Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 22. 11:30

Tessék-lássék árcsökkentés az Intelnél

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy az Intel rendszeresen csökkenti processzorainak árát az AMD-vel vívott versenyben, amelyre válaszul az AMD is módosítja árait. Az Intel legutóbb a hétvégén cselekedett így, azonban a több száz különféle lapkát felvonultató kínálatából mindössze tucatnyi chipnek mérsékelte az árát, vagyis lényegében nem volt árcsökkentés, inkább csak egyfajta kiigazítás.

[HWSW] Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy az Intel rendszeresen csökkenti processzorainak árát az AMD-vel vívott versenyben, amelyre válaszul az AMD is módosítja árait. Az Intel legutóbb a hétvégén cselekedett így, azonban a több száz különféle lapkát felvonultató kínálatából mindössze tucatnyi chipnek mérsékelte az árát, vagyis lényegében nem volt árcsökkentés, inkább csak egyfajta kiigazítás.

A világ legnagyobb chipgyártója több termékkategóriában is átfésülte az árakat, ennek köszönhetően olcsóbb lett a Core 2 Quad Q6700 és Q6600, a Core 2 Duo E6850, a Core 2 Duo E4600, a Xeon X3230 és X3220, valamint néhány Celeron. Az árcsökkentésben érintettek zöme azonban régebbi generációs, 65 nanométeres eljárással készített kifutó termék, az igazítással az Intel célja, hogy a keresletet az olcsóbban gyártható, 45 nanométeres processzorok felé terelje.

Az Intel tehát továbbra sincs rászorítva arra, hogy valódi, látványos árcsökkentést hajtson végre. Az AMD négymagos chipjeinek piacra dobásával nem tudta felkavarni a processzorpiaci állóvizet, mivel a potens Opteronok szállítását egy váratlanul felbukkanó hiba miatt fél évvel eltolták, az asztali gépekbe szánt Phenomok pedig versenyképtelennek bizonyultak az Intel Core 2 Quadjaival szemben annak ellenére, hogy monolitikus négymagos felépítésük az AMD szerint műszakilag szuperiorrá teszi őket. A Phenomok piaci pozícióját mindennél jobban jelzi, hogy még a csúcsváltozat sem kerül annyiba, mint a legolcsóbb Core 2 Quad.

Az AMD már demonstrálta ugyan saját 45 nanométeres designját, a Shanghait, a piaci bevezetést pedig a második félévre ígéri, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint azonban ez nem lesz más, mint a Barcelona újabb gyártástechnológián implementált változata, lényegi fejlesztések nélkül -- az egyetlen említésre méltó újdonság a megnövelt méretű, 2 helyett 6 megabájtos harmadszintű cache, amely bizonyos szerverfeladatok esetében jól jön, de az asztali alkalmazások többségében nem hoz áttörő teljesítményugrást.

[+] Kíméletlenül erős processzornak ígérkezik az Intel Nehalem

A gyenge pénzügyi helyzetben lévő vállalat következő nagy problémája a negyedik negyedévben adódik, mikor az Intel elindítja az átütő erőnek ígérkező Nehalem-generációját. A Nehalem márpedig él és virul, az április elején Kínában megrendezett Intel Developer Forumon a vállalat egy 3,2 GHz-es példányt demózott hagyományos léghűtés mellett. A HEXUS.net beszámolója alapján ráadásul ez még mindig egy korai szilíciumverzió, vagyis a jelek szerint a Nehalem rendkívül jó formában van ahhoz, hogy a negyedik negyedév során akár magas órajeleken is megjelenjen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról