Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 18. 12:52

A Sun vette meg az Intel-verő négymagos processzort tervező Montalvót

Újabb kudarcba fulladt próbálkozás az x86-os chipek piacán: a Sun Microsystems kötelező érvényű megállapodást írt alá a pár éve alakult Montalvo Systems processzorfejlesztő vállalat teljes szellemi tulajdonának felvásárlásáról. A vételár nem nyilvános, a tranzakció pár héten belül lezárulhat.

[HWSW] Újabb kudarcba fulladt próbálkozás az x86-os chipek piacán: a Sun Microsystems kötelező érvényű megállapodást írt alá a pár éve alakult Montalvo Systems processzorfejlesztő vállalat teljes szellemi tulajdonának felvásárlásáról. A vételár nem nyilvános, a tranzakció pár héten belül lezárulhat.

A kaliforniai Santa Clarában, az Intel és a Sun tőszomszédságában teljes titokban működő Montalvo Systems a Transmetából kivált chiptervező mérnökök alapították, de a vállalatnál más félvezetőgyártóknál (pl. AMD, Motorola, NexGen, Intel) komoly tapasztalatot felhalmozott szakemberek is dolgoznak. A 2006-ban alakult céget a Transmeta volt elnök-vezérigazgatója, Matthew Perry vezeti, vagy legalábbis vezette, de a bérlistán volt többek között Vinod Dham, aki az Intel Pentium processzort tervezte, majd később a NexGennél és az AMD-nél dolgozott, valamint Peter Glaskowsky, aki a Microprocessor Report című iparági szaklap főszerkesztőjeként vált ismertté.

A Montalvo Systems célja nem más volt, mint az Intel megszorongatása hazai pályáján, vagyis az x86-os processzorok piacán. Ennek érdekében a cég egy olyan aszimmetrikus négymagos x86 processzor fejlesztésébe fogott, amelyben az elképzelések szerint két nagyobb és két kisebb teljesítményű mag kapott volna helyet. Ez a design lehetővé teszi, hogy a kisebb teljesíményt igénylő feladatokat a kisebb, kevesebbezt fogyasztó magok hajtsák végre, ilyenkor a nagyobb teljesítményű magok teljesen le is kapcsolhatók, látványosan csökkentve a fogyasztást és hőtermelést. A nagyobb, erőteljesebb magok csak akkor kapnának szerepet, ha a kisebbek kifogynak a szuszból.

Hogy a Montalvo Systems pontosan milyen chipen dolgozott, azt sosem jelentették be, a fenti információk is csak pletykának tekinthetők -- a tervekből sosem lett termék, de még prototípus sem. A vállalat weboldala is igen szűkszavű, az elérhetőségen kívül mindössze néhány állásinterjú olvasható rajta. Valószínűleg ezek sem frissek, mivel iparági források szerint a cég pár hete megvált a dolgozóinak kétharmadától, amikor kiderült, hogy az addig megszerzett 73 millió dolláros kockázati tőkén felül nem tud újabb forrásokat bevonni, amivel működése, sőt, a puszta léte is kétségessé vált.

Egyelőre nem tudni, a Sun mit kezd majd a Montalvótól megvásárolt szellemi tulajdonnal. Az igen valószínűtlennek tűnik, hogy saját x86-chip fejlesztésébe fogna, az a forgatókönyv sokkal inkább elképzelhető, hogy a megszerzett tudást saját SPARC chipjeibe építi be a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról