Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 22. 10:01

Lemondott a Samsung igazgatótanácsának adócsalással vádolt elnöke

Lemondott a Samsung Group igazgatótanácsának elnöke, Kun-hee Lee, miután adócsalással vádolták meg. Szintén lemondott Hak-soo Lee alelnök (csak névrokon), Kun-hee Lee egyik legközelebbi bizalmasa, valamint Jae-yong Lee, aki az igazgatótanács elnökének fia, a Samsung Electronics alelnöke.

[HWSW] Lemondott a Samsung Group igazgatótanácsának elnöke, Kun-hee Lee, miután adócsalással vádolták meg. Szintén lemondott Hak-soo Lee alelnök (csak névrokon), Kun-hee Lee egyik legközelebbi bizalmasa, valamint Jae-yong Lee, aki az igazgatótanács elnökének fia, a Samsung Electronics alelnöke.

18 milliárd forintnyi elcsalt adó

A vádak szerint a Samsung Group első embere részvényeit mások nevére íratta, és így próbálta meg megmenekülni 112,8 milliárd won, azaz mintegy 18 milliárd forintnyi adó befizetése elől, emelett szabálytalan pénzügyi tranzakciókkal próbálta meg átjátszani az irányítást gyerekei részére. Az ügyben a Lee család két tagja mellett összesen nyolc magas rangú Samsung-vezető érintett -- a botrányt a vállalat egyik vezető jogásza pattintotta ki tavaly novemberben. Január elején Lee otthonán és irodáján is rajtaütöttek a koreai rendőrök, annak nyomait kutatva, hogy a Samsung létrehozott-e egy megvesztegetési alapot, amelyből koreai kormányzati tisztségviselők, ügyészek, bírók és más politikusok jóindulatát vagy hallgatását akarták megvenni. Utóbbi vádat bizonyítékok hiányában ejtették. Leet egyelőre nem vették őrizetbe, mivel a hatóságok szerint az túl nagy nyugtalanságot keltene.

A Samsungot 1938-ban alapította Byung-chul Lee, akinek a most leköszönő Kun-hee Lee a harmadik fia. Byung-chul 1987-ben halt meg, ekkor vette át a vállalat irányítását Kun-Hee. Elemzők szerint egyelőre lehetetlen lenne megjósolni, hogy Kun-hee Lee távozása milyen hatással lesz a Samsung vállalatcsoporthoz tartozó cégek működésére, mivel eddig is jóformán átláthatatlan volt, hogy pontosan mekkora is az alapító család befolyása a napi ügyekre. Kun-hee Lee megtartja részesedését a Samsungban, ezzel továbbra is a legnagyobb egyéni befektetője marad a cégnek.

Kun-hee Lee
Kun-hee Lee bocsánatot kér a koreai néptől

Az országgal egybeforrt vállalat

A Samsung Group a legnagyobb vállalat Dél-Koreában, és a General Electric mögött a világ második legnagyobb konglomerátuma, összesen 59 cég tartozik az érdekeltségébe. Köztük van a világ legnagyobb elektronikai vállalata, a Samsung Electronics, de a cégcsoport szinte minden iparágban érdekelt, beleértve többek között a nehézipart, hajógyártást, vegyipart, textilipart, az építőipart, pénzügyi szolgáltatásokat, vagy az idegenforgalmat is. A Samsung csoport éves forgalma a 150 milliárd dollárt közelíti, ezzel Dél-Korea bruttó nemzeti össztermékének 15 százalékát adja.

Dél-Koreában a Samsung helyzete különleges: a vállalat az egész lakosság körében ismert és elismert, a dolgozók már-már japán módra hűségesek. A koreai gyerekek, diákok (főképp a mérnökhallgatók) számára a Samsung a legvonzóbb munkahelyek egyike, a vállalat egyébként saját magánegyetemet is alapított. A Samsung dél-koreai presztízsét talán azt mutatja a legjobban, hogy a Kun-hee Lee lemondása kapcsán tartott sajtótájékoztatót az összes országos tévécsatorna rendes adását megszakítva, élőben közvetítette. Lemondása kapcsán Lee bocsánatot kért a dél-koreai néptől, amiért az ellene indított rendkívüli vizsgálat "bajt hozott" sokak fejére. Lee teljes erkölcsi és jogi felelősséget vállat tettéért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról