Szerző: Bizó Dániel

2008. április 4. 12:53

Reneszánszát éli a munkaállomások piaca, rekordforgalom 2007-ben

[Jon Peddie Research] Remek negyedévvel zárta 2007-et a munkaállomások piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentésében. A piackutató szerint a szegmens reneszánszát éli, és a folyamatos bővülésnek köszönhetően igen egészséges állapotban van.

[Jon Peddie Research] Remek negyedévvel zárta 2007-et a munkaállomások piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentésében. A piackutató szerint a szegmens reneszánszát éli, és a folyamatos bővülésnek köszönhetően igen egészséges állapotban van.

A JPR adatai alapján a negyedik negyedév során rekordszámú, közel 850 ezer márkás munkaállomást szállítottak le a gyártók világszerte, ami 23,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel az eladott gépek összértékének emelkedése is majdnem lépést tudott tartani, így 19,8 százalékos növekedéssel elsőként haladta meg a piac negyedéves értéke a 2 milliárd dollárt. Nemcsak az utolsó negyedév sikerült remekül a munkaállomások piacán. A JPR a harmadik negyedév során is 23,3 százalékos volumenbeli, és 18,3 százalékos értékalapú növekedést regisztrált például éves szinten, és a piac a megelőző évben is folyamatos szekvenciális bővülést tudott felmutatni az egymást követő negyedévekben, a szezonális hatások ellenében is.

A JPR szerint a területen élénk kereslet mutatkozik a magasabb megbízhatóság és alkalmazásspecifikus teljesítmény iránt, és azok a szállítók, melyek befektetnek, és kiszolgálják ezeket az igényeket, elnyerik jutalmukat. Ennek köszönhetően 2007-ben több mint 3 millió munkaállomást szállítottak le a gyártók 7,2 milliárd dollár értékben. A piacot a HP és a Dell dominálja, a többi meghatározó szereplő között pedig az IBM, a Sun Microsystems és a Fujitsu Siemens található meg.

A JPR úgy látja, a munkaállomások mai piaca teljesen elvesztette egykori gyökerét, és ez az átalakulás okozta átmeneti negligálását. A 2007 harmadik negyedévében leszállított gépek 99 százaléka kvázi szabványosnak tekinthető, kereskedelmi alkatrészekből épül fel, ami az esetek nagy részében Intel processzort, NVIDIA grafikus chipet, valamint Windows vagy Linux operációs rendszert takar. A '80-as és 90-es éveket uraló egyedi RISC/UNIX konfigurációk gyakorlatilag eltűntek a piacról, ahogyan a PC-tömegpiacával szemben gazdaságossági okokból alulmaradtak a fejlesztési versenyben. Ennek megfelelően ma már kizárólag az IBM és a Sun szállít továbbra is saját fejlesztésű állomásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról