:

Szerző: Bizó Dániel

2008. április 25. 12:50

Nem fenyegeti a merevlemezek jövőjét az SSD

Tavaly a világszerte leszállított merevlemezek száma meghaladta a félmilliárdos küszöböt, becsli az iSuppli piackutató cég, köszönhetően leginkább a mobil és konzumelektronikai eszközökbe épített meghajtóknak. A gyártók versenyében nem figyelhető meg látványos változás, a piaci pozíciók stabilnak tűnnek, ahogyan a piac egésze is további dinamikus bővülés előtt áll az SSD-k jelentette verseny ellenére is.

[HWSW] Tavaly a világszerte leszállított merevlemezek száma meghaladta a félmilliárdos küszöböt, becsli az iSuppli piackutató cég, köszönhetően leginkább a mobil és konzumelektronikai eszközökbe épített meghajtóknak. A gyártók versenyében nem figyelhető meg látványos változás, a piaci pozíciók stabilnak tűnnek, ahogyan a piac egésze is további dinamikus bővülés előtt áll az SSD-k jelentette verseny ellenére is.

Tavaly több mint 516 millió HDD-t szállítottak le a gyártók világszerte, ami éves szinten 19 százalékos növekedésnek felel meg, derül ki az iSuppli Storage Market Tracker 2008 első negyedéves kiadásából. A növekedés húzóerejét a notebookokba és a nem számítástechnikai termékekbe (digitális videorekorder, videokamera, hordozható médialejátszók stb.) épített HDD-k képezik magas növekedési ütemükkel, míg az asztali meghajtók szegmensének lassú bővülése tömegéből fakadóan továbbra is jelentős növekedést biztosít darabszámban.

Az iSuppli adatai alapján tavaly közel 41 millió merevlemezt értékesítettek a gyártók szerverekbe, melyből mintegy 10,8 milliót a belépőkategóriás kiszolgálók jelentették, gyakorlatilag asztali HDD-kkel. A desktop piac továbbra is toronymagasan a legnagyobb szegmens, 238,1 millió darabbal, míg a mobil merevlemezek volumene alulról súrolta a 150 milliót. Ezzel a számítástechnikai eszközökbe szánt HDD-k volumene tavaly meghaladta a 428 milliót, amihez 88 millió konzumelektronikai eszközökbe szánt merevlemez csatlakozott.

A piac nagysága 32,8 milliárd dollárra rúgott, ami mindössze 4,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, vagyis az átlagos eladási árak 12 százalékkal olvadtak 2007 során. A trendből kiviláglani látszik, hogy az árak ha nem is érték el mélypontjukat, de rendkívül nyomottá váltak és a gyártóknak keményen kell dolgozniuk azon, hogy egészséges nyereséget mutassanak fel. Az asztali PC-kbe szállított HDD-ket átlagosan 54, a notebook-meghajtókat 58 dollárért értékesítették a gyártók, a szerver merevlemezek átlagos eladási ára pedig 179 dollár volt. Az iSuppli előrejelzése szerint jelenlegi árfolyamokon a merevlemezek árazásának padlója 40 dollár körül alakul, kapacitástól függetlenül.

Az egyes gyártók részesedése az év során stabil képet mutaott, nem történt változás a sorrend terén. A mára mindössze hatszereplősre szűkült mezőnyt továbbra is a Seagate vezeti, az év egészében 175,5 millió HDD-t szállított le, ezzel 33,9 százalékos részesedést ért el. A második a Western Digital 114 millióval és 22 százalékkal, míg a harmadik a Hitachi GST 89,5 millió darabbal és 17,3 százalékos szelettel. A Samsung 11,1, a Toshiba 7,2, míg a Fujitsu 6,9 százalékot ért el.

"A HDD-szállítók láthatóan rájöttek, nem születik előnyük abból, ha a nyereségesség árán néhány százalékpontnyi részesedést szereznek. Ez a nyereségesség ugyanis, mely a kutatás-fejlesztés motorját mozgatja ebben az iparban, és a HDD-gyártók úgy tűnik úgy döntöttek, nem akarják megfőzni az aranytojást tojó tyúkot" -- kommentálta a piaci dinamikát Krishna Chander, az iSuppli vezető elemzője.

Az iSuppli megjegyzi, hogy a NAND flash-alapú meghajtók (SSD) rohamos terjedés alatt áll a tárolópiacon, a merevlemezek a következő évek során is toronymagasan a legnépszerűbb adattároló-eszközök maradnak, így az iSuppli becslése szerint 2012-ben már 845 millió HDD kerül leszállításra, ami átlagosan évi 10,4 százalékos bővülést jelent a következő 5 év során. A merevlemezgyártók további védekezésként egyre több hibrid merevlemezt is piacra fognak dobni (HHD, hybrid hard drive), melyek nagyobb mennyiségű (akár több gigabájt) NAND flash memóriát alkalmaznak mintegy gyorsítótárként. Ennek előnye, hogy megmarad a HDD-k szolgáltatta nagy kapacitás, miközben a gyakran igényelt adatok esetében az SSD-kre jellemző villámgyors hozzáférési sebesség és alacsony fogyasztás realizálható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.