Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 24. 10:27

Soha nem volt még ekkora első negyedéves bevétele az EMC-nek

Akvizíciós költségek miatt csökkent az EMC eredménye a legutóbbi negyedévben, de a vállalat bevétele már majdnem öt éve kétszámjegyű százalékos növekedést mutat. Joe Tucci elnök-vezérigazgató szerint a gazdasági környezet valóban kihívásokkal terhelt, és az év legfontosabb kérdése, hogy vajon a körülmények hogy alakulnak.

[HWSW] Akvizíciós költségek miatt csökkent az EMC eredménye a legutóbbi negyedévben, de a vállalat bevétele már majdnem öt éve kétszámjegyű százalékos növekedést mutat. Joe Tucci elnök-vezérigazgató szerint a gazdasági környezet valóban kihívásokkal terhelt, és az év legfontosabb kérdése, hogy vajon a körülmények hogy alakulnak.

Az EMC az első negyedévben 3,47 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, ami éves szinten 17 százalékos bővülésnek felel meg. A nyereség ugyanakkor 312,6 millió dollárról 268,8 millió dollárra esett vissza, amelynek oka egy akvizíciókkal kapcsolatos 79,2 millió dolláros egyszei költség. Az egyszeri tételeket kiszűrve az EMC részvényenkénti profitja 477,3 millió dollár, azaz részvényenként 23 cent volt, ami éves szinten 28 százalékos növekedésnek felel meg és messze felülmúlta az elemzők 16 centes prognózisát.

2007 első negyedévével összehasonlítva az EMC adattárolási rendszerek értékesítéséből származó bevétele 10 százalékkal nőtt, és ezzel a teljes forgalom 41 százalékát adta. A csúcskategóriás Symmetrix rendszerek forgalma 8 százalékkal emelkedett, a Clariion vonal 19 százalékot nőtt, a Celerra termékcsalád tagjaiból pedig 50 százalékkal több bevétel keletkezett, mint egy évvel korábban. A szoftverlicenc-bevétel 18 százalékkal bővült ugyanezen idő alatt, és ezzel az összbevétel 41 százalékát tette ki. A tartalomkezelési és archiválási szoftverek forgalma 8 százalékkal növekedett, az RSA biztonsági részleg 13 százalékos növekedést ért el. Az EMC többségi tulajdonában levő VMware első negyedéves forgalma 71 százalékkal nőtt. A forgalom fennmaradó 18 százaléka a szolgáltatásoké, amelyek bevétele 30 százalékkal növekedett a negyedév során.

Joe Tucci ígérete szerint az EMC az akvizíciós költségek miatt csökkenő nyereség ellenére kitart éves prognózisa mellett. A vállalat nem nyúl K+F büdzséjéhez sem, és a korábban tervezettnél több értékesítési munkatárssal bővíti csapatát, elsősorban a fejlődő piacokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról