:

Szerző: Bányai György

2008. április 11. 10:16

A Dell, az Acer, az ECS és az MSI is csatlakozik az olcsó noteszgépeket gyártók táborához

Az olcsó, 4-500 dollár körüli áron kapható noteszgépeket gyártókhoz hamarosan a Dell, az MSI, az Acer és az ECS is csatlakozik: az Eee PC által teremtett kategória sikerét látva szinte kikerülhetetlenné vált számukra is e termékszegmens. Az Intel robbanásszerű növekedésről beszél.

[HWSW] Az olcsó, 4-500 dollár körüli áron kapható noteszgépeket gyártókhoz hamarosan a Dell, az MSI, az Acer és az ECS is csatlakozik: az Eee PC által teremtett kategória sikerét látva szinte kikerülhetetlenné vált számukra is e termékszegmens. Az Intel robbanásszerű növekedésről beszél.

Az Intel 2008 és 2011 között több mint 100 millió olcsó számítógép eladását várja világszerte -- ez a szám 47 millió olcsó noteszből, illetve 60 millió kifejezetten internetezésre szánt mobil eszközvől tevődik össze. Jerry Shen, a Eee PC-vel kategóriát teremtő Asustek elnöke úgy véli, 2008-ban 10 millió, 2009-ben pedig már 20 millió ilyen eszköz talál gazdára. Shen hozzátette, hogy e kategória nem egyedül a fejlődő piacokon kecsegtet sikerekkel, második számítógépként, vagy gyerekek első gépeként bármely égtájon meleg fogadtatásra talál már ma is.

A fenti számok alapján nem váratlan, hogy a Dell és az Acer is szeletet kíván hasítani az olcsó laptopok piacából, mindkét gyártó június elején jelentkezik majd ötszáz dollár alatti végfelhasználói áron megjelenő újdonságával. Michael Dell a HP Comaq 2133 Mini Note bejelentését követően tett említést arról, hogy ahhoz hasonló készülékkel a vállalata is jelentkezik már az idei nyáron. Az Intel Atom processzorát foglalkoztató újdonságot nagy valószínűséggel az egyik legnagyobb notebook-beszállító, a tajváni Compal fogja gyártani a Dell számára, havi 200-300 ezres darabszámban.

Az Acer szintén júniusban jelentkezik olcsó megoldásaival. Az Asus Eee PC-hez hasonlóan 8,9 hüvelykes kijelzővel kerülhet a boltokba az Aspire termékcsalád új belépőmodellje, de az Acer egy másik alacsony árú termék érkezését is megerősítette, amely szintén az Aspire palettát erősíti és 12 hüvelykes kijelzőt tartalmaz majd. Az Acer optimista, 2008 második negyedévében világszerte hatmillió olcsó termék értékesítését reméli, melyből ötmillió a 8,9 hüvelykes Atom processzoros változat lesz.

MSI N270 WindBook
MSI N270 WindBook

A fenti gyártókhoz még idén csatlakozhat az ECS és az MSI, utóbbi cég N270 típusjelű termékének gyártása két hónapon belül megkezdődhet és az ár tekintetében verhetetlenek tűnik, a gyártó 370 dollár körül kínálja majd a 10 hüvelykes kijelzővel szerelt, egy kilogrammnál könnyebb, 1,6 gigahertzes Intel Atom processzort, 1 gigabájtnyi rendszermemóriát és a 4 gigabájt flashmeghajtót tartalmazó eszközt. Ezt a gépet az MSI a közelmúltban megrendezett IDF rendezvényen is kiállította.

ECS G10IL
ECS G10IL

Az ECS G10IL notesze 500 dollár alatt érkezik, várhatóan még e hónap folyamán. Az aprócska, kiviteltől függően 8,9 vagy 10.2 hüvelykes kijelzővel rendelkező gépben az Intel Atom (Diamondville) processzor teljesít szolgálatot, hozzá legfeljebb 2 gigabájt memória kapcsolódhat. A G10IL-t Bluetooth- és Wi-Fi-vezérlővel is ellátták, de készül belőle 7,2 Mbps sebességű HSDPA-adóvevővel felszerelt verzió is. A G10IL három USB-porttal, Ethernet-csatlakozóval és 1,3 megpixeles webkamerával is rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.