:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 24. 09:01

A PC-részleg kiváló teljesítményének köszönheti jó negyedéves eredményeit az Apple

Látványosan erős negyedéves eredményeket ért el az Apple, az iPodok és iPhone-ok mellett kiemelkedően jól fogytak a vállalat PC-i is. Elemzők korábban azon véleményüknek adtak hangot, hogy az amerikai gazdaság instabil állapota lehúzhatja az Apple eredményeit -- az év első két hónapjában 40 százalékkal olvadt a cég részvényárfolyama, a mélypont óta azonban 30 százalékkal erősödtek a papírok.

[HWSW] Látványosan erős negyedéves eredményeket ért el az Apple, az iPodok és iPhone-ok mellett kiemelkedően jól fogytak a vállalat PC-i is. Elemzők korábban azon véleményüknek adtak hangot, hogy az amerikai gazdaság instabil állapota lehúzhatja az Apple eredményeit -- az év első két hónapjában 40 százalékkal olvadt a cég részvényárfolyama, a mélypont óta azonban 30 százalékkal erősödtek a papírok.

A március 29-én véget ért második pénzügyi negyedév során az Apple 7,51 milliárd dolláros forgalom mellett 1,05 milliárd dolláros nyereséget ért el, egy évvel korábban 5,26 milliárdos bevétel mellett 770 milliós eredményt mutatott a mérleg. Az egy részvényegységre jutó 1,16 dolláros profit 9 centtel múlta felül az elemzői konszenzust.

A Mac-részleg kimondottan jól teljesített. A Gartner piackutató cég felmérése szerint az első negyedévben a PC-piac növekdése 12 százalékos volt, az Apple ehhez képest 51 százalékkal növelte PC-eladásait, és összesen 2,289 millió Macet értékesített. A PC-részleg árbevétele 54 százalékkal növekedett, elsősorban a szuperdrága MacBook Air sikerének köszönhetően.

[+] Kipróbáltuk: Apple MacBook Air, a tömör gyönyör

A második pénzügyi negyedév során 10,6 millió iPod talált gazdára, ami darabszám alapján mindössze 1 százalékos növekedésnek felel meg, érték alapján azonban 8 százalékos bővülés -- alighanem a dollár gyengesége érhető tetten a számokban. iPhone-ból 1,7 millió fogyott az év első három hónapjában, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az Apple bejelentése szerint az iPhone-eladásoknak továbbra is nagy részét adják azok a készülékek, amelyeket a felhasználók függetlenítenek, hogy bármely mobilszolgáltató hálózatán használhatók legyenek.

A jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés szerint az Apple is megérzi a világgazdaság alakulását: a részvényenkénti 1 dolláros profit-előrejelzés 10 százalékkal elmarad az elemzői várakozástól -- a 7,2 milliárdos forgalmi előrejelzés ugyanakkor némileg magasabb a szakértők által jövendölt 7,16 milliárdnál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.