb hulláma, az előző leépítésekben 600 embertől szabadult meg a cég. A háttérben a vállalat processzor- és chipsetforgalmának csökkenése áll, ami az Intel termékeinek fölénye és a gazdasági válsággal hirtelen lezuhant kereslet együttes hatása magyaráz.

A működési költségek visszaszorítása mellett az AMD újabb hatalmas értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni az ATI felvásárlásával megszerzett eszközök nyilvántartásában. Az AMD most 622 millió dolláros leírást szenvedett el, így lényegében összesen már mintegy 3,1 milliárd dolláros túlfizetést ismert be az ATI 5,4 milliárd dolláros vételárából. A veszteség készpénzmozgással már nem jár, hiszen az a felvásárláskor, 2006-ban már megtörtént. Az AMD piaci értéke, a beolvasztott ATI-val együtt jelenleg 1,4 milliárd dollár.

Az AMD sorozatban immár tizedszerre fog a héten veszteséget jelenteni, lényegében azóta, hogy az Intel 2006 őszére elárasztotta a piacot Core mikroarchitektúrára épülő termékeivel. Az AMD 2007-et 3,4 milliárd dolláros veszteséggel zárta, a tavalyi első kilenc hónapban pedig további 1,7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el. A negyedik negyedévvel együtt ez 2008 egészére a negatívum valószínűleg meghaladja majd a 2,5 milliárd dollárt, és a jelenlegi gazdasági környezetben vélhetően idén is tovább halmozódik majd.

A harmadik negyedév pedig még kifejezetten jól sikerült a gyártás kiszervezésével alapvető stratégiai átalakuláson áteső vállalat számára, üzemi szinten nyereséget volt képes felmutatni. Az októberben kitört pénzügyi válság azonban térdre kényszerítette a legfontosabb amerikai és európai piacokat, ami láthatóan keresztülhúzta az AMD korábbi számításait, melyek alapján üzemi szinten nyereségessé kívánt válni 2008 második felében. Az ATI Radeonok előretörése nem tudja ellensúlyozni a processzorgyártás gyengélkedését, ugyanis a grafikus részlet sokkal kisebb forgalmat bonyolít, és nyereségtartalma is alacsonyabb.

[+] Eltűnt az Intel nyeresége

Az Intel negyedéves jelentésében úgy fogalmazott, a várt extra kereslet eltűnt az ünnepi szezonra, így az értékesítési csatornákban felhalmozott készletek miatt a cég processzorai iránti igény drámaian, ötödével visszaesett. Ezt a cég korábbi nyereségének nagyjából fele bánta. Ahogyan pedig a mondás tartja: mikor az Intel tüsszent, az AMD elkapja az influenzát, vagyis gyászos számokra lehet számítani csütörtökön, mikor a vállalat közzéteszi jelentését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.