Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 22. 15:23

Amerikai kézben a látványos növekedést váró Disztributor.hu

A Disztributor.hu levált a SZÁMALK cégcsoportról, és a tulajdonosváltással záruló önállósodási folyamat végén a cég részvényeinek minősített többségét egy amerikai pénzügyi befektető társaság vásárolta meg. Az önállósult vállalat a továbbiakban egyszerűsített részvénytársasági formában folytatja működését, de továbbra is Darvas Krisztián irányítása alatt.

[HWSW] A Disztributor.hu levált a SZÁMALK cégcsoportról, és a tulajdonosváltással záruló önállósodási folyamat végén a cég részvényeinek minősített többségét egy amerikai pénzügyi befektető társaság vásárolta meg. Az önállósult vállalat a továbbiakban egyszerűsített részvénytársasági formában folytatja működését, de továbbra is Darvas Krisztián irányítása alatt.

Az 1969-ben alapított SZÁMALK 1990-ben hozta létre disztribúcióval foglalkozó divízióját, amely először Microsoft-szoftverek, majd 1993-tól Compaq-eszközök nagykereskedelmével foglalkozott. A divízió 2002-ben önálló részvénytársasággá vált a cégcsoporton belül, és felvette a SZÁMALK Kereskedőház Rt. nevet, majd 2005-ben Disztributor.hu néven függetlenedett a SZÁMALK cégcsoporttól.

Ugyanebben az évben a Disztributor.hu stratégiát is váltott: a modell lényege, hogy a cég egyedülálló fókuszt biztosított az általa képviselt négy nagy gyártónak (HP, Cisco, IBM, Microsoft), ezzel párhuzamosan a befejezte együttműködését azokkal a gyártókkal, melyek erőforrásigénye nem állt összhangban a várható megtérüléssel. Az eredmények elemzése után a menedzsment úgy döntött, hogy az enterprise modell további fejlesztése mellett belép a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt informatikai megoldások piacára is.

Az átalakulási és önállósodási folyamat lezárásaként egyes korábbi tulajdonosok tulajdonrészüket a tulajdonosi jogait a Pragmatika-C Cutler Kft-n keresztül gyakorló Cutler Overseas LLC amerikai pénzügyi befektető társaságnak adták el. Az önállósodott vállalattal szembeni legfontosabb tulajdonosi elvárás az, hogy egy konszolidálódó nagykereskedői piacon megőrizze vezető pozícióját az enterprise viszonteladói szegmensben, úgy, hogy közben sikeresen növelje részesedését a kkv-szektorban is.

A 2006-ban elkönyvelt 19,8 milliárdos forgalom után tavaly mindössze 16,8 milliárdos bevételt ért el a Disztrubutor.hu. "2007-ben -- óvatos becslések szerint is -- 30-35 százalékkal kevesebb volt a közbeszerzések száma, ráadásul ez a csökkenés a projektek értékében is megmutatkozott 17-20 százalékkal esett vissza ez a mutató" -- tudatta lapunkkal Mátyás Ferenc üzletfejlesztési igazgató. Az idei évre ugyanakkor látványos növekedést, és 25 milliárd forint közeli forgalmat várnak a Disztributor.hu-nál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról