Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Nincs már importvám a Hynix DRAM-chipekre Európában

Bodnár Ádám, 2008. április 25. 11:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Európai Bizottság eltörölte a Hynix memóriachipjeire kivetett több mint 30 százalékos importvámot, amelyet még 2003-ban vezettek be.

hirdetés
[HWSW] Az Európai Bizottság eltörölte a Hynix memóriachipjeire kivetett több mint 30 százalékos importvámot, amelyet még 2003-ban vezettek be.

Az Európai Bizottság 2002 nyarán kezdeményezett hivatalosan vizsgálatot a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A Samsung és Hynix piaci magatartását a DRAM-gyártásban akkor még érdekelt német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak. Az Infineon panaszában az szerepelt, hogy a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket kontinensünkön.

Az EB a vizsgálat során jogosnak ítélte az Infineon panaszát, és megállapította, hogy az állami tulajdonban lévő hitelező bankok segítsége nélkül a Hynix Semiconductor csődbe ment volna. Az évezred elején a hitelező bankok két éven belül háromszor mentették meg a súlyoz pénzügyi gondokkal küszködő Hynixet azáltal, hogy adósságait részvényekre cserélték -- ezt azonban az EB versenyellenesnek ítélte. Az állami kézben levő bankok beavatkozására válaszul Európa mellett az Egyesült Államokban és Japánban is importvámot vetettek ki a Hynix termékeire, az USA először 57, majd 44 százalékost, Japán pedig 27 százalékost.

Dél-Korea a Világkereskedelmi Szervezetnél tiltakozott, amelynek hatására a WTO 2005-ben utasította az EB-t, hogy vizsgálja felül a vám kivetését, mivel az európai chipgyártóknak okozott károkról szolgáló kalkulációk nem voltak megfelelőek. Az EB ennek hatására felülvizsgálta az importvámot és csökkentette is annak mértékét, azonban a mértéke még így is 30 százalék felett maradt. A WTO ugyanakkor azt is megállapította, hogy Szöul illegálisan segítette a Hynixet.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!